Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013 07:57

"Αρτος - Οίνος - Ελαιον" από αύριο στο Πάρκο Σιδηροδρόμων

"Αρτος - Οίνος - Ελαιον" από αύριο στο Πάρκο Σιδηροδρόμων

"Η Εκθεση Αγροτικών και Τοπικών Προϊόντων του Δήμου Καλαμάτας "Αρτος - Οινος - Ελαιον" γίνεται θεσμός", τόνισε χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας. Η έκθεση που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, ξεκινάει αύριο - στις 8 το βράδυ τα εγκαίνια - και θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι "δεν προβάλλει μόνο τα τοπικά προϊόντα, αλλά και την παράδοση, προκειμένου να τη γνωρίσουν οι νέες γενιές" κι επεσήμανε πως "όλοι θα είμαστε εκεί: Δήμος - ΤΕΙ - Ενωση - Επιμελητήριο και σύλλογοι".

Ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε πως πρόκειται για πολιτιστική, λαογραφική και γαστρονομική έκθεση, για αυγουστιάτικη γιορτή.

Ο υπάλληλος Νίκος Κισκήρας, τον οποίο ο δήμαρχος αποκάλεσε πατέρα της έκθεσης, ενημέρωσε για τις ξεχωριστές εκδηλώσεις. Είπε ότι η 1η μέρα, το Σάββατο, είναι αφιερωμένη στον αργαλειό και τη ρόκα. Η Κυριακή 25η Αυγούστου στα σταφίδα και στην παρασκευή μουσταλευριάς. Η Τετάρτη 28η Αυγούστου στο λάδι, στην παρασκευή σαπουνιού, λαλαγγιών, δίπλας, παστελιού, λουκουμιού και τυροκομικών προίόντων. Η Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου στο αλώνισμα και στο άλεσμα του σιταριού, στην παρασκευή γαμήλιας κουλούρας, τραχανά και χυλοπίτας. 

Ο διευθυντής γεωτεχνικών υπηρεσιών Γιάννης Λιοντήρης ενημέρωσε ότι πέρα από τις εκδηλώσεις, τυποποιητές θα εκθέτουν τοπικά προϊόντα και θα εκτίθενται παραδοσιακά αγροτικά εργαλεία. Επεσήμανε το μήνυμα της μεσογειακής - ελληνικής διατροφής και παρατήρησε πως πρόκειται για γιορτή πολιτισμού και ανάδειξης της παράδοσης.

Ο εθελοντής Δημήτρης Βεργόπουλος πληροφόρησε ότι την Τετάρτη 28 του μήνα και την τελευταία μέρα στο χώρο της έκθεσης θα συγκεντρώνονται φάρμακα και τρόφιμα.