Παρασκευή, 01 Αυγούστου 2014 08:46

Πρεμιέρα της «Πάπισσας Ιωάννας» με τη Γιούλικα Σκαφιδά

Το έργο «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη παρουσιάστηκε με επιτυχία την Τετάρτη και την Πέμπτη το βράδυ στην Πειραιώς 260, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαυρίκιου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2014. Στους βασικούς ρόλους είναι η Ράνια Οικονομίδου, η Καλαματιανή Γιούλικα Σκαφιδά (Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2014) και ο Αλέξανδρος Βάρθης.

Ο Δημήτρης Μαυρίκιος υπογράφει μια παράσταση εν εξελίξει, βασισμένη στην περίφημη "Πάπισσα Ιωάννα" (1866) του Εμμανουήλ Ροΐδη και στη στενή σχέση του συγγραφέα με τη μητέρα του. Πρόκειται για το δημιουργό του πολύκροτου μυθιστορήματος, που κάποτε αφορίστηκε από την Εκκλησία. Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη της Αλέκας Παΐζη.

Συντελεστές: η συγγραφή, η επιλογή κειμένων και η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Μαυρίκιου, τα σκηνικά του Δημήτρη Πολυχρονιάδη, τα κοστούμια της Εύας Νάθενα, η μουσική σύνθεση και επιμέλεια του Στάθη Σκουρόπουλο, η κινησιολογία και οι χορογραφίες της Αποστολίας Παπαδαμάκη. Οι φωτισμοί ήταν έργο του Λευτέρη Παυλόπουλου και στη σκηνοθεσία συνεργάστηκε ο Μανώλης Δούνιας.

Βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Εύα Οικονόμου - Βαμβακά και βοηθός σκηνογράφου η Φωτεινή Ματζόγλου, βοηθός ενδυματολόγου η Δάφνη Κολυβά, ηχολήπτης ο Γιώργος Κολεβέντης, Hair Stylist ο Χρόνης Τζήμος. Θεατρικό μακιγιάζ έκανε η Κατερίνα Μιχαλούτσου.

Ερμηνεύουν οι: Σπύρος Ανδρεόπουλος, Αλέξανδρος Βάρθης, Μανώλης Δούνιας, Δημήτρης Ντάσκας, Ράνια Οικονομίδου, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Αποστολία Παπαδαμάκη, Στέφανος Παπατρέχας, Γιούλικα Σκαφιδά, Γιάννης Φλουράκης και η Αλίκη Αγγελοπούλου.

Φιλική συμμετοχή από την οθόνη: Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Βανός, Αθηνά Ευθυμίου, Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Εβελίνα Παπούλια, Ερη Ρίτσου.

Στην παράσταση συμμετέχουν εθελοντικά οι ηθοποιοί: Δημήτρης Βουτσής, Φάνης Γκίκας, Σταύρος Δάλκος, Βασίλης Ζώης, Αλέξανδρος Καναβός, Σοφία - Μαρία Κικιλίντζια, Παναγιώτης Κόκκορης, Νίκος Κουφάκης, Αστέρης Κρικώνης, Κωνσταντίνος Μουταφτσής, Πάνος Μπόρας, Αννα Πατητή, Ρένος Ρώτας, Θοδωρής Φραντζέσκος, Παναγιώτα Χαϊδεμένου, Χιονία Χιωτέλλη.