Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019 07:43

Τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη  παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη  παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη παρουσιάζει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας από την Τρίτη 3 έως την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ., στο Κάστρο Καλαμάτας. Πρόκειται για ένα αντιπολεμικό αριστούργημα το οποίο μέσα από τις ερμηνείες των παιδιών της Πειραματικής θέλει να καταστήσει σαφές πως ο πόλεμος δεν έχει αλλάξει πρόσωπο από το παρελθόν έως σήμερα.

Οι «Τρωάδες» αποτελούν ένα αριστούργημα όχι μόνο του αρχαίου δράματος, αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οπως τονίστηκε από την πρόεδρο της Πειραματικής Λέτα Πετρουλάκη, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Παρασκευή το μεσημέρι στην αίθουσα της θεατρικής ομάδας, το κύριο μέλημα στον χώρο τους είναι “τα παιδιά που περνάνε το κατώφλι του να γίνουν πάνω απ' όλα πολιτιστικά όντα αλλά και ολοκληρωμένοι άνθρωποι μέσα από την καθημερινή τους δουλειά πάνω στην τέχνη.” Σε ό,τι έχει να κάνει με την είσοδο της παράστασης η κ. Πετρουλάκη ανέφερε πως αρχική σκέψη ήταν να μπει είσοδος 10 και 7 ευρώ για την ενίσχυση του συλλόγου και για την εξασφάλιση μέρους των εξόδων της παράστασης. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων ζήτησε όμως σύμφωνα με την εγκύκλιό της να καταβληθούν 1000 ευρώ για την κάθε ημέρα της παράστασης, πράγμα αδύνατον μιας και δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα, αφού τα έσοδα της κάθε παράστασης δεν προσεγγίζουν το εν λόγω ποσό. Ετσι η παράσταση θα δοθεί με αντίτιμο ένα κουπόνι ενίσχυσης των 5 ευρώ. Επίσης, αν έχουν προπωληθεί εισιτήρια θα δοθούν τα χρήματα πίσω και θα πληρώσουν όλοι όσο και οι άλλοι θεατές. Σημείωσε δε πως τα ίδια χρήματα απαιτούνται και για αντίστοιχες μεγάλες θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας που έχουν έρθει κατά καιρούς στο Κάστρο της Καλαμάτας, καυτηριάζοντας ουσιαστικά το μη υπαρκτό μέτρο σύγκρισης για όποιον θέλει να ανεβάσει κάποια παράσταση στον συγκεκριμένο χώρο. Παράλληλα, άφησε αιχμές προς την δημοτική αρχή, μιας και όπως είπε στάλθηκε επιστολή για να στηριχθεί οικονομικά η παράσταση της Πειραματικής Σκηνής, όμως οι υπεύθυνοι του Δήμου δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά.

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η σκηνοθέτρια Δέσποινα Δρεπανιά αναλύοντας το αντιπολεμικό αριστούργημα του Ευριπίδη το οποίο κινείται ανάμεσα στην Ιλιάδα και την Οδύσσεια, ενώ το συνέδεσε με τους «Βατράχους» του Αριστοφάνη που ανέβηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Αμφιθέατρο του Κάστρου με μεγάλη επιτυχία από την Πειραματική Σκηνή.

Από την πλευρά της, η δασκάλα μουσικής Κατερίνα Πετρουλάκη αρχικά εκθείασε την μουσική του Χρήστου Λεοντή, ενώ αναφερόμενη στα τραγούδια της παράστασης είπε πως το κοινό θα ακούσει μια εγκεφαλική μουσική που με τον τρόπο της κεντράρει στον όλεθρο των γυναικών της Τροίας. «Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με μουσικές που σε άλλη περίπτωση δεν θα άκουγαν πουθενά αλλού. Μέσα από την παράσταση δημιουργείται η εντύπωση της δημοκρατίας, όπου ο καθένας ξέρει πού ξεκινάει η δουλειά του άλλου» κατέληξε.

Κλείνοντας, την δικιά τους εικόνα για το τι θα δούμε στις «Τρωάδες» αλλά και για το κλίμα που επικρατεί στις πρόβες παρουσίασαν δύο από τις μαθήτριες της Πειραματικής. Η Λέλα Νικολούδη επισήμανε πως ουσιαστικά η Πειραματική δεν είναι μια απλή ομάδα αλλά μια οικογένεια η οποία γίνεται όλο και πιο δεμένη μέσα από κάθε παράσταση. Η Αλεξάνδρα Κολοκοτρώνη συνέχισε λέγοντας ότι το έργο θέλει να μας δείξει πως το μόνο που προκύπτει από τον πόλεμο τελικά είναι πως δεν κερδίζει κανείς, αλλά κατά βάθος είμαστε όλοι ηττημένοι.

Η απόδοση του κειμένου είναι του Θανάση Βαλτινού, η σκηνοθεσία της Δέσποινας Δρεπανιά, η μουσική του Χρήστου Λεοντή, τα σκηνικά της Κατερίνας Μηλιαρέση, τα κοστούμια του Βενετσάνου Μπαλόπουλου και η διδασκαλία των χορικών της Κατερίνας Πετρουλάκη.


NEWSLETTER