Κυριακή, 14 Μαρτίου 2021 08:30

Καλαματιανό Καρναβάλι: Αρχηγοί πληρωμάτων αναπολούν παλιές διοργανώσεις και ετοιμάζονται για την επόμενη

Γράφτηκε από τον

Στην κορύφωσή του θα ήταν υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτή την εβδομάδα το 9ο Καλαματιανό Καρναβάλι, καθώς οι παρελάσεις και η τελετή λήξης θα είχαν την τιμητική τους.

Μπορεί φέτος να ακολουθήθηκε η διαδικτυακή οδός, ελέω πανδημίας, ωστόσο οι διά ζώσης εκδηλώσεις δεν μπορούν να συγκριθούν σε καμία περίπτωση με τον ψηφιακό κόσμο.

Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως και η 8η πράξη του θεσμού έληξε άδοξα, μιας και τρεις μέρες πριν το απόγειό της οι απαγορεύσεις του τότε νεοφερμένου κορονοϊού έβαλαν «ταφόπλακα» στην όποια διεξαγωγή, τότε η αποχή δύο χρόνων φαντάζει σίγουρα μεγάλη. Ως παρακαταθήκη έτσι οι καρναβαλιστές έχουν να θυμούνται τις εφτά πρώτες διοργανώσεις οι οποίες ήρθαν να συστήσουν μια γιορτή που έλειπε από τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Σε αυτές τις χρονιές, το δίχως άλλο οι Καλαματιανοί και κατ' επέκταση οι επισκέπτες της έζησαν ιδιαίτερες και ξεχωριστές στιγμές, μέσα από δράσεις, χορό, μεταμφιέσεις και σάτιρα που «γεννήθηκαν» μέσα από τα καρναβαλικά γκρουπ, την «ραχοκοκαλιά» ουσιαστικά του θεσμού.

Στο πλαίσιο αυτό αρχηγοί πληρωμάτων μίλησαν στην «Ε» για τις περασμένες χρονιές, για τις εντυπώσεις τους αλλά και για το τι σκέφτονται για το 10ο Καλαματιανό Καρναβάλι.

Βασίλης Νταϊφώτης: Το γκρουπ που έχω ξεχωρίσει αυτά τα χρόνια είναι οι «Τραμπ Αμερικάνοι» το 2017, το οποίο είχε ξεπεράσει τα 250 μέλη πληρώματος. Το θέμα τότε ήταν πολύ επίκαιρο καθώς σατίριζε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ καθώς και την αντιπαράθεση του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ηταν ένα θέμα που θα ήταν επίκαιρο ακόμα και σήμερα. Στόχος του πληρώματός μας είναι πάντα να έχουμε θέματα που να αφορούν την επικαιρότητα. Για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο γκρουπ πρέπει να βρεθεί πρώτα το θέμα που θα εστιάσει, το όνομα και φυσικά η ανάλογη στολή. Ακόμα και το «BREX…Ξουτ» που ανακοινώσαμε πέρυσι αλλά δεν εμφανίστηκε λόγω της πανδημίας ήταν και αυτό στα ίδια επίπεδα. Αν θες να προσελκύσεις τον κόσμο θεωρώ πως βασικό ζητούμενο είναι η στολή να συνδέεται με το τώρα και να μην είναι γενική. Το καρναβάλι είναι σάτιρα, προσωπικά διαφωνώ με θεματολογίες που σχετίζονται με τα κόμικς, ήρωες της ιστορίας κ.τ.λ. Το κάθε καρναβάλι έχει τη διαφορετικότητά του. Θεωρώ ωστόσο πως το πιο επιτυχημένο ήταν το 2ο, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τα υπόλοιπα. Ηταν κάτι καινούργιο για την πόλη, ο κόσμος το είχε ζήσει αρχικά την πρώτη χρονιά οπότε την επόμενη υπήρχε μεγαλύτερος ζήλος και ενδιαφέρον από τους πολίτες. Ο αριθμός των καρναβαλιστών τότε ήταν πολύ μεγάλος ενώ παράλληλα και οι επισκέπτες στην Καλαμάτα είχαν ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Αυτό που μου έχει μείνει χαρακτηριστικά είναι το γεγονός πως η έναρξη της παρέλασης είχε καθυστερήσει πάνω από μια ώρα γιατί οι επισκέπτες της πόλης είχαν κατακλύσει την πλατεία οπότε η παρέλαση πήγε πίσω ώστε να ελευθερωθεί χώρος και να παρελάσουν οι καρναβαλιστές. Για το 2022 δεν γνωρίζω αν θα είμαι αρχηγός σε κάποιο πλήρωμα ή μέλος, σίγουρα όμως θα στηρίξω το Καλαματιανό Καρναβάλι.

 

Βασίλης Μιχαλόπουλος: To 2018 είχαμε κατεβάσει το γκρουπ «Γούντι ο Τρυποκάρυδος», μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε η πιο δυνατή από πλευράς συμμετοχών και διάθεσης, γι’ αυτό και αναφέρω το συγκεκριμένο ως αγαπημένο μου. Ηταν η χρονιά που έδειξε πως το Καλαματιανό Καρναβάλι παίρνει τα πάνω του. Γκρουπ κατεβάζω από το 2013 ωστόσο ο κόσμος δεν είχε μπει από την αρχή για τα καλά στο κλίμα του, κυρίως γιατί ήταν κάτι άγνωστο για την πόλη. Παράλληλα, δεν πρέπει να παραλείψουμε και την πρώτη χρονιά, μιας και ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την Καλαμάτα. Και τότε υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως από πλευράς παιχνιδιών. Για το καρναβάλι του 2022 θα περιμένουμε να δούμε αν θα αντλήσουμε το θέμα μας από την επικαιρότητα. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα είμαστε ενεργοί. Το μήνυμα που λαμβάνω από την καρναβαλική κοινότητα είναι πως ο θεσμός μετά από δύο χρόνια απουσίας λείπει σε πολλούς. Αυτό φάνηκε και την περσινή χρονιά όπου κάναμε μια άτυπη παρέλαση στην κεντρική πλατεία την τελευταία Κυριακή των Αποκριών.

 

Γιώτα Φερέτου: Προσωπικά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο γκρουπ. Ολα συνδέθηκαν με χαρά, διασκέδαση και παιχνίδια. Από πλευράς διοργανώσεων το 1ο Καλαματιανό καρναβάλι έχει μείνει στη μνήμη μου ως το καλύτερο. Ηταν κάτι καινούργιο για την πόλη μας, γεγονός που μας έκανε να εντυπωσιαζόμαστε με κάθε τι, όπως με τον κρυμμένο θησαυρό, με το τρέξιμο και το χορό στους δρόμους ή με την ανταπόκριση του κόσμου που μας έβλεπε να παρελαύνουμε φορώντας τις στολές μας. Στα υπόλοιπα, ναι μεν προστέθηκαν κάποια πράγματα, όμως δεν μπορούν να συγκριθούν σε καμία περίπτωση με το αρχικό. Σχετικά με την επόμενη χρονιά σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τις στολές που είχαν προοριστεί για το καρναβάλι του 2020 το οποίο ακυρώθηκε τελευταία στιγμή λόγω της πανδημίας. Το γκρουπ αυτό είχε την ονομασία «Ρίο... ντε λα τρέλλα» και αρχικός μας στόχος είναι να το διατηρήσουμε με στόχο όσοι είχαν αγοράσει τότε τις στολές τους να τις χαρούν στις παρελάσεις. Οι στολές φτιάχνονται για να βγουν στους δρόμους και με αυτό το σκεπτικό όπως φαίνεται θα πορευτούμε.

Αμαλία Μάλαμα:  Από όσα γκρουπ έχουμε κατεβάσει, οι «Κηπουροί των θαυμάτων» αλλά και οι «12 Θεοί» είχαν ξεχωρίσει περισσότερο μιας και η στολή τους ήταν πολύ όμορφη. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα καρναβάλια, τα δύο πρώτα και τα δύο τελευταία ήταν πιστεύω τα καλύτερα. Στο πρώτο υπήρξε πάρα πολύ καλή οργάνωση και σε αυτό πρέπει να σταθούμε, δεδομένου πως δεν είχε γίνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν. Το ίδιο και στο δεύτερο αν εξαιρέσουμε τη βροχή τότε που μας τα έκανε λίγο… μούσκεμα. Στη συνέχεια το κλίμα στη διοργάνωση του θεσμού κάπως «έσπασε», γεγονός που επηρέασε σχετικά και τα πληρώματα. Το 2020 υπήρξε ένας αέρας ανανέωσης λόγω ορισμένων ανθρώπων που μπήκαν στο καρναβάλι, οι οποίοι είχαν λείψει από αυτό, γνωρίζοντας κάποια πράγματα παραπάνω. Ανάμεσα στα θετικά της περσινής χρονιάς ήταν το εργαστήρι καρναβαλικών κατασκευών από το οποίο προέκυψαν εντυπωσιακές μάσκες που κοσμούν την πόλη μας στην αποκριάτικη περίοδο. Μακάρι του χρόνου οι συνθήκες να το επιτρέψουν και να κατέβουμε και πάλι στους δρόμους. Αρκετός κόσμος μου έχει εκφράσει τη νοσταλγία του για τα περασμένα χρόνια, οπότε καταλαβαίνετε πως είναι κάτι που το θέλουμε όλοι μας πολύ να επιστρέψει.

 

Νίκος Νικολακέας: Αν ένα πλήρωμα ήταν το καλύτερο από αυτά που έχουμε κατεβάσει αυτό είναι οι "Φιμπονάτσι" το 2014. Ηταν ένα σοβαρό γκρουπ, που παρουσίαζε τον μαθηματικό τύπο που βγαίνουν οι αριθμοί Φιμπονάτσι, ενώ τότε είχαμε φορέσει μάσκες εποχής και μαύρα ντόμινο. Σε αυτό το πλήρωμα το κέφι ήταν πολύ και περάσαμε υπέροχα. Το δικό μας γκρουπ, το Νο5, συνεργάζεται με το Μουσικό Σχολείο "Μαρία Κάλλας" από την πρώτη χρονιά, δίνοντας το “παρών” κάθε χρόνο στο θεσμό. Είμαστε μια παρεΐστικη ατμόσφαιρα 40-50 ατόμων, ένα δεμένο σύνολο. Γενικά δεν συμμετέχουμε σε παιχνίδια, ούτε μας ενδιαφέρει να είμαστε ένα πολυπληθές γκρουπ. Δεν δίνουμε βάση σε διαγωνισμούς ώστε να διακριθούμε, απλά συμμετέχουμε στο καρναβάλι για να το χαρούμε πρωτίστως. Από πλευράς διοργανώσεων για μένα η πιο ξεχωριστή ήταν η πρώτη. Ηταν κάτι πρωτόγνωρο για την Καλαμάτα, με αποτέλεσμα ο ενθουσιασμός που προέκυψε να είναι αυθόρμητος. Ηταν η εποχή που γλεντάγαμε επί τρεις εβδομάδες, δεν περιμέναμε την τελευταία. Κοιτώντας στο μέλλον, ήδη έχουμε σχεδιάσει τις δύο επόμενες συμμετοχές μας, πληροφορίες για τις οποίες θα ανακοινώσουμε από το νέο έτος. Η ανιδιοτελής επαφή με τον κόσμο χωρίς να υπάρχει σκοπιμότητα είναι πολύ σημαντική. Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που κοιτούν τις πολλές συμμετοχές στα γκρουπ και πόσα κέρδη απορρέουν από αυτές. Η ουσία του καρναβαλιού δεν είναι αυτή, το θέμα είναι να περνάμε καλά και να προσφέρουμε χαρά στον κόσμο. Επειδή έχουν εμπλακεί με το θεσμό ορισμένα πολύ αξιόλογα άτομα η Καλαμάτα μπορεί να δημιουργήσει ένα καρναβάλι πολύ ωραίο, που να μην είναι σαφώς σαν αυτό της Πάτρας, αλλά να είναι ανώτερο ποιοτικά από της αχαϊκής πρωτεύουσας, αρκεί να σταματήσουν κάποιες σκοπιμότητες.