Σάββατο, 19 Αυγούστου 2023 19:04

Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Παν. Κατσίβελα: «Η άγνωστη Ιστορία των Γαργαλιάνων, 1829-1900»

Γράφτηκε από τον

 

Παρουσία πλήθους κόσμου έγινε το βράδυ της Τετάρτης στονπροαύλειοχώρο της Βιβλιοθήκης, στο Πάρκο των Γαργαλιάνων, η παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Α. Κατσίβελα «Η άγνωστη Ιστορία των Γαργαλιάνων, 1829-1900», από τον Μορφωτικό Σύλλογο Γυναικών Γαργαλιάνων.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ο συγγραφέας για το βιβλίο: «Μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου «Η συμβολή της περιοχής των Γαργαλιάνων στην Επανάσταση» αποφάσισα να αναζητήσω τη γνώση για τα χρόνια που ακολούθησαν. Ήταν μια αναζήτηση χωρίς προορισμό, η οποία ίσως δεν θα έδινε κανένα αποτέλεσμα. Άλλωστε δεν υπήρχε τίποτα στη βιβλιογραφία και η προφορική παράδοση τίποτα δεν είχε διασώσει. Αλλά στη ζωή υπάρχουν κενά; Προφανώς όχι. Ένιωσα ότι θα φωτιστεί μια μάλλον σκοτεινή περίοδος της Ιστορίας. Κατανοούσα ότι έτσι θα ήταν δυνατό να έλθει στην επιφάνεια το παρελθόν για μια περιοχή όπου όλοι νόμιζαν ότι ουδέν αξιόλογο συνέβη. Μια πόλη και μια περιοχή χωρίς παρελθόν.

Και εδώ είχε εμφιλοχωρήσει η πλάνη. Η έρευνα αυτή ήταν μια διαδρομή εκπλήξεων, καθημερινών και αναπάντεχων, που μου χάρισαν αισθήματα χαράς και ικανοποίησης, ίσως και επιβεβαίωσης, μιας και ανέκαθεν πίστευα και πιστεύω ότι στην περιοχή αυτή οι άνθρωποι είχαν και έχουν πολύ ιδιαίτερη συμπεριφορά, αρχές και αξίες, ηθική και πολιτισμό.Παράλληλα έσκυψα να ακούσω τις πέτρες που κρύβουν κρότους από τα βήματα των περασμένων, θορύβους χρόνων. Σταμάτησα μπρος σε παράθυρα, αναζητώντας τη γλάστρα με τη γαρδένια, το λουλούδι με το κοκκινάδι της χαράς. Άφησα μνήμες να συναντήσουν αντίλαλους ασώπαστων αγαπημένων, πάνω σε χορδές που ξυπνούν τον χρόνο, που κι αν σωπάσουν μπορείς να ακούς τους αιώνες.Γλιστρήματα πάτρια. Αντάμωση με γνώριμα και γνωριμίες με άγνωστα. Με όσα χάνονται και με όσα μένουν…».

Την εκδήλωση συντόνισε η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ελένη Τσαγκάρη, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Παύλος Παπαχριστοφίλου υπεύθυνος των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα», που εξέδωσαν το βιβλίο.

Για αυτό μίλησαν η Έλεν Τσαμαδού διαπρεπής λογοτέχνιδα, ο Φώτιος Λεπίδας νομικός - δημοσιολόγος και η Ειρήνη Παπαχριστοφίλου ειδική στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και δραστήριο μέλος του συλλόγου. 

Τέλος ο κ. Κατσίβελας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους όπως και τους ομιλητές που παρουσίασαν το βιβλίο του.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων και οι υποψήφιοι δήμαρχοι Τριφυλίας Άκης Κατρίτσης και Χάιδω Παναγιωτοπούλου.

Κ.Μπ.