Σάββατο, 06 Ιανουαρίου 2024 08:09

Παράσταση από την Πειραματική Σκηνή: Ο "Ματίας ο Πρώτος" κέρδισε τις εντυπώσεις

Παράσταση από την Πειραματική Σκηνή: Ο "Ματίας ο Πρώτος" κέρδισε τις εντυπώσεις

 

Στο κατάμεστο από θεατές όλων των ηλικιών Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου έγινε την Πέμπτη η πρεμιέρα της παράστασης "Ματίας ο Πρώτος" από την Πειραματική Σκηνή.

Η θεατρική ομάδα των 23 εφήβων γέμισε τη θεατρική σκηνή με το ταλέντο, το μεράκι και το κέφι τους, ζωντανεύοντας πολλούς και διαφορετικούς ρόλους, χορεύοντας, τραγουδώντας και σκορπώντας χαρά, ενθουσιασμό  και συγκίνηση σε όλους τους θεατές.

Η παρουσία των παιδιών και του κόσμου γέμισε ενθουσιασμό τους ανθρώπους της Πειραματικής Σκηνής, η ανακοίνωση της οποίας αναφέρει: “Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της τόσο όμορφης μουσικοθεατρικής και γεμάτης μηνύματα παράστασης, τη Γιώλικα Πουλοπούλου που είχε την καλλιτεχνική καθοδήγηση, την υπέροχη μουσική που μας πρόσφερε ο Τάσος Καρακατσάνης (μουσική που είχε γράψει για τον Ματία του Κ.Θ.Β.Ε.), την Κατερίνα Μηλιαρέση που σχεδίασε τα σκηνικά και τα καπέλα, το Γιώργο και Κώστα Αγγελόπουλο που κατασκεύασε και έβαψε τα σκηνικά, το Νίκο Τζαβάρα που σχεδίασε την αφίσα, το διαφημιστικό σποτ, έκανε τη φωτογράφιση και τη βιντεοσκόπηση, το Μιχάλη Κατσαρέα που βοήθησε ως βοηθός σκηνοθέτη και τον Κωνσταντίνο Δημητρακόπουλο μαζί με τη Νικολέτα Βασιλοπούλου που βοήθησαν στο καλλιτεχνικό βάψιμο των σκηνικών.

Πάνω από όλους όμως αξίζουν πολλά συγχαρητήρια οι 23 έφηβοι της θεατρικής ομάδας, αφού τα μισά σχεδόν από τα παιδιά ήταν η πρώτη φορά που ερχόντουσαν σε επαφή με το θεατρικό σανίδι, για την προσφορά ατελείωτων ωρών εργασίας για τις πρόβες τα πολύτιμα Σαββατοκύριακα τους, την άψογη συνεργασία μεταξύ τους, την αγάπη για το έργο και τα μηνύματα που προβάλλει, για το μεράκι τους, τη χαρούμενη διάθεσή τους και το ταλέντο τους. Ήταν  μια εξαιρετική θεατρική ομάδα που μας συνεπήρε σε αυτό το υπέροχο θεατρικό ταξίδι τους”.

                                                                       

Τελευταία παράσταση αύριο 

Η τελευταία παράσταση του πρώτου κύκλου της παράστασης "Ματίας ο Πρώτος, τα παιδιά στην εξουσία οι μεγάλοι στα σχολεία" θα δοθεί αύριο στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, στις 8.30 μ.μ.

Η Πειραματική Σκηνή καλεί το κοινό να κλείσει εγκαίρως θέσεις στα τηλέφωνα 6977437279, 6971540945. Η τιμή εισιτηρίου είναι 10 ευρώ για τους ενήλικες και 8 ευρώ το μειωμένο για μαθητές, φοιτητές, ανέργους.

                                                           

Λίγα λόγια για το έργο… 

Στο έργο «Ο Ματίας ο Πρώτος» ο ήρωας και οι φίλοι του έρχονται σε επαφή με τη βαρβαρότητα του πολέμου μόνο και μόνο για να μας θυμίσουν πως οι πόλεμοι πρέπει να σταματούν. Τα παιδικά μάτια δεν αντέχουν τον πόλεμο. Η φιλία δεν ανέχεται τον πόλεμο. Η αγάπη μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο. Με όπλο την αθωότητα της παιδικής ηλικίας και τη διαύγεια της παιδικής ματιάς και σκέψης, ο Ματίας και οι φίλοι του έρχονται να μας θυμίσουν πόσα μικρά και απλά πράγματα αρκούν για να πεις όχι στον πόλεμο, όχι στη βία και ένα μεγάλο ΝΑΙ στην αγάπη και στην ειρήνη. Τί νόημα έχει να κυβερνούν οι μεγάλοι, αφού έχουν χάσει ολόκληρη την ουσία και την χαρά της ζωής;  «Τα παιδιά στην εξουσία, οι μεγάλοι στα θρανία» ! είναι ο υπότιτλος του έργου. Ο Ματίας λοιπόν φτιάχνει ένα δικό του κόσμο, ακριβώς όπως τον θέλει. Ορκίζεται να μην ξεχνά ποτέ και να είναι πάντα παιδί για να θυμίζει στους μεγάλους τα λάθη τους. Η  Άλκη Ζέη, ζωντανεύει και μεταφέρει στη σκηνή το έργο του σπουδαίου Πολωνού παιδαγωγού και παιδιάτρου Γιάνους Κόρτσακ, ένα αντιπολεμικό παραμύθι που υμνεί τη φιλία, την αγάπη και την παιδική αθωότητα. Μια παράσταση, γεμάτη μουσική, δράση, χιούμορ αλλά και συγκίνηση, όπου παρακολουθούμε τον αγώνα των παιδιών να διορθώσουν τα λάθη των μεγάλων και να αλλάξουν τον κόσμο! Θα το κατορθώσουν άραγε;

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Η σκηνοθεσία ανήκει στη Γιώλικα Πουλοπούλου, η πρωτότυπη μουσική στο Τάσο Καρακατσάνη, τα σκηνικά και το φροντιστήριο στην Κατερίνα Μηλιαρέση, η κατασκευή του σκηνικού στο Γιώργο Αγγελόπουλο και η αφίσα, το βίντεο και η φωτογράφιση στο Νίκο Τζαβάρα. Βοηθός σκηνοθέτη ο Μιχάλης Κατσαρέας. Παίζουν: Ματίας: Δημήτρης Κεχαγιάς. Φαρδαμπούρδα: Τόνια Κυριαζή. Υπουργός Εσωτερικών: Νεφέλη Κρητικάκη. Υπουργός Οικονομικών: Περικλής Νόκας. Υπουργός Άμυνας: Τόνια Οικονομάκου. Υπουργός Παιδείας: Γιάννης Αρβανίτης: Υπουργός Δικαιοσύνης: Αναστασία Μαυρέα. Τίτος: Γιώργος Μούντανος. Ρόζα: Σοφία Δασκαρόλη. Κική: Αγγελική Βασιλοπούλου. Φάφας: Γιάννης Πολυχρονόπουλος. Κάρολος: Φοίβος Λαμπρόπουλος. Δασκάλα: Χαρά Μπακέα. Γιαγιά Καρολίνα: Ζωή Κεχαγιά. Μπαμπάς Φάφας: Σωτήρης Βουρλάκος. Μπαμπάς Τίτος: Ορφέας Χριστακούδης. Μαμά Κική: Λυδία Γιαννακοπούλου. Στρατηγός: Νικολέττα Σαρέλα. Στρατιώτες: Κατερίνα Γαρατζιώτη, Ηλιάνα Σγούρου. Εφημεριδοπώλες: Γεωργία Σκόκου, Δημήτρης Παντολέων, Νίκος Φαββατάς. Η γενική είσοδος έχει οριστεί στα 10 ευρώ, και το μειωμένο εισιτήριο στα 8 ευρώ (ΑμεΑ, άνεργοι, φοιτητές).