Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2022 15:14

Μεσσηνία: Εντυπωσίασε η 1η Γιορτή Σταφυλιού - Μούστου στο Μουζάκι (βίντεο-φωτογραφίες)

Μεσσηνία: Εντυπωσίασε η 1η Γιορτή Σταφυλιού - Μούστου στο Μουζάκι (βίντεο-φωτογραφίες)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη γιορτή σταφυλιού - μούστου την Παρασκευή το απόγευμα στο Μουζάκι.

Σε ένα χωριό που φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά που παράγει χάρις στο ιδιαίτερο μικροκλίμα της περιοχής. Ένα χωριό που όμως έχει και δραστήριους κατοίκους, με αγάπη για τον τόπο τους, τον πολιτισμό και την παράδοση τους, αλλά και με εξωστρέφεια.

Στους πρόποδες του όρους Αιγάλεω απλώνονται οι μεγάλοι αμπελώνες του Μουζακίου που "παντρεύονται" αρμονικά με τους ελαιώνες της περιοχής. Έτσι μια γιορτή σταφυλιού και μούστου δεν θα μπορούσε να λήψει, η ιδέα που υπήρχε έγινε πράξη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μουζακίου σε συνεργασία με την Brigade Slow Food Πελοποννήσου, την υποστήριξη των χορηγών, αλλά με το πολύ μεράκι και τη δουλειά των γυναικών του χωριού. Όλα αυτά σε μια προσπάθεια να στηριχθούν τα τοπικά προϊόντα όπως είναι το αμπέλι και η σταφίδα.

Στην πλατεία του χωριού υπήρχε ένας μεγάλος μπουφές, με παραδοσιακά εδέσματα από σταφύλι, σταφίδα και πετιμέζι, προσφορά των γυναικών του χωριού αλλά και άφθονο κρασί, τα οποία είχαν την ευκαιρία να γευτούν και να απολαύσουν όλοι, διαπιστώνοντας παράλληλα πόσες πολλές εφαρμογές μπορούν να βρουν στην ελληνική μεσογειακή κουζίνα.

Παράλληλα είχε στηθεί ένα μικρό παραδοσιακό πατητήρι και έγινε όλοι οι διαδικασία παραγωγής του μούστου , με τα παιδιά του χωριού να πατούν τις ρώγες των σταφυλιών από όπου ξεχείλιζε ο μούστος. Στην συνέχεια οι γυναίκες του χωριού ανέλαβαν και έδειξαν όλοι τη διαδικασία για το πώς φτιάχνεται το πετιμέζι και η μουσταλευριά.

Για την προσπάθεια που ξεκίνησε φέτος για πρώτη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου μίλησε η αντιπρόεδρος Κωνσταντίνα Μαρίνη, σημειώνοντας: «Για πρώτη χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουζακίου διοργανώσαμε μαζί με τη Brigade Slow Food Πελοποννήσου μαζί με την ταβέρνα «Εξοχικό» που είναι μέλος τα Γίνεται μια προσπάθεια να καθιερώσουμε ως θεσμό τη γιορτή κρασιού μούστου , η περιοχή μας μεγάλες εκτάσεις αμπελοκαλλιέργειας , βγάζει τα καλύτερα κρασιά , μεγάλες ποικιλίες , έχουμε οινοποιεία γύρο μας , και δε γινόταν μια γιορτή κρασιού. Σήμερα αυτή η ιδέα έγινε πράξη. Όλες οι γυναίκες του χωριού έχουν προσφερθεί , έχουν καταβάλει τα μέγιστα , για να παρουσιάσουν ένα μπουφέ με παράγωγα του μούστου.

Το χωριό μας κάνει αυτές τις προσπάθειες που μας υποστηρίζουν και οι χορηγοί οι οποίοι είναι πάντα στο πλάι μας.

Ξεκινάμε να καθιερώσουμε τη γιορτή κρασιού – μούστου και ζητάμε από όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής , τις ιδέες τις προτάσεις τους και θέλουμε του χρόνου να είμαστε καλύτεροι.

Στο χωριό μας 35 χρόνια έχουμε θεατρική ομάδα , την οποία στηρίζουν οι χορηγοί μας , δίνουμε πολύ καλές παραστάσεις. Αυτό το μικρό χωριό στους πρόποδες του Αιγάλεω όρους , που λέγεται Μουζάκι , έχει γύρο του μεγάλους ελαιώνες , αλλά και μεγάλες εκτάσεις με αμπέλια. Αμπέλια που ανήκουν και στη costa navarino πλέον , γιατί έχει αγοράσει εδώ εκτάσεις.

Προσπαθούμε όλοι μαζί να στηρίξουμε αυτή τη γιορτή μούστου - κρασιού ,που το κρασί από την αρχαιότητα ευφραίνει καρδία ανθρώπου».

Στην γιορτή παραβρέθηκε πλήθος κόσμου τόσο από το χωριό όσο και από γύρο περιοχές , όπως και ο υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας Άκης Κατρίτσης.

Κ.Μπ.