Σάββατο, 02 Απριλίου 2022 21:41

Προβολή 70 ταινιών στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Προβολή 70 ταινιών στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (βίντεο)

 

Το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου ξεκινά σε λίγες μέρες δια ζώσης, αυτή τη φορά περισσότερο προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρίες.

Θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το διάστημα 8 με 17 Απριλίου, η είσοδος θα είναι δωρεάν και το πρόγραμμα περιλαμβάνει εντυπωσιακές τελετές έναρξης και λήξης.

Η καλλιτεχνική διευθύντρια Τζίνα Πετροπούλου εξέφρασε χθες στην συνέντευξη Τύπου την μεγάλη της ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Φεστιβάλ μεγαλώνει και εξαπλώνεται σε ακόμα περισσότερες πόλεις της Πελοποννήσου. Η ίδια αναφέρθηκε εκτενώς στις παράλληλες δράσεις, οι οποίες θα γίνουν σε 12 πόλεις, στους φιλοξενούμενους εισηγητές και στα masterclass. Συνολικά θα προβληθούν 70 ταινίες. Οι 19 θα είναι στην εκπαιδευτική ζώνη, από τις 70, οι 20 είναι ελληνικές και 50 διεθνείς παραγωγές. Οι 33 από αυτές θα προβληθούν μάλιστα σε πανελλήνια πρεμιέρα. Στην τελετή έναρξης στις 8 Απριλίου, στις 9.30 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία "Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας", μια παραγωγή της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε σκηνοθεσία Κλεώνης Φλέσσα. Στην τελετή λήξης θα προβληθεί ταινία την οποία θα έχουν δημιουργήσει οι φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης μουσικό - χορευτικό δρώμενο και συναυλία.

Η Σοφία Πουλουπάτη - πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, αναφέρθηκε στην προσβασιμότητα που θα έχουν σε κάποιες ταινίες στο εξής άτομα κωφά και βαρήκοα. Στόχος του Φεστιβάλ είναι ως το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η ακουστική περιγραφή σε τουλάχιστον 6 φιλμ, γεγονός που αποτελεί μια κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως ομάδα φοιτητών, με την επιμέλεια της Βιλελμίνης Σωσώνη επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Ξένων Γλωσσών - Μετάφρασης και Διερμηνείας, ανέλαβε την ακουστική περιγραφή του “Πήγα, είδα, άκουσα” και τον ενδογλωσσικο υποτιτλισμό ελληνικών ταινιών του προγραμματος. Επιπλέον έγινε γνωστό πως το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ εδώ και ένα χρόνο συνεργάζεται με το ισπανικό Φεστιβάλ του Μπιλμπάο, γεγονός που κάνει την Καλαμάτα ακόμα πιο γνωστή στον παγκόσμιο καλλιτεχνικό χάρτη. Στην επίσημη ιστοσελίδα του θεσμού μπορεί κανείς να διαβάσει όλες τις λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, τα εργαστήρια και τα σεμινάρια, ενώ μπορεί να παρακολουθήσει και δωρεάν ταινίες, με μια απλή εγγραφή. Οποιος θέλει μπορεί να δηλώσει ενδιαφέρον για εθελοντική συμμετοχή σε όλες τις δράσεις.

Τέλος, η Καλαματιανή σκηνοθέτης Κλεώνη Φλέσσα εξήγησε πως για τα γυρίσματα του φιλμ έκανε ένα μεγάλο ταξίδι στα βήματα του μεγάλου ήρωα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό - και συγκεκριμένα στην Ουκρανία. Η ίδια έκανε γνωστό ότι η ταινία θα προσφέρει νέα στοιχεία, νέα τεκμήρια και πως είναι ιδανική να παιχτεί σε σχολεία.

Γ. Σαρ.

 

Στη φωτογραφία: Τζίνα Πετροπούλου, Κλεώνη Φλέσσα, Σοφία Πουλουπάτη

 

 

 


NEWSLETTER