Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 08:09

Ημερίδα για την αναδοχή από την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Καλαμάτας

Γράφτηκε από την

“Αναδοχή: Μια άλλη ματιά για το παιδί που κινδυνεύει”: Αυτό είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνει η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) Καλαμάτας την Κυριακή 11 του μήνα στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού.

Ομιλήτρια στην εκδήλωση -που ξεκινά στις 10 π.μ., με προβλεπόμενη ώρα ολοκλήρωσης στις 2.30 μ.μ.- θα είναι και η προϊσταμένη του Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) Γιώτα Μάνθου.

Στόχος της ημερίδας είναι η ενίσχυση της εναλλακτικής οικογενειακής φροντίδας μέσω της αναδοχής. Η συμμετοχή είναι χωρίς χρηματικό αντίτιμο, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης με βάση τις εγγραφές (θα γίνουν στη Γραμματεία, στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου) στις 10 π.μ. και μέχρι την έναρξη.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10 π.μ. Προσέλευση – Εγγραφές.

10.20 π.μ. Καλωσόρισμα: Παναγιώτης Πετρόπουλος, εκπαιδευτικός, αντιπρόεδρος ΕΠΑ Καλαμάτας. Ανδριανή Ρουσσοπούλου, ψυχολόγος, διευθύντρια στο Βρεφονηπιακό Σταθμό-Νηπιαγωγείο “Το Περιβόλι της Γιαγιάς”.

10.30 π.μ. Χαιρετισμοί.

10.45 π.μ. Εναρκτήρια ομιλία. Οικογένειες: “Χρήσιμες ή άχρηστες;”, Ανθή Δοξιάδη, ψυχιατρική κοινωνική λειτουργός.

11.15 π.μ.-12.15 μ.μ. Πρώτο τραπέζι. Συντονίζει η Γιώτα Μπαντή, παιδοψυχίατρος.

“Παιδί σε κίνδυνο. Πόσο εύκολη είναι μια πρόταση απομάκρυνσης;”, Ελευθερία Καρατζόγλου, κοινωνική λειτουργός Διεύθυνσης Κοινωνικής Πρόνοιας Δήμου Καλαμάτας.

“Το βέλτιστο συμφέρον του ανηλίκου και η αναδοχή ως προτεραιότητα στην περίπτωση απομάκρυνσης”, Πολυξένη Τσούλη, εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Ερωτήσεις.

12.15-12.45 μ.μ. Σύντομο διάλειμμα.

12.45-1.30 μ.μ. Δεύτερο τραπέζι. Προλογίζει η Αγγελική Μαλαπέτσα, κοινωνική λειτουργός, προϊσταμένη Κοινωνικής Υπηρεσίας Νοσοκομείου Καλαμάτας.

“Η διαδικασία της αναδοχής για τον υποψήφιο γονέα και τον επαγγελματία”, Γιώτα Μάνθου, κοινωνική λειτουργός-ψυχολόγος MSc, προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών ΕΚΚΑ.

Ερωτήσεις.

1.30 μ.μ. Συνέντευξη: “Ανοίγοντας την πόρτα του σπιτιού και της καρδιάς”. Δυο ανάδοχοι γονείς συνομιλούν για την εμπειρία τους με την Αθηνά Μαγκουρίλου, κοινωνική λειτουργό Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Π.Ε. Μεσσηνίας.

2 μ.μ. Συμπεράσματα, κλείσιμο ημερίδας.

Αγγελική Ρουμελιώτου, επιμελήτρια Ανηλίκων Δικαστηρίου Καλαμάτας, κοινωνική λειτουργός.

* Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας, στηρίζεται από το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας και διοργανώνεται με τη συνεργασία του  Βρεφονηπιακού σταθμού-Νηπιαγωγείου “Το  Περιβόλι της Γιαγιάς” του Ιδρύματος Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου.

Ν.Κ.