Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 13:39

Η παράσταση “The Thread” σε ανεπίσημη πρεμιέρα στην Καλαμάτα

Η παράσταση “The Thread” σε ανεπίσημη πρεμιέρα στην Καλαμάτα

 

Μία από τις μεγαλύτερες παραγωγές χορού, λίγο πριν την μεγάλη παγκόσμια πρεμιέρα της το Μάρτιο του 2019 στο θέατρο Sadler's Wells του Λονδίνου, υποδέχεται η Καλαμάτα στο Μέγαρο Χορού το Σαββατοκύριακο 17-18 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για την παράσταση “The Thread”, σε σκηνοθεσία και χορογραφία του πρωτοπόρου του σύγχρονου χορού Russell Maliphant, με πρωτότυπη μουσική του βραβευμένου με Οσκαρ Ελληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, φωτισμούς του διεθνούς φήμης Michael Hulls και κοστούμια της διεθνώς αναγνωρισμένης Ελληνίδας Mary Katrantzou.

Εμφανίζονται επί σκηνής 18 ταλαντούχοι ανερχόμενοι χορευτές από την Ελλάδα. Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή, μια παράσταση της οποίας η προετοιμασία άρχισε πριν από 3 χρόνια, σε ιδέα και σκεπτικό της Γεωργίας Ηλιοπούλου, διευθύνουσας συμβούλου της "Λάβρυς". Σκοπός της είναι να συμβάλει στην προσπάθεια εξωστρέφειας του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, μέσα από τη μουσική και το χορό, και να αναδείξει τη διαχρονία αλλά και τη δυναμική του παρουσία στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι, με μία μεγάλη παγκόσμια περιοδεία.

Η παράσταση "The Thread" έχει καταβολές στον αρχαίο μύθο του Μίτου της Αριάδνης και τις διαχρονικές έννοιές του, ιδωμένες από μία πιο συμβολική σκοπιά: τον αγώνα που βιώνει ο καθένας μας, ως άλλος Θησέας, με τους δικούς του προσωπικούς "Μινώταυρους" και το ταξίδι προς την κατάκτηση του Υψηλού, της εσωτερικής μας αρμονίας.

Ο χορός αποτελεί μια οικουμενική γλώσσα που ξεπερνάει τις διαφορές -πολιτισμικές, θρησκευτικές, γλωσσικές- ενώ υπήρξε σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας ήδη από την αρχαιότητα.

Στην παράσταση παρουσιάζεται ένας συνδυασμός παραδοσιακών ελληνικών χορών και σύγχρονου χορού, με στοιχεία αλλά και αυτούσια αποσπάσματα από χορούς απ' όλη την επικράτεια του ελληνισμού: από τον Πόντο και την Κρήτη ως την Ηπειρο και τις Κυκλάδες.

Ολα τα παραπάνω συμβάλλουν στη δημιουργία μιας νέας, πρωτοποριακής παράστασης σύγχρονου χορού: μιας ελληνικής παραγωγής στην οποία για πρώτη φορά συμπράττουν τόσες μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες.