Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 21:26

Εκδήλωση στο Τουρκολέκα προς τιμήν του ήρωα του 1821 Νικηταρά

Γράφτηκε από την
Εκδήλωση στο Τουρκολέκα προς τιμήν του ήρωα του 1821 Νικηταρά

Εκδήλωση προς τιμήν του ήρωα του 1821 Νικηταρά πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Τουρκολέκα του Δήμου Μεγαλόπολης.

 

Ο Νικηταράς (Νικήτας Σταματελόπουλος) είναι μια εξέχουσα και ηρωική φυσιογνωμία του επαναστατικού αγώνα του ‘21. Ανιψιός του Θ. Κολοκοτρώνη ήταν ευρύτερα γνωστός σαν δεξί του χέρι. Έμεινε γνωστός και μέσα από το ψευδώνυμό του ως «Τουρκοφάγος». Η συμμετοχή του στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν πλουσιότατη. Ήταν από τους πρώτους που συμμετείχε στην Επανάσταση από τις πρώτες στιγμές της. Πήρε μέρος και πρωταγωνίστησε σε πολλές μεγάλες και νικηφόρες μάχες: Βαλτέτσι, Δολιανά, Τριπολιτσά, Δερβενάκια, Αγιονόρι, Άγιος Σώστης.
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης παρευρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, καθώς και, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Παπαηλιού, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος Νικήτας Σταματελόπουλος και τελετάρχης ήταν η Γεωργία Πίσπα. Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Μεγαλόπολης.


NEWSLETTER