Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024 07:53

Καρναβαλιστές του Μαρτινιάνο στην Καλαμάτα

Μία ομάδα του διάσημου Καρναβαλιού του Μαρτινιάνο, από τα ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας θα υποδεχτεί ο Δήμος Καλαμάτας.

Πρόκειται για μια συγκινητική πολιτισμική ανταλλαγή και σύνδεση που θα γίνει από τις 15 έως τις 20 Μαρτίου μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και αντιπροσωπείας καρναβαλιστών και  μουσικών από το Καρναβάλι του Μαρτινιάνο.

Για την πρωτοβουλία αυτή, συνδετικός κρίκος υπήρξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίων και η Μαρία Παππά ως συντονίστρια, όπου τον Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχαν φιλοξενηθεί στο Καρναβάλι του Μαρτινιάνο από την αντίστοιχη Δημοτική Αρχή. Τους είχαν υποδεχτεί ο Δήμαρχος του Martignano Luciano Aprile, ο Πρόεδρος του “ProLoco” Franco Rosato, ο Διευθυντής της Πολιτιστικής και Τουριστικής Υπηρεσίας “Parco Palmieri“ Pantaleo Rielli, ο Διευθυντής του Ομίλου “Amicite  luPaulinu” Luigi Calò και η Γραμματέας της Ομάδας Αιμοδοτών “Fratres” Luigia Antonica, οι οποίοι θα παρευρεθούν φέτος στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας. Από τότε, οι δύο πλευρές είχαν διαπιστώσει την ομοιότητα και την κοινή πολιτισμική ρίζα των καρναβαλικών εθίμων της περιοχής με αυτή των ελληνόφωνων χωριών της Κάτω Ιταλίας. Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας μέσω της διαλέκτου “γκρίκο” μετέφερε και κοινά σύμβολα των παραδοσιακών εθίμων που διατηρήθηκαν από την διονυσιακή αρχαιοελληνική και βυζαντινή παράδοση μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και αποφάσισαν να συνεχιστεί η επικοινωνία και η ανταλλαγή εθίμων και παραδόσεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-«Το Σάββατο 16 Μαρτίου στη 1 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας θα ακούσουμε και θα χορέψουμε, όλοι οι παρευρισκόμενοι, σκοπούς της Ταραντέλας από το εύθυμο καρναβαλικό καραβάνι και τη μουσική των MattiaManco και GianfrancoNarracci. Θα ακολουθήσει η επικοινωνία με τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο και η ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ιδεών και προτάσεων πολιτισμικής σύνδεσης» σημειώνεται.

-Την Κυριακή 17 Μαρτίου το μεσημέρι η αντιπροσωπεία των καρναβαλιστών του Μαρτινιάνο θα συμμετάσχει στη Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση και την Τελετή Λήξης με την ομάδα του Παουλίνου (Paulinu) και της γριάς Κουαρέμα (Quaremma), της δικιάς μας κυρά Σαρακοστής. Η ομάδα θα συνοδεύεται από τις  «pupazze», τεράστιες κούκλες φτιαγμένες από χαρτί, που απεικονίζουν τις τυπικές μάσκες του Καρναβαλιού του Μαρτινιάνο. Τα φορέματα και οι μάσκες είναι φτιαγμένα με διαφορετικές τεχνικές από το εργαστήριο Σαρτορία Ποπολάρε ντελ Καρνεβάλε (Sartoria Popolare del Carnevale). Την ίδια μέρα το βράδυ η ομάδα θα μεταβεί στην Αλαγονία όπου και θα παρουσιαστεί το παραδοσιακό δρώμενο της κηδείας και το κλάψιμο του νεκρού Paulinu Cazzasassi, ένα δρώμενο που συμβολίζει τον θάνατο των γιορτών και του καρναβαλιού και το ξεκίνημα της Σαρακοστής με την νηστεία. Θα ακολουθήσει γεύμα με τοπικά εδέσματα, χορό και μουσική.

-Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου το πρωί η ομάδα θα μεταβεί  στην Νέδουσα όπου θα παρακολουθήσει το Δρώμενο της Ευετηρίας. Θα προσπαθήσουν να μυηθούν στην ιεροτελεστία του πατροπαράδοτου εθίμου που κατάφερε να επιβιώσει ατόφιο ως τις μέρες μας, με όλη του τη δομή και τα μέρη του (Μάζωξη, Μουντζούρωμα, Αγερμός, Τράγοι, Αροτρίωση, Γάμος, Φόνος γαμπρού, Κηδεία-Θρήνος, Ανάσταση, Χορός). Θα επισκεφθούν στη συνέχεια το ιστορικό μοναστήρι στο Μαρδάκι, όπου θα γευτούν σαρακοστιανές γεύσεις.