Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022 08:48

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Δριμή, "Το παζάρι του Κοπανακίου, διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο"

Γράφτηκε από τον
Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Δριμή, "Το παζάρι του Κοπανακίου, διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο"

 

Παρουσία πλήθους κόσμου έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο Κοπανάκι η παρουσίαση του βιβλίου - λευκώματος του Δημήτρη Α. Δριμή με τίτλο "Το παζάρι του Κοπανακίου - Διαδρομές στον χώρο και τον χρόνο".

Το βιβλίο αναφέρεται στο ιστορικό παζάρι του Κοπανακίου, από τα λιγοστά που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα. Ένα παζάρι, που όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές και τον συγγραφέα, δεν ήταν και δεν είναι απλά ένας χώρος αγοραπωλησίας προϊόντων, αλλά χώρος κοινωνικοποίησης και κοινωνικής συναναστροφής.  

Το βιβλίο είναι από τις εκδόσεις «Τόπος» και η παρουσίαση έγινε στο καφέ "Notos & Ristretto", το οποίο είχε κατακλυστεί από κόσμο, καθώς η περιοχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παζάρι, κάτι που φάνηκε και από τις τοποθετήσεις του κοινού στη συζήτηση που ακολούθησε, το οποίο και συνεχάρη τον συγγραφέα για το σύγγραμμά του.

Την παρουσίαση συντόνισε ο ιστορικός Τέχνης Γιάννης Γαλανόπουλος, ενώ για το βιβλίο μίλησαν: Ο Χρήστος Κοντοβουνήσιος πρ. πρέσβης της Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία των παζαριών στην Ελλάδα και ειδικά στην περιοχή, καθώς και στον τρόπο λειτουργίας του, υπογραμμίζοντας την προσπάθεια του συγγραφέα για την ακριβή αποτύπωσή του.

Ο Τρύφωνας Κωστόπουλος καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, μίλησε για το ρόλο του παζαριού στην τοπική κοινωνία και σημείωσε πως δεν επικράτησε και δε δημιουργήθηκε τυχαία στην περιοχή, καθώς πέρα από την αγροτική παραγωγή έχει να κάνει και με τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του τόπου. Ενός τόπου από όπου ήταν οι Ντρέδες, που συνδέεται με την πρώτη κοινωνική επανάσταση στην Ελλάδα και που έγιναν αντικατοχικά συλλαλητήρια.

Τέλος ο Δήμος Φωτόπουλος ψυχίατρος στάθηκε στις κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται στο παζάρι.  

Ο Δημήτρης Δριμής ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει το παζάρι για τον τόπο και τους ανθρώπους του.

Μεταξύ άλλων στην παρουσίαση παρευρέθηκαν: Ο δήμαρχος Σαρωνίδας Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος. Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Γιάννης Ζαφειρόπουλος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι: Καλαμάτας, επικεφαλής δημοτικής παράταξης Βασίλης Τζαμουράνης. Τριφυλίας: Σταματία Αλεξοπούλου, Παναγιώτης Αλευράς, Αγγελής Κοροβίλας, Γιάννης Παρασκευόπουλος, Γιώργος Τσακανίκας. Οι πρόεδροι Τ.Κ.: Φιλιατρών, Διονύσης Καραβίτης. Κοπανακίου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος. Σιδηροκάστρου, Κυριάκος Λιακάκης. Αετού, Αντώνης Αλεβίζος. Ο συντονιστής της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας Γιώργος Μακρής. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Γιάννης Νικολακόπουλος. Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Αλευράς και Μενέλαος Γερονικολός. Ο διοικητής του Α.Τ. Τριφυλίας Γιώργος Κρυοβρυσανάκης. Ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος. Η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας Τέτη Λιακοπούλου. Ο πρώην περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Παναγιώτης Πετρόπουλος. Ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Τριφυλίας Παναγιώτης Λούτος. Οι τέως δήμαρχοι: Κορίνθου, Αλέκος Πνευματικός, νυν πρόεδρος Ε.Σ. ΠΕΔ Πελοποννήσου. Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας. Αετού, Δημήτρης Βόγκας. Ανδανίας, Γιώργος Διαγούπης, Είρας, Γιάννης Αδαμόπουλος. Γαργαλιάνων, Άκης Κατρίτσης. Αυλώνος, Γιώργος Γαλάνης. Οι πρόεδροι όλων των συλλόγων του Κοπανακίου: Εμπορικού, Περικλής Αλεξανδρής, Διαγόρα, Δήμος Γιαννακόπουλος, Γυναικών, Χαρίκλεια Κωνσταντινίδη, Γονέων - Κηδεμόνων, Νάντια Βασιλοπούλου.   

Κ.Μπ.


NEWSLETTER