Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024 17:39

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια Γορτυνίας

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια Γορτυνίας

 

Ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗΚΕΓ), στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνουν για την ανάδειξη του λαϊκού μας πολιτισμού, θα οργανώσουν και φέτος τον 51ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής το Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 8 μ.μ. στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων Γορτυνίας.

Ο μακροβιότερος ετήσιος διαγωνισμός δημοτικού τραγουδιού, που πρώτος οραματίστηκε, οργάνωσε και καθιέρωσε πριν από 51 χρόνια, ο αείμνηστος Λαγκαδινός λογοτέχνης Χρήστος Γ. Νικήτας - Στρατολάτης (1916-1992).

Η Κριτική Επιτροπή του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής 2024, που όρισε ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Χαρ. Κούλης, απαρτίζεται από τους:

Ιωάννη Γ. Πλεμμένο – Πρόεδρος, Εθνομουσικολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, Κύριος Ερευνητής στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (Κ.Ε.Ε.Λ.), Καθηγητή - Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής της Ελλάδας στο Διεθνές Συμβούλιο για τις Παραδόσεις της Μουσικής και του Χορού (ICTMD National Committee for Greece).

Παναγιώτη Αγγελακόπουλο – Μέλος, Χημικό, Μουσικό - Ερμηνευτή δημοτικών τραγουδιών, Πρόεδρο Παγγορτυνιακής Ένωσης.

Πάνο Ι. Δημητρακόπουλο – Μέλος, Μουσικό, Μουσικοσυνθέτη, Σολίστα στο κανονάκι, Καθηγητή στο Ωδείο «Σίμων Καράς», Ιδρυτικό μέλος της Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής «Χρόνης Αηδονίδης», Ιδρυτή και Καλλιτεχνικό υπεύθυνο του μουσικού σχήματος «Μαΐστρος».

Θοδωρή Κοντάρα – Μέλος, Φιλόλογο, Μελετητή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, Ιδρυτή και υπεύθυνο του Χορευτικού Ομίλου Νέας Ερυθραίας και της Ομάδας Γυναικών που τραγουδούν τα μικρασιάτικα, Μέλος του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Δημοτικής Μουσικής «Δόμνα Σαμίου».

Γιώργο Τσάμπρα – Μέλος, Δημοσιογράφο - Μουσικογράφο, Ερευνητή της ιστορίας της ελληνικής μουσικής, Συγγραφέα, Παραγωγό ραδιοφωνικών μουσικών προγραμμάτων στην Ελληνική Ραδιοφωνία (Ε.Ρ.Τ.).

Η Ορχήστρα του Διαγωνισμού, που θα συνοδεύσει τους διαγωνιζόμενους και στις δύο φάσεις (προκριματική και τελική), συγκροτήθηκε από πέντε κορυφαίους δεξιοτέχνες μουσικούς και πολύπειρους δασκάλους των ελληνικών λαϊκών μουσικών οργάνων (αλφαβητικά): Μανώλης Ε. Δημούδης (κρουστά), Βασίλης Μπακαγιάννης (κλαρίνο), Γιάννης Πούλιος (βιολί), Γιώργος Παππάς (λαούτο, ταμπουράς), Ιωάννα Ρήγα (σαντούρι).

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής 2024, ορίστηκε από τον Δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Χαρ. Κούλη, ο Βασίλης Ι. Οικονόμου, μουσικός, εκπαιδευτικός, ερευνητής της ελληνικής μουσικής λαογραφίας, ο οποίος και κατά το παρελθόν συνεργάστηκε με τον Δήμο Λαγκαδίων και τον Δήμο Γορτυνίας για την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διαγωνισμού, συμβάλλοντας στην αναδιοργάνωση και ποιοτική ανάπτυξη του θεσμού.

Έντυπα αιτήσεων, προκηρύξεις και όλο το πληροφοριακό υλικό μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα του δήμου: https://gortynia.gov.gr/panellinios-diagonismos-dimotikou-tragoudiou-kai-mousikis-2024/. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων: Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024. Επικοινωνία με τον Δήμο Γορτυνίας: 2795 360329 (κα Κέλυ Παυλίδου), 2795 360300 και info@gortynia.gov.gr. στα τηλέφωνα: 2797022700, 2795360330, fax: 2797024401, 2795031855