Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013 08:23

"Εν χορώ τελείν" αύριο από το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

Την καλλιτεχνική παράσταση "Εν χορώ τελείν" διοργανώνει το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας αύριο Τετάρτη στις 9 το βράδυ στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας. Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από τους τελετουργικούς χορούς του τόπου μας.

Για το θέμα έδωσαν χθες συνέντευξη τύπου στο "Γαλαξία" τα στελέχη του ΛΕΚ. Η πρόεδρος Βίκυ Καρέλια μίλησε για την εκδήλωση και ευχαρίστησε την υπεύθυνη των Χορευτικών Τμημάτων Αννα Μαύρου και το χοροδιδάσκαλο Τάσο Μίχο. Κάλεσε όλο τον κόσμο να απολαύσει τη δουλειά του Λυκείου Ελληνίδων.

Ο κ. Μίχος έκανε σαφές πως η εκδήλωση δεν αποτελεί θέαμα, αλλά περισσότερο μία τελετή, μία πράξη μυσταγωγίας, που θα μάθει στους νεότερους πόσα κομμάτια από την καθημερινή ζωή της αρχαιότητας παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο και στη λαϊκή μας παράδοση.

Στις παλιότερες εποχές οι άνθρωποι έκαναν τελετουργικά για λόγους που σχετίζονταν με την υγεία, με την κοινωνική συνοχή και ειρήνη, με τα καιρικά φαινόμενα, τις επιδημίες, τη θρησκεία, τη θεραπεία, την οικογένεια. Τα αρχέγονα αυτά τελετουργικά συνδέονταν πάντα με μύθους και δοξασίες.

Αύριο οι θεατές θα δουν κομμάτια από τελετές σχετικές με την άνοιξη, την Πασχαλιά, το γάμο, το Δεκαπενταύγουστο. "Το θηλυκό στοιχείο πρωταγωνιστεί σε αυτά" τόνισε ο κ. Μίχος. Προσέθεσε ακόμα πως το κοινό θα απολαύσει χορούς από την Καππαδοκία, δίπατους και χορούς σε κλειστό κύκλο, που αποτελούν το σπουδαιότερο σύμβολο.

Για την εκδήλωση οι συμμετέχοντες έκαναν πρόβες εδώ και ένα χρόνο.

Με τη σειρά της η κ. Μαύρου τόνισε πως τα τελετουργικά, τα τραγούδια και τα έθιμα του τόπου είναι στοιχεία της λαϊκής μας παράδοσης και αποτελούν ζωντανή απόδειξη Ελληνικότητας. Οσον αφορά την προσφορά του Λύκειου Ελληνίδων, η ίδια σχολίασε ότι το ΛΕΚ φέρνει τα παιδιά σε επαφή με την Αρχαία Ελλάδα, την παράδοση και την κληρονομιά.

Ο Βαγγέλης Κώτσου από την πλευρά του εξήρε την υπομονή και την επιμονή των συμμετεχόντων, καθώς τα τραγούδια που θα ακουστούν είναι δύσκολα, τελετουργικά, μη γνωστά και απαιτείται το κατάλληλο ύφος για να τα καταλάβει το κοινό.

Συντελεστές της παράστασης: διεύθυνση παραγωγής Τάσος Μίχος. Ορχήστρα: Νίκος Φιλιππίδης κλαρίνο, Κώστας Φιλιππίδης λαούτο, Μάνος Κουτσαγγελίδης κανονάκι και τραγούδι, Βαγγέλης Δημούδης ούτι και τραγούδι, Γιώργος Μαρινάκης βιολί, Βασίλης Βέλκος κρουστά. Λαμβάνει μέρος το σχήμα των Ζουρνάδων από την Μακεδονία του Θανάση Σέρκου.

Συμμετέχει η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας υπό την διεύθυνση του Βαγγέλη Κώτσου και οι παιδικές ομάδες του Λ.Ε.Κ. Τραγουδούν η Μαρία Αλεβίζου και ο Βαγγέλης Κώτσου. Αφηγείται η Χριστίνα Δίμιζα

Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.

Γ.Σαρ.