Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2020 08:30

Καλαμάτα: Ξεκινούν τα γυρίσματα της ταινίας “Ο Άνεμος της Ελευθερίας” (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Ανεμος της Ελευθερίας» η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας», όπου υλοποιείται με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε ρόλο συντονιστή, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» και της κινηματογραφικής εταιρείας «Viewmaster Films A.E.».

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στο φουαγιέ του Μεγάρου Χορού, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος κάλεσε τον κόσμο να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια, δηλώνοντας βέβαιος πως το αποτέλεσμα της θα προβάλει την Καλαμάτα, αποτελώντας μια ενίσχυση για τις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 200  ετών από την Ελληνική επανάσταση. «Σίγουρα τα πράγματα είναι δύσκολα, οι καταστάσεις είναι διαφορετικές. Θα κληθούμε να τροποποιήσουμε ή να ακυρώσουμε κάποιες εκδηλώσεις, ωστόσο θα πρέπει να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο για να φέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» υπογράμμισε.

O κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς αναφέρθηκε στην ταινία, στο δεύτερο παραδοτέο του ερευνητικού προγράμματος  «Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας» για το οποίο πιστεύει, όπως είπε, πως θα έχει τη μεγαλύτερη διάχυση στη χώρα αλλά και διεθνώς. «Η ταινία γυρίζεται στο μεγαλύτερο της ποσοστό στη Μεσσηνία με τη συμμετοχή κατοίκων αλλά και άλλων συντελεστών. Τον Μάρτιο που θα είναι έτοιμη, η πρώτη προβολή θα γίνει στην Καλαμάτα και στη συνέχεια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θα είμαστε περήφανοι πολλά χρόνια για την ταινία αυτή, οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα ανακαλούν τις μνήμες των γυρισμάτων, οι επαγγελματίες θα αισθάνονται χαρούμενοι όταν θα ερωτώνται από επισκέπτες σχετικά με την παραγωγή. Οι Καλαματιανοί δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πορεία των γυρισμάτων που θα διαρκέσουν τρεις εβδομάδες στη Μεσσηνία» επισήμανε.

Ο παραγωγός της «Viewmaster Films A.E.» Γιώργος Κυριάκος δήλωσε πως μετά από πολλές προσπάθειες η κινηματογραφική εταιρεία πήρε άδεια από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ώστε να γίνουν τα γυρίσματα, τα οποία θα ξεκινήσουν από την περιοχή του Λεωνιδίου για δύο μέρες ενώ από την Τετάρτη θα μεταφερθούν στην Καλαμάτα μέχρι τις 21 του μήνα. Παράλληλα αναφέρθηκε στη συμμετοχή -στη ταινία- του Μεσσήνιου ηθοποιού Γιώργου Γιαννόπουλου, ενώ δήλωσε πως θα είναι για την πόλη ένα πολύ σημαντικό γεγονός. «Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων θα υπάρχουν όλα τα μέτρα ασφαλείας που ενδείκνυνται, θα γίνουν τεστ σε όσους θα συμμετέχουν σε αυτά, καθώς και θερμομέτρηση» εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο σκηνοθέτης της ταινίας Στέλιος Χαραλαμπόπουλος θύμισε το γεγονός πως τα 100 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση δεν γιορτάστηκαν λόγω της Μικρασιατικής εκστρατείας, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η Μικρασιατική καταστροφή με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις να γίνουν το 1930. Αφού μίλησε για την ιστορία της ταινίας, η οποία κινείται γύρω από τη δράση ενός φιλικού ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας στην προεπαναστατική Πελοπόννησο, τόνισε τους δύο ιστορικούς που εμφανίζονται σε αυτή, το Μεσσήνιο Βασίλη Παναγιωτόπουλο και την Ολγα Κατσιαρδή – Hering. Επιπλέον μίλησε για την απώλεια που είχε η παραγωγή μετά το θάνατο της Ιουλίας Σταυρίδου η οποία θα δημιουργούσε τα σκηνικά και τα κοστούμια. «Στην ταινία θα ακουστεί για πρώτη φορά ένα κλέφτικο δημοτικό τραγούδι, σχεδόν αθησαύριστο, μια συνεισφορά του Παντελή Μπουκάλα, του εμβριθούς μελετητή του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού» υπογράμμισε, αναφέροντας στη συνέχεια τους υπόλοιπους ηθοποιούς που θα λάβουν μέρος στην παραγωγή, τον Τίμο Παπαδόπουλο, τη Ρηνιώ Κυριαζή, το Γιάννη Αναστασάκη, το Λευτέρη Πολυχρόνη και το Λευτέρη Τσάτση. «Ζητάμε την συμπαράσταση των Καλαματιανών, θέλουμε κόσμο, θέλουμε παιδιά ώστε να γίνει καλύτερη η ταινία. Κανονικά θα έπρεπε για μια τέτοια επέτειο να έχουν προγραμματιστεί και να γίνουν και άλλες ταινίες, όπως και ερευνητικά προγράμματα» κατέληξε.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στη ταινία μπορούν να καλέσουν στο τηλ. 6987693905 (Έλενα Δημητρακοπούλου, βοηθός σκηνοθέτη). «Απευθυνόμαστε σε όλους τους χορευτικούς συλλόγους, τις θεατρικές ομάδες της Μεσσηνίας να έρθουν σε επαφή μαζί μας. Θα είναι κάτι που θα το θυμάστε για πάντα. Η διανομή των ρόλων θα συνεχιστεί αυτή την εβδομάδα αλλά και κατά τη διάρκεια της ταινίας» σημείωσε η ίδια.