Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 18:11

Για το 2022 μετατίθεται η Εβδομάδα Ναυτικής Κληρονομιάς στην Πύλο

Γράφτηκε από την
Για το 2022 μετατίθεται η Εβδομάδα Ναυτικής Κληρονομιάς στην Πύλο

 

Για το 2022 μετατίθεται η Εβδομάδα Ναυτικής Κληρονομιάς που επρόκειτο να διοργανώσουν ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Πρωτέας» και η μη κερδοσκοπική εταιρεία Ελληνική Ναυτική Κληρονομιά «Ο Άργος Α.Μ.Κ.Ε.» στην Πύλο στις 11-19 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος είναι ο κίνδυνος διεξαγωγής ενός υποτονικού συνεδρίου λόγω της πανδημίας.

Πρόκειται για μια πολυθεματική διοργάνωση με κεντρικό άξονα το 13ο Συνέδριο του European Maritime Heritage (EMH) που αποφασίστηκε να γίνει στην Ελλάδα αποτίνοντας έτσι έναν ιδιαίτερο φόρο τιμής στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και τους ήρωες των θαλασσών μας.

Η ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρει: “Η πλούσια θεματολογία, η έκθεση μουσειακού υλικού, η επίσκεψη και ελλιμενισμός ιστορικών πλοίων εποχής στο λιμάνι της Πύλου, η ανάδειξη της εξέχουσας ναυτικής μας παράδοσης συνυφασμένης με ιστορικά γεγονότα που είχαν καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση με τη Ναυμαχία της Πύλου και τη δράση του πολεμικού «Αρης» του Τσαμαδού, η διαδραστική παρουσίαση εμπορικής διαχείρισης αλλοτινών εποχών στο λιμάνι, αποτελούν συστατικά μέρη ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου και εμπνευσμένου σχεδιασμού για την Εβδομάδα Ναυτικής Κληρονομιάς έτσι όπως την οραματιστήκαμε. Το συνέδριο του EMH αποτελεί από μόνο του μια κορυφαία διοργάνωση υψίστης σημασίας και προβολής σε όλο τον κόσμο, ακόμα κι έξω από τα γεωγραφικά σύνορα της Ευρώπης, μια διοργάνωση που θελήσαμε να αγκαλιάσει ναυτικές παραδόσεις και αξίες από την ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου δείχνοντας ότι η θάλασσα και η υπέρτατη τέχνη της δεν γνωρίζουν σύνορα και στην πραγματικότητα οι ναυτικές παραδόσεις και αξίες αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και αέναη παρακαταθήκη στο πνευματικό και πολιτιστικό μας μέλλον. Σε όλον αυτό το σχεδιασμό αντιμετωπίσαμε άπειρες δυσκολίες που μπορέσαμε να διαχειριστούμε, όλες εκτός από μία. Τη συνέπεια της πανδημίας στη ζωή μας, την απουσία κανονικότητας και τελικά την αδυναμία να εξασφαλίσουμε σε καθεστώς αβεβαιότητας τη διεξαγωγή της Εβδομάδας Ναυτικής Κληρονομιάς στο επίπεδο που θα θέλαμε. Η μεγαλύτερη δυσκολία γεννήθηκε από την αδυναμία των εταίρων μας στο EMH να διασφαλίσουν τη συμμετοχή έγκυρων ερευνητών και καταξιωμένων ομιλητών, καθώς και αυτοί με τη σειρά τους αδυνατούσαν να δεσμευτούν ότι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα στο υφιστάμενο καθεστώς αβεβαιότητας και ταξιδιωτικών περιορισμών του τελευταίου χρόνου. Ένα έγκυρο επιστημονικό συνέδριο όμως δεν μπορεί να διεξαχθεί με προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής, απαιτεί χρόνο, κόπο, συντονισμό, συνέργειες και οργάνωση που στην προκειμένη περίπτωση πάγωσαν κυριολεκτικά μεσούσης της πανδημίας.

Αναλογιζόμενοι λοιπόν τον κίνδυνο διεξαγωγής ενός υποτονικού συνεδρίου και την συνεπακόλουθη υπονόμευση όλης της διοργάνωσης, αποφασίσαμε με μεγάλη λύπη να μεταθέσουμε την Εβδομάδα Ναυτικής Κληρονομιάς για το 2022, ελπίζοντας οι προσδοκώμενες συνθήκες να είναι ευνοϊκές και να επιτρέψουν να γίνουν όλα έτσι όπως θα θέλαμε να είναι.

Λεπτομέρειες για τον εκ νέου προγραμματισμό της Εβδομάδας Ναυτικής Κληρονομιάς και του 13ου Συνεδρίου του European Maritime Heritage (ΕΜΗ) θα γνωστοποιηθούν εν καιρώ”.


NEWSLETTER