Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2024 22:21

Εκθεση στο Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου: «Φωτογραφικό κλικ στις γυναίκες»

Εκθεση στο Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιόπουλου: «Φωτογραφικό κλικ στις γυναίκες»

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται η έκθεση με θέμα «Φωτογραφικό κλικ στις γυναίκες» στο Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιοπούλου στα Φιλιατρά.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Ηλιόπουλου και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πραγματοποιείται με τη χορηγία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Τα δύο μουσεία επιλέγουν φωτογραφίες από τις συλλογές τους και παρουσιάζουν στο Μουσείο Ηλιόπουλου, διαδρομές, με κεντρικό πρωταγωνιστή τη Γυναίκα και τον Κόσμο της.

Η έκθεση ξεκινά με το φιλοξενούμενο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών παρουσιάζοντας  γυναίκες διάσημες για το έργο τους, στην Τέχνη, την Πολιτική, τον Αθλητισμό. Γυναίκες αναγνωρίσιμες στο κοινό, προβεβλημένες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης  κάθε εποχής. Η δράση και η προβολή τους συνέβαλαν για να τις γνωρίζουμε και εμείς τόσα χρόνια μετά. Οι διάσημες αυτές γυναίκες συνομιλούν με  τις γυναίκες στις φωτογραφίες του δημιουργού Πάνου Ηλιόπουλου οι οποίες  στέκονται μπροστά στον φωτογραφικό του φακό με χαμόγελο, με σοβαρότητα, με αγωνία δημιουργώντας γύρω τους πολλές επιπλέον εικόνες από την εποχή, τις συνθήκες, τη ζωή των ανθρώπων στην επαρχία της Τριφυλίας, στην πόλη των Φιλιατρών.

Οι φωτογραφίες είναι ένα μικρό δείγμα από τις συλλογές του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ, το οποίο περιλαμβάνει 13.500 τηλεφωτογραφίες και 7.000 φωτογραφίες τεκμηριωμένες και ψηφιοποιημένες. Το Μουσείο Ηλιόπουλος διαθέτει αμέτρητες φωτογραφίες ψηφιοποιημένες και τεκμηριωμένες, με ένα μέρος τους να έχει εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη, σε έκθεση αφιερωμένη στον δημιουργό τους.

Η έκθεση είναι μία περιήγηση στο χρόνο, στην τέχνη της φωτογραφίας, στη ζωή των ανθρώπων και κυρίως στη ζωή της Γυναίκας που αναγνωρίσιμη ή όχι τόσο αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό.  Δημιουργεί, Δίνει ζωή, Σπάει τα όρια, Στηρίζει, Αμφισβητεί, συμπληρώνει το τοπίο της Ζωής εμφατικά.

Επιμέλεια έκθεσης : Stacey Ventoura. Επικοινωνία - Κείμενα: Νικολέττα Λιακόσταυρου. Οργάνωση: Χριστίνα Στριμπάκου. Γραφιστική Επιμέλεια: Μαρία Τσέκου. Τεκμηρίωση: Δημήτρης Μουζακίτης. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι: Τετάρτη: 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Παρασκευή και Σάββατο: 10 π.μ. - 12 μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ. Η έκθεση «Φωτογραφικό κλικ στις γυναίκες» πραγματοποιείται στο Μουσείο Πάνου και Ηλία Ηλιοπούλου, Ζαχαριανών 11, στα Φιλιατρά.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Το Μουσείο Ηλιόπουλου είναι ένας οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που κρατά ζωντανή τη σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με τη σύγχρονη τέχνη συνομιλώντας με πολιτιστικούς φορείς της χώρας και κυρίως σχεδιάζοντας σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. To Μουσείο Ηλιόπουλου φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως πρωτοποριακός πολιτιστικός οργανισμός εκτός αστικού κέντρου που συνομιλεί με την ευρύτερη περιοχή, τη χώρα και με πολιτιστικούς φορείς του εξωτερικού.

Δέχεται καθημερινά επισκέψεις από σχολεία και από επισκέπτες του νομού Μεσσηνίας. Είναι μέλος των Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟ. IG & FB: Eliopoulos Museum Email: museumeliopoulos@gmail.com.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΛΕΠΙΚΟΝΩΝΙΩΝ

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ είναι εταιρικό και τεχνολογικό μουσείο που ιδρύθηκε το 1990. Είναι το μοναδικό μουσείο που παρουσιάζει ιστορίες επικοινωνίας από τις Φρυκτωρίες και την Tηλεγραφία μέχρι το Διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία. Οι συλλογές του αριθμούν περισσότερα από 37.000 τεκμήρια. Περιλαμβάνουν τηλεφωνικές συσκευές, τηλεφωνικούς θαλάμους, τηλεφωνικά κέντρα, δορυφορικά, κινητά τηλέφωνα,  τηλεγραφήματα, φωτογραφίες, ένα από τα πρώτα τηλεοπτικά studio της χώρας, προφορικές μαρτυρίες των ανθρώπων των τηλεπικοινωνιών.

Δέχεται 14.000 επισκέπτες τον χρόνο στη μόνιμη έκθεσή του στην Κηφισιά.

Είναι πλήρως προσβάσιμο ψηφιακά μέσα από την ιστοσελίδα www.otegroupmuseum.gr  όπου ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει την εμπειρία της διαδρομής των τηλεπικοινωνιών.

Είναι μέλος  τoυ Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, έχει διακριθεί το 2018 ως το Τιμώμενο Μουσείο της χώρας για την εκπαιδευτική του δράση και τις ψηφιακές του καινοτομίες. Οι συλλογές και εκθέσεις του βρίσκονται σε εθνικές και  ευρωπαϊκές πλατφόρμες όπως η EUROPEANA,  δίνοντας πρόσβαση σε όλους, από οποιαδήποτε σημείο του πλανήτη. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ετοιμάζει την μετακίνησή του στο κέντρο της Αθήνας σε ένα ιστορικό κτίριο του ΟΤΕ, με όραμα να αποτελεί ένα σημείο επικοινωνίας, διαλόγου και καινοτομίας  για την τεχνολογία & τις τηλεπικοινωνίες. www.otegropmuseum.gr insta: @otegroupmuseum.