Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 18:14

Ταινία για τη ζωή του Μητροπέτροβα

Ταινία για τη ζωή του Μητροπέτροβα

 

“Πύρινη Ρομφαία - Πρώτο Αίμα” είναι ο τίτλος της νέας ταινίας για τη ζωή και τη δράση του οπλαρχηγού του 1821 Μητροπέτροβα, που ετοιμάζει ο διαδικτυακός δίαυλος Messinia View.

Η ταινία τελεί υπό την αιγίδα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, ενώ τα κείμενα και τους διαλόγους έχει γράψει ο φιλόλογος και συγγραφέας Γιώργος Κουρκούτας, γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”. Κεντρική θέση θα έχουν αναβιωτές από τους συλλόγους που ως τώρα έχουν συνεργαστεί με το Messinia View σε προηγούμενες παραγωγές.

Ο Μήτρος Πέτροβας (1745-1838) ή Μητροπέτροβας, όπως έγινε ευρέως γνωστός, από την Γαράντζα Μεσσηνίας (σημερινή Άνω Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας), έζησε και την ταραχή των Ορλωφικών και τη ζωή και τον διωγμό των κλεφτών, για να πρωτοστατήσει (ηλικιωμένος μεν, αλλά με παντοτινή διάθεση προσφοράς, ξακουστός για το ντουφέκι του) από τον Μάρτιο του 1821 σε Καλαμάτα, Βαλτέτσι, Τριπολιτσά και αλλού. Δύο φορές φυλακίστηκε (το 1825 και το 1834), από αποφάσεις, δυστυχώς, Ελλήνων, ακολουθώντας πάντα τις αποφάσεις του Κολοκοτρώνη, τον οποίο είχε διδάξει από τα πρώτα του βήματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι πέρσι για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το Messinia View δημιούργησε δραματοποιημένες ταινίες - ντοκιμαντέρ με θέμα το 1821 και γνωστές ή άγνωστες μορφές πρωταγωνιστών του. Μετά την προβολή θεμάτων από ιστορικές μάχες (όπως η Πολιορκία και η Άλωση του Λάλα και η Μάχη των Στενών του Αγίου Αθανασίου Καρύταινας), ακολούθησε η παρουσίαση σελίδων από τη δράση μορφών της Πελοποννήσου, όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο θρυλικός Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας, ο Μεσσήνιος χιλίαρχος Ηλίας Κορμάς, ο επίσκοπος Ανδρούσης Ιωσήφ, ο εθνομάρτυρας επίσκοπος Ωλένης Φιλάρετος, με τη συνδρομή φορέων και συλλόγων ιστορικής αναβίωσης.

Η όλη απήχηση των έργων συνδυάστηκε με την καλή συνεργασία με φορείς του τόπου, αλλά και με την ομογένεια σε ΗΠΑ και Καναδά και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το οποίο εδώ και ένα χρόνο στις αίθουσές του προβάλλει τις ταινίες που δημιουργήθηκαν, ενώ συνέδραμε και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ τον Φεβρουάριο του 2021 στη Μεσσηνία για την Επανάσταση στην Πελοπόννησο.

“Ψυχή” του Messinia View είναι ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής Γιάννης Κ. Μουτσούλας από την Καλαμάτα, που σε συνεργασία με τον Γεώργιο Αν. Κορμά και τον σεναριογράφο Γιώργο Κουρκούτα έχουν προγραμματίσει και νέες πρωτοβουλίες.