Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 14:26

Η Κεντροαριστερά στον στίβο της διαμαρτυρίας

Γράφτηκε από τον

Η Κεντροαριστερά στον στίβο της διαμαρτυρίας

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, μεταξύ άλλων, κατέγραψε τον κατακερματισμό των δυνάμεων της Αριστεράς και την αδυναμία των κομμάτων της να ξεπεράσουν τα όρια της διαμαρτυρίας, προκειμένου να καταθέσουν μια ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης.

Αν αθροίσουμε τα ποσοστά των επτά αυτοπροσδιοριζόμενων κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων που έλαβαν ποσοστό πάνω από 1%, θα δούμε ότι συγκεντρώνουν συνολικά το 46,8% των ψήφων. Κανένα όμως δεν κατάφερε να συσπειρώσει τουλάχιστον το 20% των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες, ώστε να διεκδικήσει μελλοντικά από κυρίαρχη αντιπολιτευτική θέση την εξουσία. Στην πραγματικότητα τα περισσότερα κεντροαριστερά και αριστερά κόμματα έχουν εγκλωβιστεί στον στίβο της διαμαρτυρίας και διαγκωνίζονται μεταξύ τους ποιο θα κάνει περισσότερες καταγγελίες και ποια προσκείμενη αυτοδιοικητική παράταξη θα καταψηφίσει περισσότερα επενδυτικά σχέδια. Οι ηγεσίες τους προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί ότι το ΚΚΕ θα ήταν μόνιμη κυβέρνηση αν οι εκλογές κρίνονταν με βάση το αριστόμετρο.

Το εκλογικό σώμα όμως δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα ή στα κόμματα που θα υποβάλουν ρεαλιστικές προτάσεις για την αύξηση του εισοδήματος και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Αντιθέτως, δεν πρόκειται να δώσει ποτέ εντολή διακυβέρνησης σε όσους πιστεύουν ότι θα κατακτήσουν την εξουσία επειδή εμπόδισαν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Απάτητη Ραχούλα. Έτσι και αλλιώς κατά των ανεμογεννητριών διαδηλώνει πλέον και η Ακροδεξιά, ενώ το παλιό σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» χρησιμοποιείται από τη Χρυσή Αυγή κατά των μεταναστών. Μόνο οι ηγεσίες των ελληνικών κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι εποχές άλλαξαν και ότι δεν αρκούν οι διαμαρτυρίες για την κατάκτηση της εξουσίας.

Έτσι και αλλιώς οι σημερινές συνθήκες δεν έχουν καμία σχέση με τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, όταν ήταν νωπή η μνήμη της χούντας και αρκούσε η αντιδεξιά ρητορική για να δώσει στο ΠΑΣΟΚ την εξουσία. Ας σημειωθεί πάντως ότι το εκλογικό σώμα έδωσε τότε εντολή στο ΠΑΣΟΚ επειδή γνώριζε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου απλώς χάιδευε τα αυτιά των ψηφοφόρων όταν μιλούσε για έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ. Το ίδιο πίστεψε και για τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη χρεοκοπία του 2010, αλλά όταν διαπίστωσε ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγαλύτερες αυταπάτες από το εκλογικό σώμα, έκανε αμέσως στροφή προς τη Δεξιά και από τότε μέχρι σήμερα περιμένει μια ρεαλιστική αριστερή κυβερνητική πρόταση για την αύξηση του εισοδήματος και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

lathanasis@yahoo.gr

Θανάσης Λαγός