Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 09:56

Εκδήλωση γευσιγνωσίας εμπνευσμένη από το 1821 στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά

Γράφτηκε από την

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η δεύτερη εκδήλωση γευσιγνωσίας στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά με θέμα «Γεύσεις του ‘21».

Μια εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”.

Παρουσιάστηκαν εδέσματα και συνταγές εμπνευσμένα από την περίοδο του 1821, έπειτα από ιστορική μελέτη της διατροφής της περιόδου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επιχειρηματίες εστίασης, διαμονής και τοπικών παραδοσιακών προϊόντων του Δήμου Καλαμάτας. Τα πιάτα θα ενταχτούν στο μενού των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο έργο και θα είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό της Καλαμάτας το Μάρτιο του 2020.

Αρχικά, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των εκδηλώσεων του Μαρτίου από τον συντονιστή του έργου καθηγητή Νικόλαο Ζαχαριά, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε κι ο διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά Φώτης Μπουγάς.

Στη συνέχεια η διδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και μέλος του

προγράμματος Βάγια Παναγιωτίδη, περιέγραψε τις καλές πρακτικές, την πορεία

ένταξης των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα και ενημέρωσε πως το προσεχές διάστημα οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στη δράση θα λάβουν από τους αρμόδιους το ειδικό σήμα με το χαρακτηριστικό χρώμα της εμπορικής επωνυμίας (branding).

Παρουσίαση της πορείας της διατροφής στο χρόνο και της αξίας της για τον άνθρωπο πραγματοποίησαν οι σεφ του Ι.Ι.Ε.Κ. Ορίζων, Πόπη Γιαλλελή και Νίκος Κουβελάκης και η σεφ Γεωργία Κουτσούκου, μέλος του προγράμματος και σύμβουλος διατροφής, επισήμανε την σημαντικότητα της συνεργασίας των μελών της ομάδας και την ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση των συνταγών, δίνοντας το έναυσμα στην επιχειρηματική κοινότητα της Καλαμάτας να αναδείξει τα παραδοσιακά προϊόντα της, ενισχύοντας τις τοπικές επιχειρήσεις. Τέλος, οι Σεφ του Ι.Ι.Ε.Κ. Ορίζων Στέλιος Μπαρμπέας, Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, Γρηγόρης Αγγελόπουλος και Μιχάλης Σκαρπαλέζος με τη συνδρομή φοιτητών της ομάδας του

Ι.Ι.Ε.Κ., όπως ο Νίκος Σαλίαϊ, παρουσίασαν εδέσματα εμπνευσμένα από την εποχή του 1821. Εμπνευστής της συνταγής του καγιανά ο Νικόλαος Κισκήρας ενώ τα αρτοποιήματα δημιουργήθηκαν από τον Σείριο Καίσαρη και την σεφ Γ. Κουτσούκου. Ο Πατσαβούρας Ιωάννης ιδιοκτήτης εστιατορίου επίσης παρουσίασε ποτό εμπνευσμένο από το 1821.

Οι επιχειρηματίες γεύτηκαν εδέσματα, όπως γίδα κοκκινιστή με σιτάρι, αρνάκι (ναβαρέν), ξινό τραχανά με παστό και σφέλα, κεφτέδες με ψιλοφάσουλο και τρίμμα παστό, τηγανόψωμα γεμιστά με κιμά από λουκάνικο, σαλάτα με χόρτα εποχής, καγιανάς με παστό και πασπαλάς.