Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 08:49

Ενας χρόνος από το ναυάγιο στην Πύλο - Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Καλαμάτα

Ενας χρόνος από το ναυάγιο στην Πύλο - Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στην Καλαμάτα

 

Εκδηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, όπου έχασαν τη ζωή τους 600 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, πραγματοποιούνται σήμερα το απόγευμα στην Καλαμάτα από την Αντιφασιστική Κίνηση της πόλης, με τη συμμετοχή φορέων και συλλογικοτήτων.

Με την προτροπή “...να μη συνηθίσουμε τη βαρβαρότητα” στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία έχει προγραμματιστεί πορεία προς την Παραλία και στις 8 συναυλία στο πάρκο Λιμενικού, όπου θα συμμετέχουν τα συγκροτήματα και οι μουσικοί Υπόγεια Ρεύματα, Social Waste, Τσοπάνα Rave, Αργύρης Μπακιρτζής και Γιώργος Κωστογιώργης, Ήμαρτον και ANTIFonA.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και τα έσοδα (από μπύρες και σουβλάκια) θα δοθούν στην υπεράσπιση των 9 επιζώντων και στον αγώνα ενάντια στην συγκάλυψη των ευθυνών του Λιμενικού.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμά της η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας σημειώνει:

“Στις 21 Μαΐου το ελληνικό κράτος δεν τόλμησε να ‘δικάσει’ τους 9 επιζώντες. Γιατί δεν ήταν μόνοι. Η αλληλεγγύη αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα αυτής της νίκης.

Ξέρουμε σήμερα τι ακριβώς συνέβη: το ελληνικό κράτος πιστό στο ρόλο του ‘μαντρόσκυλου’ που του έχει αναθέσει η ΕΕ, περίμενε να νυχτώσει και αφού έδιωξε όσα πλοία είχε πρωτύτερα καλέσει κοντά στο αλιευτικό, έδεσε το σκάφος που κουβαλούσε πάνω από 700 ανθρώπους με σκοπό να το βγάλει από την ελληνική περιοχή ευθύνης για έρευνα και διάσωση. Αυτή η ενέργεια προκάλεσε την ανατροπή του αλιευτικού και τον χαμό εκατοντάδων ανθρώπων.

Οι αποτροπές που τόσο ξεδιάντροπα υπερασπίζεται ο Μητσοτάκης ισοδυναμούν με παράνομες και δολοφονικές επαναπροωθήσεις.

Το έγκλημα αυτό πρέπει να αποτελέσει ορόσημο στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της απάνθρωπης πολιτικής που γεννάει νεκρούς στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Να απαιτήσουμε να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της δολοφονίας, προκειμένου να μην βρίσκονται στο μέλλον πρόθυμοι να εκτελούν εντολές των πολιτικών προϊσταμένων τους.

Γιατί όταν κονταίνει η αξία της ανθρώπινης ζωής, αυτό που συμβαίνει στους άλλους, θα έρθει για όλους. Ελάτε να ενώσουμε τη φωνή μας ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές, στην υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής και της ζωής μας”.