Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012 10:00

Εκδήλωση μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή στους Γαργαλιάνους

Γράφτηκε από την

Εκδήλωση μνήμης για την Μικρασιατική Καταστροφή υπό την αιγίδα του Δήμου Τριφυλίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων, σηματοδοτώντας παράλληλα την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης. Στην εκδήλωση που ετοιμάστηκε με πολύ μεράκι, μέσα από την έκθεση φωτογραφίας, το ντοκιμαντέρ του National Geographic, την προβολή αφηγήσεων, αλλά και την ανάγνωση κειμένων από διάφορα βιβλία, ζωντάνεψαν τα γεγονότα της εποχής αυτής και αναδείχθηκαν οι πτυχές τους.

Το κοινό καλωσόρισε ο αντιδήμαρχος Ευστάθιος Ανδρινόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία αυτή του δήμου. Μιλώντας στην «Ε» σημείωσε: «Ηταν μια ιδέα των ανθρώπων που την έχουν επιμεληθεί. Εγώ συμφώνησα μαζί τους και αποφασίσαμε να ετοιμάσουμε αυτή την εκδήλωση. 

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί από το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας που υλοποιούν οι "Δρόμοι της Ελιάς" και εργάζονται στο Δήμο Τριφυλίας, οι οποίοι καταγράφουν την πολιτιστική κληρονομιά του δήμου, επίσης και αυτοί που απασχολούνται στην βιβλιοθήκη».

Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε η πρόεδρος της Ενωσης Μικρασιατών Μεσσηνίας Φωτεινή Κοτσογλανίδου τονίζοντας ότι έχει περάσει σχεδόν ένας αιώνας από την Μικρασιατική Καταστροφή, που φαντάζει πολύς χρόνος, όμως για την ακρίβεια τα 90 χρόνια από τότε είναι λίγα για να λησμονήσουν, για να σβήσουν οι μνήμες από τις φλόγες και ο ξεριζωμός από τις πατρογονικές εστίες.

Να σημειώσουμε ότι την εκδήλωση με πολλή επιτυχία επιμελήθηκαν οι Παναγιώτης Δραγκιώτης, Αμαλία Χριστοπούλου, Ευάγγελος Γαλακούτης, Χαράλαμπος Μίχαλος και Γιώργος Σταθόπουλος, οι οποίοι και την παρουσίασαν (εκτός του κ. Γαλακούτη που απουσίαζε).

Από την πλευρά του ο κ. Δραγκιώτης μας τόνισε: «Μαζί με έναν ακόμη συνάδελφο φιλόλογο μαζεύουμε πληροφορίες για όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου για να ενημερώσουμε την σελίδα του δήμου στο Ιντερνετ και αργότερα να βγει και ένας έντυπος οδηγός.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται για τα 90 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή. Εχουμε οργανώσει -πάντα με την βοήθεια του δήμου- αυτή την εκδήλωση, η οποία ελπίζουμε να αρέσει στον κόσμο και να ενημερωθούν. Η εκδήλωση αποτελείται από 3 μέρη: ένα ντοκιμαντέρ του National Geographic που παρουσιάζεται όλο το ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο που οδήγησε στην Μικρασιατική Καταστροφή, το δεύτερο μέρος είναι μαρτυρίες προσφύγων που έζησαν τα γεγονότα και το τρίτο μέρος είναι αναγνώσεις αποσπασμάτων από λογοτεχνικά έργα που έχουν εμπνευστεί την περίοδο εκείνη. Επίσης με την συγκεκριμένη εκδήλωση θέλουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι η βιβλιοθήκη έχει ξανανοίξει, λειτουργεί κανονικά και μπορούν να την επισκέπτονται».

Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μερκούρης, ο πρόεδρος του ΔΣ Τριφυλίας Γιάννης Καλκαβούρας και ο νέος διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Κατσίβελας.