Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024 18:16

Λαμπρή αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Αρκαδιάς στην Ανω Πόλη Κυπαρισσία (βίντεο-φωτογραφίες)

Λαμπρή αναπαράσταση της Απελευθέρωσης της Αρκαδιάς στην Ανω Πόλη Κυπαρισσία (βίντεο-φωτογραφίες)

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση της Αρκαδιάς στην Ανω Πόλη Κυπαρισσίας, οι οποίες κορυφώθηκαν με την Αναπαράσταση.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Τριφυλίας και το Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Άνω πόλης Κυπαρισσίας, ενώ συμμετείχαν το Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας, ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων, ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών «Ο Πυρσός», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων «Πολίτες σε δράση», ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών και η Ομάδα Ιππέων Κυπαρισσίας.

Σε σχετική ενημέρωση του δήμου για τα ιστορικά γεγονότα μεταξύ άλλων αναφέρεται: "Πριν από 203 χρόνια την άνοιξη του 1821 η διεργασία στους κόλπους του έθνους για έναν γενικό ξεσηκωμό είχε πλησιάσει την ώρα της ωρίμανσης.

Η Φιλική Εταιρία δρώντας σύντομα και με μεγάλη μυστικότητα έδωσε το σύνθημα με τα μηνύματα της «Αόρατης Ανώτατης Αρχής». Σε αυτό το σύνθημα ανταποκρίθηκε ο ελληνικός πληθυσμός της Αρκαδιάς και με τη συνδρομή γενναίων οπλαρχηγών και πολεμιστών από τα μέρη της ορεινής Τριφυλίας την απελευθέρωσαν στις 26 Μαρτίου του 1821. Το εγχείρημα ήταν    εξαιρετικά δύσκολο, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο οθωμανικός πληθυσμός στην Αρκαδιά ήταν μεγάλος και η εξουσία των Τούρκων ισχυρή".