Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 08:18

Εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ για το ηρωικό “Ρεσάλτο στο Κάστρο της Κορώνης”

Γράφτηκε από την
Εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ για το ηρωικό “Ρεσάλτο στο Κάστρο της Κορώνης”

Πολύς κόσμος έδωσε το "παρών" το Σάββατο το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ "Ρεσάλτο" από το Σύλλογο Επαγγελματιών Κορώνης σε σκηνοθεσία Θεοδώρας Δρακοπούλου.

Την παρουσίαση και το καλωσόρισμα είχε αναλάβει η δημοσιογράφος Μαριλένα Γυφτέα, η οποία ανέφερε αρκετά στοιχεία σχετικά με την τοπική ιστορία και το φιλμ.

Ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας είπε πως θα γίνει προσπάθεια να καθιερωθεί ως ημέρα τοπικής εορτής η επέτειος του ιστορικού "Ρεσάλτου στο Κάστρο της Κορώνης". Ιδανικός χώρος για μια τέτοια ανάλογη εκδήλωση θα ήταν ο προαύλειος χώρος της Ελεήστριας, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης Παναγιώτης Μαργιάννης αναφέρθηκε στην ιστορία και τους στόχους του συλλόγου και στο πώς αποφασίστηκε να ξεκινήσει η προσπάθεια ανάδειξης του σημαντικού ιστορικού γεγονότος. Σημείωσε πως η ιστορία αυτή δεν είχε καλό τέλος, άλλα το σημαντικό είναι πως μπορεί κανείς να κρατήσει τα μηνύματα που δίνουν οι ήρωες και τα κίνητρά τους.

Πρώτα προβλήθηκε στο κοινό το φιλμ "Η προσωπογραφία μιας πολιτείας", με πλάνα από την περιοχή και αφήγηση που βασιζόταν σε κείμενο του ομογενούς λόγιου Φώτη Λίτσα. Ο ιστορικός Παναγιώτης Τσελέκης στη συνέχεια μίλησε για όλο το ιστορικό πλαίσιο του "Ρεσάλτου της Κορώνης", για τα πρόσωπα που σχετίζονταν με αυτό και για τις αιτίες που απέτυχε. Κλείνοντας, αναφέρθηκε και ονομαστικά σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την τραγική ημέρα.

Το "Ρεσάλτο" κέρδισε όσους το είδαν με τα εντυπωσιακά πλάνα, τη φωτογραφία και την παρουσία των μελών του Συλλόγου "Ελληνομνήμονες". Τα γυρίσματα έγιναν εκτός από το Κάστρο και σε άλλους ιστορικούς χώρους. Στις αναπαραστάσεις των μαχών και σε όλες τις σκηνές συνετέλεσαν ο Σύλλογος “Ελληνομνήμονες” του Σπύρου Κατσίρα από την Καλαμάτα και πολλοί εθελοντές από την περιοχή. Η ιδέα ήταν υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου - Νέστορος και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

 

Στο “Ρεσάλτο” εμφανίζονται και μιλούν οι: Παναγιώτης Καρβέλας δήμαρχος, Πέτρος Θέμελης καθηγητής - υπεύθυνος των ανασκαφών της Αρχαίας Μεσσήνης, Δημήτρης Σιψάς αντιδήμαρχος, Μαρία Βαγγελινού - Γιαλλελή πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κορώνης, Παναγιώτης Μαργιάννης πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματιών, Μαλαματένια Ράλλη δικηγόρος - απόγονος Κ. Ράλλη. Παίζουν οι: Κωνσταντίνα Κολόκα, Νικόλαος Γιαλλελής, Γεώργιος Μπομπότας, Παναγιώτης Τσιριγώτης, Βασίλης Αργυράκης, πρωτοπρεσβύτερος Π. Τσιριγώτης, Δήμητρα Στασινάκη, Νίκος Γεροντούκος. Την αφήγηση έκαναν ο Παναγιώτης - Ανδρέας Δραγκιώτης και η Κωνσταντίνα Κολόκα.

Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι οι: επιμέλεια ήχου: Πάνος Κουραμπάς, κρουστά: Γεώργιος Κλάδης, διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Μαργιάννης, βοηθός σκηνοθέτη: Αντωνία Πτερνέα, κινηματογράφηση - χρήση drone, αφήγηση τίτλου, color grading, διεύθυνση φωτογραφίας: Σαράντος Στασινάκης, κάμερα drone: Θεοδώρα Δρακοπούλου.

Από τους “Ελληνομνήμονες” μετείχαν οι: Κώστας Αγγελόπουλος, Γεωργία Καρνούσκου, Δημήτρης Καρνούσκος, Γεώργιος Κατσίρας, Σπύρος Κατσίρας, Βασίλης Κουκούτσης, Ηλίας Κουκούτσης, Βαγγέλης Μάλαμας, Παναγιώτης Μάλαμας, Αντζελα Σκλήκα. Σενάριο - έρευνα: Θεοδώρα Δρακοπούλου, Αντωνία Πτερνέα, Παναγιώτης Μαργιάννης, φωτογράφος σκηνής: Χρυσόθεμις Κρίκκα, σκηνογραφία: Αντωνία Πτερνέα.

Γ. Σαρ.


NEWSLETTER