Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2024 15:12

Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια Γορτυνίας πριν 46 χρόνια από το αρχείο της ΕΡΤ (βίντεο)

Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια Γορτυνίας πριν 46 χρόνια από το αρχείο της ΕΡΤ (βίντεο)

Ο Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού στα Λαγκάδια Γορτυνίας, μέσα από σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από το πολύτιμο Αρχείο της ΕΡΤ.

Το υλικό προέρχεται από την εκπομπή «Παρασκήνιο» και το αφιέρωμα (26') στον 5ο Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού, που πραγματοποιήθηκε στα Λαγκάδια Γορτυνίας, τον Ιούλιο του 1978. 

Η εκπομπή προβλήθηκε από την ΕΡΤ, στις 16 Αυγούστου 1978.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημήτρης Γκιώνης. Σκηνοθεσία: Τάκης Χατζόπουλος. Παραγωγή: Cinetic.

Επίσης, η σειρά ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα», παραγωγής 1990, από τη Cinetic για την ΕΤ2, σε επεισόδιο που ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο ζωγράφο Γιάννη Τσαρούχη και προβλήθηκε στις 13 Ιουνίου 1991, συμπεριέλαβε αποσπάσματα από το παλαιό αρχειακό υλικό (απ’ όπου και το βίντεο της παρούσας ανάρτησης).

Στα πλάνα διακρίνονται ο μουσικολόγος Σίμων Καράς (1903-1999), Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, ο Λαγκαδινός θεατρικός συγγραφέας Παναγιώτης (Πάκης) Καγιάς (1901-1987) και ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης (1910-1989), μέλη της Κριτικής Επιτροπής, ο Λαγκαδινός λογοτέχνης και συγγραφέας Χρήστος Γ. Νικήτας “Στρατολάτης” (1916-1992), εμπνευστής, πρωτεργάτης και θεμελιωτής του Διαγωνισμού, ο Γορτύνιος οργανοπαίκτης του κλαρίνου Γιάννης Πολύδερας “Μπρουκλόγιαννης” (1934-2024), επικεφαλής της Ορχήστρας του Διαγωνισμού, ο Παναγιώτης Σαβούρδος, από τον Αγ. Πέτρο Κυνουρίας, διαγωνιζόμενος στην ερμηνεία δημοτικού τραγουδιού, κ.ά.

Για την επίσκεψή του στα Λαγκάδια και στον Διαγωνισμό Δημοτικού Τραγουδιού, ο Γιάννης Τσαρούχης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Αυτός ο Διαγωνισμός έχει πολύ μεγάλη σημασία και πρέπει να γίνει γνωστός και να επισημοποιηθεί για κάθε χρόνο. Αν είμαστε Έλληνες, είμαστε χάρη στη μουσική μας και στον χορό μας και στο τραγούδι μας, γιατί όλα τ’ άλλα τα καταστρέψαμε.

Είμαι βαθύτατα συγκινημένος από αυτή την εορτή. Ήρθα επίτηδες για τον Διαγωνισμό. Είναι καταπληκτικό ότι υπάρχει τόσο πολύς πλούτος. Τα Λαγκάδια είναι ένα πολύ ωραίο μέρος. Και μόνο για να δει κανείς τα Λαγκάδια, αξίζει τον κόπο να ’ρθει εδώ. Συνδυασμένο με την εορτή είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον!»

Εάν γνωρίζετε κάποια πληροφορία σχετικά με τον Διαγωνισμό και τα πρόσωπα που εμφανίζονται στο συγκεκριμένο κινηματογραφικό ντοκουμέντο ή/και κάποιο σχετικό τεκμήριο που θα εμπλουτίσουν το ιστορικό αρχείο του Διαγωνισμού, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Δήμο Γορτυνίας στο: info@gortynia.gov.gr ή στο 27953 60329 (κα Κέλλυ Παυλίδου).