Σάββατο, 01 Οκτωβρίου 2022 13:12

Σήμερα στην Καλαμάτα η παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Λιόλιου

Γράφτηκε από την
Σήμερα στην Καλαμάτα η παρουσίαση βιβλίου του Γιώργου Λιόλιου

 

Το βιβλίο του Γιώργου Λιόλιου με τίτλο «Σιδηρόδρομος σφυρίζων εις την πεδιάδα. Η σιδηροδρομική ιστορία της Βέροιας» απ’ τις εκδόσεις “Θίνες” θα παρουσιαστεί σήμερα Σάββατο στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της εφημερίδας «Ελευθερία» (Γεωργούλη 21).

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Ηλίας Μπιτσάνης (Δημοσιογράφος) και Ηλίας Νταίβις (Γιατρός). Την παρουσίαση θα συντονίσει η εκδότρια και ιστορικός Ζιζή Σαλίμπα, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα, τους ομιλητές και το κοινό. Η βραδιά θα κλείσει με ένα ποτήρι κρασί, ευγενική χορηγία του Οινοποιείου “VAENI – Nάουσα”.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο σιδηρόδρομος, σύμβολο του εκσυγχρονισμού, της διεθνοποίησης της οικονομίας και της διάδοσης αγαθών και ιδεών κατακτά τα Βαλκάνια. Με την έναρξη λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου, το 1894, ενώνονται σημαντικά οικονομικά, στρατηγικά και εμπορικά κέντρα της βαλκανικής ενδοχώρας με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί της κάθε πόλης, υποδείγματα αισθητικής και αρχιτεκτονικής, αποτελούσαν ζωντανά κύτταρα της πόλης και σημεία κοινωνικής αναφοράς του πληθυσμού. Ο κάθε σταθμός γίνεται ο τόπος συνάντησης: περιηγητές, ταξιδευτές, πράκτορες, κατάσκοποι στρατιωτικοί, αξιωματούχοι συναντώνται στην αποβάθρα τους.

Ο Γιώργος Λιόλιος συνδυάζοντας την ιστορική έρευνα με τη λογοτεχνική αφήγηση, εμβαθύνει στη διαδρομή της υποφωτισμένης γραμμής Θεσσαλονίκης-Μοναστηρίου. Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη σιδηροδρομική ιστορία της Βέροιας, το βιβλίο δεν είναι μόνο μια ιστορική αφήγηση μιας πόλης και του σταθμού της, αλλά και ένα πολιτισμικό δοκίμιο της διαχρονικής σημασίας του σιδηρόδρομου.

Ο Γιώργος Λιόλιος γεννήθηκε στη Βέροια, όπου ζει και εργάζεται ως δικηγόρος. Σπούδασε δημοσιογραφία και νομικά. Κυκλοφορούν τα βιβλία του: Ίχνη εβραϊκής παρουσίας στη Σίφνο (εκδ. Ευρασία), Σκιές της πόλης-Αναπαράσταση του διωγμού των Εβραίων της Βέροιας (εκδ. Ευρασία), Η Βέροια των περαστικών (εκδ. ΕΦΑ Ημαθίας) και οι νουβέλες: Ο αλλόκοτος κόσμος του Γιόνας Τρέσνι (Εκδόσεις του Φοίνικα) και O χωρευτής (εκδ. Το Ροδακιό).


NEWSLETTER