Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 13:50

Η έκθεση «Αθέατη Μνήμη» στην παλιά Καρδαμύλη (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Η έκθεση «Αθέατη Μνήμη» στην παλιά Καρδαμύλη (φωτογραφίες)

 

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφικές εκθέσεις θα φιλοξενείται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου στο οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων-Μούρτζινων στην παλιά Καρδαμύλη.

Η έκθεση «Αθέατη Μνήμη» που περιλαμβάνει εντυπωσιακές φωτογραφίες και κατατοπιστικά κείμενα ευρημάτων και κειμηλίων, αποτελεί καρπό δημιουργικής συνέργειας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής επιχείρησης A+A teleia KALAMATA και παρουσιάζει στο κοινό το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Μεσσηνίας, που φυλάσσεται, ασφαλές αλλά αθέατο, στις αρχαιολογικές αποθήκες. Στην έκθεση, που η πρώτη της παρουσίαση έγινε τον χειμώνα του 2018-2019 στον χώρο τέχνης Α49 στην Καλαμάτα περιλαμβάνονται εντυπωσιακές φωτογραφίες και κατατοπιστικά κείμενα ευρημάτων από τις ανασκαφές στη Μεσσηνία, που μετά την αρχαιολογική σκαπάνη, την καταγραφή και τη συντήρηση, η φωτογραφική μηχανή πήρε τη σκυτάλη και ξαναφέρνει στο φως (στο βλέμμα των ανθρώπων) αντικείμενα του παρελθόντος, ερεθίσματα μνήμης, μάρτυρες ιστορίας.

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της έκθεσης συνεργάστηκαν, από την πλευρά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας η διευθύντρια δρ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, οι αρχαιολόγοι Δημοσθένης Κοσμόπουλος και Μιχάλης Κάππας και ο γραφίστας Αναστάσιος Παπαδόγκωνας, και από την πλευρά της A+A teleia KALAMATA ο πρόεδρός της Γιώργος Λιόντος, ο φωτογράφος Θάνος Καρτσόγλου και ο γραφίστας Βαγγέλης Νικολάου.

Η επανέκθεσή της από το Σάββατο οπότε και εγκαινιάστηκε έως τις 31 Οκτωβρίου στον αρχαιολογικό χώρο της παλιάς Καρδαμύλης συνδέεται με την προτεραιότητα που δίνει τα τελευταία χρόνια η Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στην διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων στους αρχαιολογικούς χώρους του νομού, προκειμένου να τους καταστήσει πιο ελκυστικούς για το κοινό, μέσα από συνέργειες με δραστήριες ομάδες και καλλιτέχνες.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης το βράδυ του Σαββάτου (που έγιναν με την υποστήριξη του Δήμου Δυτικής Μάνης) το κοινό, μεταξύ των οποίων και ο ιδρυτής και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Διάζωμα” Σταύρος Μπένος, χάρηκε μια μουσική εκδήλωση με παράλληλη ανάγνωση αποσπασμάτων από την Ιλιάδα και από το ποίημα του Νικήτα Νηφάκου για την Μάνη (που γράφτηκε το 1798). Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Klaudia Delmer στο τραγούδι, ο κιθαρίστας Ηλίας Κατελάνος και η ηθοποιός Γιώτα Μηλίτση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση και η εκδήλωση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για την ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και των μνημείων του νομού μέσα από συνέργειες με δραστήριες ομάδες ή μεμονωμένους καλλιτέχνες και τα τελευταία χρόνια έχουν διοργανωθεί πολλές εκθέσεις και δράσεις με άξονα τη συνομιλία των μνημείων με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER