Σάββατο, 22 Ιουλίου 2023 17:09

“Αριστοφανειάδα” από απόψε στη Μεσσήνη

 

Το “Πρόγραμμα Ακταίων” (Διαρκής θεωρητική και πρακτική προσέγγιση στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα) ανακοίνωσε το “Θεατρικό Εργαστήρι Μεσσήνης”, έχοντας προγραμματίσει να ανεβάσει την “Αριστοφανειάδα” σήμερα, αύριο και τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης στις 9 μ.μ. και στις 31 Ιουλίου την ίδια ώρα στην Αρχαία Μεσσήνη, με ελεύθερη είσοδο.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που οργάνωσε και ήδη διεκπεραιώνει το Θ.Ε.Μ. σε συνεργασία με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Χαλκιά. «Στόχος του είναι η διαρκής επαναλαμβανόμενη ετήσια δράση του.

Μια δράση που προσέλκυσε ήδη σημαντικό αριθμό μελών κι όχι μόνο. Ηδη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των μαθημάτων αυτών, ερχόμενοι σ’ επαφή με δεκάδες κείμενα που αφορούν τραγωδίες και κωμωδίες του Αρχαίου Δράματος, με προβολές ντοκουμέντων κινηματογραφημένων παραστάσεων, μουσικών συνθέσεων και εικαστικών απόψεων γύρω από την διαχρονικότητα του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Ενας πρόσθετος στόχος του προγράμματος ήταν η διαμόρφωση και παρουσίαση από τα μέλη μας ενός σκηνικού δρώμενου - παράστασης που θα προκύπτει ως αποτέλεσμα της κάθε ετήσιας εκπαιδευτικής δράσης του προγράμματος» τονίζεται. Από τον πρώτο ετήσιο κύκλο των μαθημάτων έτσι, προέκυψε η σύνθεση των κειμένων, από τις 11 σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη, η “Αριστοφανειάδα”, που θα σκηνοθετήσει σε παράσταση ο Κώστας Χαλκιάς. Μια παράσταση στην οποία ήδη δήλωσαν συμμετοχή 25 μέλη του ΘΕΜ. «Με δέος στρέψαμε το βλέμμα μας προς την ιερή πολιτιστική κληρονομιά μας, όπως με δέος στρέφουν το βλέμμα τους εδώ και δεκαετίες πανελληνίως και διεθνώς, οι θαυμαστές του αρχαιολογικού φαινομένου της Αρχαίας Μεσσήνης που συνεχώς αναδύεται κάτω από την καθοδήγηση της αρχαιολογικής σκαπάνης του ευπατρίδη αρχαιολόγου, συντοπίτη μας πλέον, Πέτρου Θέμελη.

Εντοπίζοντας ότι το Θ.Ε.Μ. είναι το πιο κοντινό θεατρικό σχήμα με διαρκή ενεργή δράση, σε σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, αισθανθήκαμε την ιερή υποχρέωση να συνδεθούμε θεωρητικά και πρακτικά με αυτόν τον διαχρονικό πολιτιστικό χώρο, με την παρουσίαση του πρώτου μας σκηνικού δρώμενου - παράσταση που αφορά το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα» υπογραμμίζεται.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύνθεση κειμένων: Ακταίων Χαλκιάς, Σκηνοθεσία: Κώστας Χαλκιάς, Χορογραφίες: Αγγελική Αγγελοπούλου, Κοστούμια: Δέσποινα Μακαρούνη, Μουσική επιμέλεια: Κώστας Χαλκιάς. Αφίσα: Κώστας Χαλκιάς, Χάρης Παναγιωτόπουλος. Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά οι ερασιτέχνες ηθοποιοί: Μικαέλα Βλάχου, Ολγα Γεωργιοπούλου, Νατάσα Γυφτάκη, Σοφία Δαμήλου, Μαίρη Ελευθερίου, Γιώργος Καπελούζος, Σπύρος Καπετανάκης, Παναγιώτης Καραμπέτσος, Βιβή Καραμπέτσου, Γιούλα Κοκκίνη, Γεωργία Λαμπροπούλου, Δέσποινα Μακαρούνη, Ελένη Ντουφεξή, Ρουμπίνη Ξυνού, Ηλίας Παναγιωτόπουλος, Χάρης Παναγιωτόπουλος, Κώστας Παναγόπουλος, Ηλίας Παρθένιος, Ελενα Πανταζοπούλου, Τζοάνα Σκιαδά, Σάκης Σταθόπουλος, Αθηνά Τσακοπούλου, Κωνσταντίνα Χαρλέπα.