Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2023 19:01

Παραστάσεις Kαραγκιόζη σε Πολυθέα και Κοπανάκι

Παραστάσεις Kαραγκιόζη σε Πολυθέα και Κοπανάκι

 

Παραστάσεις Θεάτρου Σκιών - Καραγκιόζη από τον καραγκιοζοπαίχτη Κώστα Σπυρόπουλο, γιο του αείμνηστου Κοπανακαίου Θανάση Σπυρόπουλου πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, στην πλατεία της Πολυθέας και την Πέμπτη, 10 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία του Κοπανακίου.

Τις τιμητικές παραστάσεις οργάνωσαν οι “Φίλοι του Θανάση Σπυρόπουλου”, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και την οικογένεια Σπυρόπουλου. Τις παρακολούθησαν μικροί και μεγάλοι φίλοι του Καραγκιόζη και του αείμνηστου Θανάση. Παραβρέθηκαν οι Καραγκιοζοπαίχτες Θωμάς Αγραφιώτης και Δήμος Ρεπούλης.

Ο Δημήτρης Δριμής και ο Στέλιος Ελληνιάδης προλόγισαν στο Κοπανάκι.

Ο Δημήτρης Δριμής, εκπαιδευτικός και τ. δήμαρχος Αετού, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των πολιτών του τόπου καταγωγής του αείμνηστου Θανάση να συγκροτήσουν τη συλλογικότητα “Φίλοι του Θανάση Σπυρόπουλου”. Ανέφερε πως σε συνεργασία με τον Κώστα Σπυρόπουλο, που συνεχίζει επάξια την τέχνη του πατέρα του, το σύλλογο Ελλήνων Καραγκιοζοπαιχτών, τοπικούς συλλόγους και φορείς της αυτοδιοίκησης, αλλά και του κεντρικού κράτους σχεδιάζουν την καθιέρωση ετήσιου φεστιβάλ Καραγκιόζη στο Κοπανάκι. Μιας πολυήμερης γιορτής που θα περιλαμβάνει παραστάσεις από διαφορετικούς καραγκιοζοπαίχτες, περιοχές και χώρες, λειτουργία έκθεσης φιγούρας Καραγκιόζη, εργαστήρι κατασκευής φιγούρας, προβολές ταινιών, ομιλίες και συζητήσεις για τον Καραγκιόζη και τον “Εθνικό μας Καραγκιοζοπαίχτη” Θανάση Σπυρόπουλο. Δράσεις που θα μυούν στην τέχνη του θεάτρου σκιών, θα αναδεικνύουν το μεγάλο μπόι του Θανάση Σπυρόπουλου και του τόπου καταγωγής του.

Ο Στέλιος Ελληνιάδης, δημοσιογράφος, ερευνητής και βιογράφος του Θανάση Σπυρόπουλου, τόνισε: «Είναι εντυπωσιακό πώς ένας άνθρωπος από το όμορφο Κοπανάκι, σε χρόνια δύσκολα, χωρίς υποστήριξη, κατάφερε να αναδειχτεί σε μεγάλο καλλιτέχνη του παγκόσμιου Θεάτρου Σκιών, μιας τέχνης με ρίζες στη μακρινή Άπω Ανατολή, που μεταμορφώθηκε σε θέατρο ελληνικό, με ιστορίες και ήρωες από τους δικούς μας αγώνες, με σάτιρα των δικών μας ηθών και εθίμων και μουσικές της δικής μας παράδοσης.

Αυτή την τέχνη, ο Θανάσης Σπυρόπουλος την ανέβασε ψηλότερα με τη φαντασία και τις ικανότητές του ξεπερνώντας τους δασκάλους του. Ασυναγώνιστος στις «φωνές», πρωτότυπος, δραματικός και αστείος, κλασικός και μοντέρνος, συντηρητικός και ανατρεπτικός. Ένας πολυμήχανος μάστορας που έφτιαχνε παλάτια και παράγκες δείχνοντας τις αδικίες και τις ανισότητες, περιγελώντας τους ισχυρούς με χιούμορ και αυτοσαρκασμό. Που ζωγράφιζε φιγούρες  οι οποίες στα χέρια του έπαιρναν ζωή και συγκινούσαν τους φίλους του Καραγκιόζη από τη δεκαετία του 1940 μέχρι το πρόσφατο τέλος της πολυκύμαντης ζωής του.

Ο Θανάσης Σπυρόπουλος ξεκίνησε από το Κοπανάκι, καταξιώθηκε πανελλήνια και το όνομά του έγινε συνώνυμο του Καραγκιόζη ανοίγοντας δρόμο στον γιο του Κώστα και σε πολλούς νέους που γοητεύτηκαν από το μαγικό του παίξιμο. Με αυτή την αφορμή, ίσως ήρθε η ώρα να αναδειχτεί το Κοπανάκι σε διεθνές κέντρο του Θεάτρου Σκιών».

Οι φωτογραφίες είναι από τις παραστάσεις σε Πολυθέα και Κοπανάκι