Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 08:15

Μεσσηνία: Τελετή σήμανσης της γηραιότερης λυγαριάς στους Κάτω Αμπελόκηπους

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Τελετή σήμανσης της γηραιότερης λυγαριάς στους Κάτω Αμπελόκηπους

 

Με κάθε επισημότητα και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στους Κάτω Αμπελόκηπους του Δήμου Πύλου-Νέστορος, η τελετή σήμανσης της γηραιότερης λυγαριάς στην Ελλάδα.

Παράλληλα δόθηκε το έναυσμα για την έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων στο πλαίσιο του επετειακού εορταστικού προγράμματος για τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία, με θέμα το «Δίκτυο αιωνόβιων δέντρων Ελληνικής Επανάστασης».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνη του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας και τελέστηκε υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο ιδρυτής του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας Δημοσθένης Κορδός και η πρόεδρος της ειδικής μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου.

Με το πέρας όλων των επερχόμενων εκδηλώσεων και τις σημάνσεις που θα ντύνουν 71 επιλεγμένα αιωνόβια δέντρα ανά την Πελοπόννησο, πρόκειται να αναδειχθεί τόσο η ιστορία της Επανάστασης όσο και η παρουσία της ίδιας της φύσης και της παράδοσης της χώρας μας, κατά τη διάρκεια των αγώνων για την ελευθερία, όπως στην περίπτωση της Λυγαριάς στους Κάτω Αμπελόκηπους, η οποία αποτέλεσε μάρτυρα της πρώτης πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων, στην ιστορική Μάχη Κάτω Μηναγίων. Ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο πρόσφατα χαρακτηρίστηκε δημόσια εορτή τοπικής σημασίας, με ομόφωνη απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου.

Το “παρών” έδωσαν επίσης αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Πύλου-Νέστορος.


NEWSLETTER