Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 07:51

Η παράσταση “Νύφες” στο Μέγαρο Χορού, από τον πολιτιστικό σύλλογο «Αγία Τριάδα»

Γράφτηκε από τον
Η παράσταση “Νύφες” στο Μέγαρο Χορού, από τον πολιτιστικό σύλλογο «Αγία Τριάδα»

 

Την παράσταση «Νύφες» θα παρουσιάσει το Σάββατο 25 Νοεμβρίου στις 5 μ.μ. και στις 9 μ.μ. ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αγία Τριάδα”, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

Πρόκειται σύμφωνα με την περιγραφή της εκδήλωσης, για μια χορευτική παράσταση που θα αγγίξει την ψυχή και το μυαλό κάθε θεατή, κάθε γυναίκας που έγινε ή δεν έγινε ποτέ νύφη. Ένα ταξίδι στον τόπο και στον χρόνο σε λευκό φόντο. Ένα ταξίδι στη διάρκεια του οποίου θα διαπιστώσουμε ότι ο γάμος δεν είναι μόνο γυναικεία υπόθεση και πως στον κύκλο της παράδοσης όλοι τελικά κάποια στιγμή μπορεί να ντυθούν στα λευκά. Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας υπενθύμισε πως από το Δήμο Καλαμάτας έχει ανοίξει το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας για τους πολιτιστικούς συλλόγους, έχοντας την ευκαιρία μια φορά το χρόνο έναντι ενός μικρού αντίτιμου, να παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου “Αγία Τριάδα” Γεωργία Γαλανοπούλου μετέφερε τον ενθουσιασμό και τη συγκίνηση των συντελεστών όπου μετά από πέντε χρόνια θα διοργανωθεί η συγκεκριμένη παράσταση. Όπως σημείωσε, η παράσταση των 9 μ.μ. είναι ήδη sold out, ενώ υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα εισιτήρια για αυτή των 5 μ.μ.. Τέλος, ο καλλιτεχνικός επιμελητής Γιώργος Λιάρος πρόσθεσε πως από το 2019 γίνονται προετοιμασίες ώστε να ανέβει η εν λόγω παράσταση, τονίζοντας πως το κύριο χαρακτηριστικό της βασίζεται πάνω σε 36 αληθινές μαρτυρίες. «Εγιναν ταξίδια σε όλη την Ελλάδα, παίρνοντας συνεντεύξεις κυρίως από γυναίκες ηλικίας από 18 έως 93 ετών, όπου η κάθε μια μας εξιστορεί το πως έγινε νύφη, αν ήθελε να γίνει, μιλώντας παράλληλα και με κάποιες που εν τέλει δεν ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας» πληροφόρησε, συμπληρώνοντας πως προσπάθησε μπει στην ψυχολογία της κάθε γυναίκας την μέρα που βιώνει το γάμο, εστιάζοντας μεταξύ του “θέλω” και του “πρέπει”. «Γενικότερα, η παράσταση θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς, παρατηρώντας πόσο διαφορετικά ήταν κάποτε τα ήθη και τα έθιμα, σε σχέση με το σήμερα» συνέχισε, διευκρινίζοντας πως η παράσταση θα είναι χοροθεατρική, με τον χορό να προσαρμόζεται στις αντίστοιχες μαρτυρίες.

Λίγα λόγια για την παράσταση…

Είναι άραγε το όνειρο κάθε κοριτσιού να ντυθεί στα λευκά; Είναι ο γάμος ο προορισμός και η πιο σημαντική στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας; Κι αν δεν γίνει νύφη; Πόσο ανεκπλήρωτος παραμένει αυτός ο πόθος; Σκόρπιες σκέψεις, απόψεις και αντιλήψεις ζωντανεύουν επί σκηνής μέσα από αληθινές μαρτυρίες γυναικών, ανδρών, αλλά και μικρών κοριτσιών. Βιώματα και εικόνες που συγκρούονται από γενιά σε γενιά. Ποιος είναι ο ρόλος της κοινωνίας και πώς αυτή υφαίνει τα νήματα που πλέκουν τις ζωές των ανθρώπων; Η νύφη ξεκινά τον πρώτο της χορό με χαρά ή κρύβει και μια λύπη; Ανασαίνει ανάλαφρα ή πνίγεται πίσω από το λευκό της πέπλο;

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παραγωγή – οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αγία Τριάδα», Καλλιτεχνική επιμέλεια, ιδέα, έρευνα: Γιώργος Λιάρος, Χορευτική προετοιμασία: Γιώργος Λιάρος, Κατερίνα Τζούνου, Μαρία Ηρώ Κολόζη, Δημήτρης Εξηνταβελόνης. Eπιμέλεια ένδυσης: Άγγελος Θεοδοσίου, Υπεύθυνος ένδυσης περιοχή Ρουμλουκίου: Αχιλλέας Τσιάρας, Σχεδιασμός φωτισμού: Σκαρλάτος Βασιλόπουλος, Σκηνογραφία: Ελίζα Μοσχοπούλου, Τεχνική υποστήριξη: Χρήστος Συκάς, Δημιουργία αφίσας: Νίκος Σαλαπάτας, Επιμέλεια trailer: Γιάννης Κορολής. Συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμάτας «Αγία Τριάδα» και η Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία Έκφρασης & Πολιτισμού (Ε.Λ.ΕΤ.Ε.Π.). Προπώληση εισιτηρίων γίνεται στα γραφεία του Συλλόγου, στις εργατικές κατοικίες Αγίας Τριάδας. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στα τηλ. 6945878012, 6977300279.

Τ.Αν.


NEWSLETTER