Σάββατο, 06 Ιουλίου 2024 08:01

Εσπερίδα για τη μεσογειακή διατροφή σήμερα στην Κορώνη

Εσπερίδα για τη μεσογειακή διατροφή σήμερα στην Κορώνη

 

Εσπερίδα με θέμα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής - από τη Θεωρία στην Πράξη» θα διοργανώσουν σήμερα Σάββατο στις 8 μ.μ. ο Δήμος Πύλου Νέστορος σε συνεργασία με το Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας και την υποστήριξη του Μανιατάκειου Ιδρύματος, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Κορώνη, η οποία αποτελεί την Ελληνική Εμβληματική Κοινότητα της UNESCO για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Μεσογειακής Διατροφής. Η βραδιά θα ακολουθήσει τη φιλοσοφία «Από τη θεωρία στην Πράξη», συνδυάζοντας έναν εργασιακό διάλογο για τη σημασία των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών με την εκτέλεση συνταγών από τον διακεκριμένο chef Λευτέρη Λαζάρου. Σημαντική είναι η συμβολή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο έχει δημιουργήσει τράπεζα σπόρων για την υποστήριξη της καλλιέργειας των τοπικών ποικιλιών. Η ημερίδα στοχεύει στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της Μεσσηνίας, την προώθηση της τοπικής γαστρονομίας και την ενημέρωση των αγροτών, των επαγγελματιών εστίασης και του κοινού για τα οφέλη της καλλιέργειας και χρησιμοποίησης παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

-Τραπέζι Διαλόγου: Συμμετοχή ομιλητών - εκπροσώπων από τον Δήμο Πύλου Νέστορος, το Μανιατάκειον Ίδρυμα, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Κορώνης, τον chef Λευτέρη Λαζάρου και Δημοσιογράφους της Γαστρονομίας. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι: Ιστορική και πολιτισμική αξία των παραδοσιακών ποικιλιών, Δημιουργία και υιοθέτηση συνταγών από παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών στην εστίαση, Διατροφικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής, Επιχειρηματικές ευκαιρίες και προκλήσεις στην παραγωγή τοπικών προϊόντων, Στρατηγικές προώθησης της περιοχής μέσω της μεσογειακής διατροφής.

-Ζωντανή επίδειξη μαγειρικής: Ο chef Λευτέρης Λαζάρου θα προσφέρει μια ζωντανή επίδειξη μαγειρικής, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών και άλλα τοπικά προϊόντα.

-Συμμετοχή Επαγγελματιών Εστίασης Δ.Ε. Κορώνης: Παρουσίαση και ανάδειξη συνταγών με παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών.

-Συμμετοχή Μεσσήνιων οινοποιών: Παρουσίαση και ανάδειξη ποικιλιών του Μεσσηνιακού Αμπελώνα.