Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 08:21

Πρεμιέρα απόψε για "Τα 39 σκαλοπάτια"

Ξεκινά σήμερα στις 9.30 μ.μ. η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ "Τα 39 σκαλοπάτια" του John Bughan. Το έργο θα παίζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή την ίδια ώρα, στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Η γενική είσοδος κοστίζει 10 ευρώ.

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Γιώργος Γιαννόπουλος, Στάθης Κόκκορης, Αννέτα Παπαθανασίου, Μαρίνα Ταβουλάρη, Γιώργος Τσαπόγας. Τη θεατρική μεταφορά έχει κάνει ο Patrick Barlow, τη μετάφραση ο Κωστής Τσώνος, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Κώστας Κατσουλάκης, τα ηχητικά εφέ ο Νίκος Καραπιπέρης, τους φωτισμούς ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και τη μουσική επιμέλεια η Εύη Γιαννακοπούλου που είναι και βοηθός σκηνοθέτη.

Υπόθεση: Η γνωριμία του γοητευτικού Richard Hannay με την όμορφη Annabella Smith, σε ένα θέατρο του Λονδίνου, σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς από περιπέτειες με φόντο τη Σκωτία. Χωρίς καλά - καλά να αντιληφθεί τι συμβαίνει, ο Richard κατηγορείται για τη δολοφονία της Annabella και βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα διεθνές δίκτυο κατασκόπων που προσπαθεί να «βγάλει» εκτός Αγγλίας στρατιωτικά μυστικά προς όφελος των Γερμανών. Αναζητώντας την αλήθεια, η ζωή του τυχοδιώκτη Richard θα απειληθεί ουκ ολίγες φορές. Αλλοτε πηδώντας από το τρένο με προορισμό τη Σκωτία και άλλοτε απλώς δραπετεύοντας από το εξοχικό σπίτι στο οποίο φιλοξενείται, ο Richard δεν παραδίνεται εύκολα. Ο στόχος του παραμένει ο ίδιος, όταν μάλιστα στις περιπέτειές του βρίσκει θέση ο έρωτας.

Ο βασικός καμβάς της παραπάνω ιστορίας ανήκει στον John Buchan, ο οποίος το 1915 πρωτοδημοσίευσε το μυθιστόρημα «Τα 39 σκαλοπάτια», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η ιστορία του αθώου Richard ο οποίος καταδιώχθηκε στη Σκωτία, στη συνέχεια κέντρισε την προσοχή των παραγωγών ταινιών. Ετσι έγινε η ταινία του Alfred Hitchcock «The 39 steps», η οποία από πολλούς θεωρείται μία από τις καλύτερές του. Υστερα από την «περιπλάνηση» του νεαρού τυχοδιώκτη στην μεγάλη οθόνη, ο Αγγλος ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Patrick Barlow διασκεύασε το μυθιστόρημα του J. Buchan. Το 2007 κέρδισε το βραβείο Laurence Olivier καλύτερης κωμωδίας, ενώ καταχειροκροτήθηκε στη σκηνή του West End του Λονδίνου.

Στο έργο, στοιχεία μυστηρίου, χιούμορ, ρομαντισμού και περιπέτειας εναλλάσσονται, ενώ πάνω από 130 ρόλοι εμφανίζονται επί σκηνής από 5 μόνο ηθοποιούς.