Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 11:30

Εικαστική έκθεση των Μάρθα Ζούπα, Γιώργη Βραχνού και Παναγιώτη Τέντε στο τυπογραφείο του "Θάρρους"

Γράφτηκε από την
Εικαστική έκθεση των Μάρθα Ζούπα, Γιώργη Βραχνού και Παναγιώτη Τέντε στο τυπογραφείο του "Θάρρους"

 

Στο τυπογραφείο της  ιστορικής εφημερίδας «Θάρρος» της Καλαμάτας φιλοξενείται για οκτώ ήμερες η δουλειά τριών εικαστικών: Μάρθας Ζούπα, Γιώργη Βραχνού και Παναγιώτη Τέντε.

Ανάμεσα σε πιεστήρια και τυπογραφικά μελάνια, επιχειρείται μια εικαστική πρόταση από τους τρεις, με τα ξεχωριστά εκφραστικά  μέσα που χρησιμοποιεί ο καθένας, Εν-τυπώνοντας στο παρόν, ένα γεγονός που φιλοδοξεί να καταγραφεί στον πολιτιστικό χάρτη της πόλης μας.

Ο Γιώργης Βραχνός εστιάζει το ενδιαφέρον του στην εικονογραφία της αρχαιοελληνικής αγγειοπλαστικής, στην διακοσμητική της Άπω ανατολής, στην ερωτική διάθεση του Πικάσο, και στην φαντασιακή ευρηματικότητα του Μαξ Ερνστ.

Αυτά λειτούργησαν ως βασικές αναφορές για την δημιουργία ενός προσωπικού υβριδικού μυθολογικού κόσμου σε αυτή την σειρά χαρακτικών του.

Η Μάρθα Ζούπα αντλεί το υλικό της από ένα αρχείο φωτογραφιών υφαίνοντας πάνω στον χρόνο και δημιουργεί εγκαταστάσεις και σχέδια. Οι προσωπικές και οι κοινωνικές στιγμές του παρελθόντος, μεταμορφώνονται σε σύγχρονες ιστορίες που αφηγούνται τον τρόπο που επιδρά ο χρόνος στην ανθρώπινη υπόσταση.

Ο Παναγιώτης Τέντες επιλέγει μια σειρά τοπίων που πραγματεύονται τον χώρο. Με καθαρό βάθος πεδίου οι φωτογραφίες αυτές επιτρέπουν στο βλέμμα  να κινηθεί με άνεση χρόνου στο τοπίο που βλέπει εμπρός του. Χρόνος που είναι απαραίτητος για να πάρουμε απόσταση απ’ την πληροφορία που είναι δεδομένη, επιδιώκοντας να γεννήσει ένα ενδιαφέρον που ξεπερνάει το γεγονός αυτό καθεαυτό.

 


NEWSLETTER