Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 11:08

1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Αρεόπολη

Γράφτηκε από την
1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Αρεόπολη

 

Από την Αρεόπολη ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία τη Κυριακή το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου “Peloponnese Food Stories / Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού”, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, το Επιμελητήριο Λακωνίας, την Ενωση Ξενοδοχείων Λακωνίας και τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου.

Μέσα από το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας, που είχε επίκεντρο την Αρεόπολη και στόχο την προβολή του γαστρονομικού πλούτου όλης της περιοχής της Λακωνίας, ξεδιπλώθηκε ένα βιωματικό ταξίδι στον χρόνο και τον τόπο, μέσα από παρουσιάσεις δημιουργών και χειροτεχνών της παραδοσιακής αλλά και σύγχρονης τοπικής κουλτούρας, μαθήματα μαγειρικής και παρασκευής ντόπιων συνταγών, που κεράστηκαν επί τόπου στο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση, γευσιγνωσίες και οινογνωσίες με οδηγούς τοπικούς σεφ, έκθεση τοπικών προϊόντων και βέβαια εργαστήρι μαγειρικής για τους μικρούς φίλους.

Στο χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας τόνισε “την ανάγκη να προβάλουμε τον τρόπο ζωής μας, την παράδοσή μας, τις μανιάτικες γεύσεις, την ελληνική διατροφή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Τουρισμός είναι ένα σύνολο εμπειριών που η Πελοπόννησος μπορεί να προσφέρει πέρα από    τον ήλιο και τη θάλασσα. Εμπειρίες όπως είναι η ιστορία μας, ο πολιτισμός, αλλά και οι γεύσεις, οι διατροφικές συνήθειες και τα περίφημα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στην πελοποννησιακή γη”.

Ο περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε επίσης και στον προγραμματισμό της Περιφέρειας για την διοργάνωση εκ μέρους της ανάλογων εκδηλώσεων σε διάφορα μέρη της Περιφέρειας.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον βουλευτή Λακωνίας Θανάση Δαβάκη, τον δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννη Παναρίτη, ενώ χαιρετισμό -με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα - απηύθυνε και η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό, ότι η πρόεδρος του ΕΟΤ μετείχε και στην παρασκευή παραδοσιακών μανιάτικων συνταγών, μέσω ενός βίντεο με την ίδια να εκτελεί τη συνταγή για την περίφημη γαλατόπιτα της Μάνης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, οι αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας Νίκων Τζινιέρης, Υποδομών Θόδωρος Βερούτης και Τουρισμού και Πολιτισμού Αννα Καλογεροπούλου, η αρμόδια για θέμα Πολιτισμού αντιδήμαρχος Ανατολική Μάνης Ελένη Δρακουλάκου, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Την εκδήλωση παρουσίασαν o Γιώργος Κρικοριάν, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού Mega και ο εκπαιδευτικός και ο ιστορικός τέχνης Δημήτρης Ροζάκης. Μαζί τους και η με καταγωγή από τη Λακωνία Σταυριανή Ζερβακάκου, βραβευμένη από τον οδηγό Michelin για τη δουλειά της σε αθηναϊκό εστιατόριο.

Σημειώνεται τέλος ότι χθες οι δημοσιογράφοι του ειδικού Τύπου (γαστρονομίας), από μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας, βρέθηκαν στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης, όπου περιηγήθηκαν σε διάφορα μέρη τουριστικού ενδιαφέροντος, βιώνοντας παράλληλα και εμπειρίες, όπως η συλλογή αλατιού σε μανιάτικες αλυκές -για να γνωρίσουν τον τρόπο που συλλέγεται το αλάτι, που παραμένει ο ίδιος από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Ακολούθησε ξενάγηση στα Σπήλαια του Διρού, επίσκεψη σε ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα και επίσκεψη σε αγροδιατροφική φάρμα για γευσιγνωσία ελαιολάδου.


NEWSLETTER