Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 13:30

Σήμερα το 4ο διεθνές συνέδριο στην Πύλο

Γράφτηκε από την

Το 4ο διεθνές συνέδριο με τίτλο “Πύλος: Ιστορία, τέχνη και πολιτισμός”, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο κτήριο Κωστή Τσικλητήρα, στην Πύλο.

Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αντώνη Σαμαράκη.
Οι εργασίες του θα ξεκινήσουν σήμερα στις 5.30 το απόγευμα, με καλωσόρισμα του δημάρχου Πύλου - Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, η κ. Ελένη Σαμαράκη, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης και η πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των εν Αθήναις Πυλίων “Το Ναβαρίνο” Παναγιώτα Πολλάλη.
Θα ακολουθήσουν οι εισηγήσεις:
- “Αγιον Ορος τόπος πνευματικής και πολιτιστικής ακτινοβολίας και κοινοτικής ζωής”, από τον ηγούμενο της Μονής Σίμωνος Πέτρας πατέρα Ελισσαίο.
- “Αντώνης Σαμαράκης. Μια διαδρομή στον 20ο αιώνα”, από τη Σίσσυ Παπαθανασίου, δρ. ιστορικό Πολιτισμού, διευθύντρια Γραμμάτων υπουργείου Πολιτισμού.
- “News from the Palace of Nestor at Pylos”, Saron R. Stocker, Senior Research Associate University of Cincinnati and Jack I. Davis, Professor of Classics, University of Cincinnati.
- “Κάτι… από το φως της ποιητικής του Αντώνη Σαμαράκη”, Νέλλη Μπρέστα, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και ΣτΕ, δικηγόρος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Αικατερίνη Κ. Διαμαντοπούλου, δρ. Φιλοσοφίας, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Στη συνέχεια θα απαγγελθούν ποιήματα: “Στον Αντώνη Σαμαράκη” από τον ποιητή και γιατρό Παρασκευά Σερρενέ, “Δεν ξεχνώ” (1931) από τον μαθητή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου “Αντώνη Σαμαράκη” Νικόλα και “Ενα γράμμα” από τον μαθητή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πύλου Ταξιάρχη - Θεόδωρο.
Από τις 7.20 έως τις 8 το βράδυ έχει προγραμματιστεί συζήτηση.

Αύριο Σάββατο, η β’ συνεδρία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί. Περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις:
- “Ο Αγιος Λέων Μεθώνης Μεσσηνίας: αγιολογικά, υμνογραφικά και ανέκδοτα κείμενα”, Φώτιος Αρ. Δημητρακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
- “Πύλος - Κορυφάσιο”, Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, διευθυντής έργου Αρχαίας Μεσσήνης.
- “Η συμβολή της Πύλου στο έπος της εθνεγερσίας του 1821”, Αθανάσιος Χρήστου, καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
- “Αναγέννηση της Πύλου της εποχής του βασιλιά Νέστορα μέσω επαυξημένης πραγματικότητας”, Σαράντος Ψυχάρης, καθηγητής Φυσικής ΑΣΠΑΙΤΕ και πρόεδρος της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Ενωσης STEM.
- “Η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας μέσω της διδακτικής μεθόδου Project (σχεδίων εργασίας) και των αρχών της διαφοροποίησης της μάθησης: Η περίπτωση του Νεόκαστρου της Πύλου”, Σταυρούλα Καλδή, καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Από τις 12.40 έως τη 1 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συζήτηση.

Το απόγευμα στις 5.30, θα ξεκινήσει η γ’ συνεδρία, που περιλαμβάνει τις ακόλουθες εισηγήσεις:
- “Ο Σαμαράκης και οι νέοι. Προσωπικά βιώματα”, μοναχός πατέρας Πολύευκτος Σιμωνοπετρίτης.
- “Θησαυροί με νομίσματα του Πριγκιπάτου του Μορέως από την περιοχή της Πυλίας”, Θεόδωρος Κουρεμπανάς, νομισματολόγος, δρ. Αρχαιολογίας.
- “Η διοίκηση στην πυλιακή επικράτεια με βάση τις πινακίδες της Γραμμικής Β”, Νικόλαος Κουτσολίας, φιλόλογος, υπ. δρ. Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
- “Ο ρόλος της εσωτερικής παραινετικής διήγησης του Νέστορα στην Α ραψωδία της Ιλιάδας”, Μανώλης Μ. Στεργιούλης, δρ.
- “Συνόψιση των εργασιών”, Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, φιλόλογος - θεολόγος, καθηγητής βυζαντινής μουσικής.
Στο συνέδριο φιλική συμμετοχή έχουν ο μουσικοσυνθέτης Θοδωρής Ξυδιάς και οι ερμηνευτές Γιάννης Λάρδας, Ελένη Πανταζοπούλου και Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος.