Δευτέρα, 11 Αυγούστου 2014 23:18

Εγκαινιάστηκε η έκθεση Α. Τάσσου στη Λευκοχώρα

Εγκαινιάστηκε η έκθεση Α. Τάσσου στη Λευκοχώρα

Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μεσσήνιου χαράκτη  «Α. Τάσσου» γιορτάζονται με μια μοναδική έκθεση – αφιέρωμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της γενέτειράς του,  στη Λευκοχώρα.

Η έκθεση, με τίτλο «Το θέρος της Μεσσηνιακής γης» τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής, θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Αυγούστου. Διοργανώνεται από την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος», την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Μεσσήνης και το Σύλλογο Λευκοχωριτών, με την ευγενική υποστήριξη του Συλλόγου Γυναικών Λευκοχώρας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας, ανιψιός του χαράκτη, Μιχάλης Αλεβίζος, αναφέρθηκε στο βιογραφικό του δημιουργού. Γεννήθηκε το 1914 στη Λευκοχώρα «έναν τόπο που αγάπησε όχι απλά ως γενέτειρά αλλά ως έναν τόπο που μαζί με τους ανθρώπους του ήταν πηγή έμπνευσης για να εκφράσει το ταλέντο του και να δημιουργήσει καλλιτεχνικά» είπε χαρακτηριστικά.  «Ολη η ζωή του Τάσσου ήταν εικόνες. Πάλευε μαζί τους βγάζοντας ό,τι θησαύριζε η ψυχή και το μάτι του πάνω στο ξύλο και στο χαρτί. Στο τοπίο των χωραφιών της ιδιαίτερης πατρίδας του υπάρχουν οι απλοί άνθρωποι, οι εργάτες της γης, τα όνειρα και οι αγωνίες τους. Οι καθημερινές μικρές και μεγάλες χαρές, οι λύπες, οι αγώνες για επιβίωση» εξήγησε με αφορμή το αντικείμενο των έργων της έκθεσης, που είναι αφιερωμένα στη ζωή των αγροτών του χωριού.

Η Ειρήνη Οράτη, πρόεδρος της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος», αναφερόμενη στην πρώτη αυτή εκδήλωση που γίνεται στη γενέτειρα του δημιουργού, έκανε λόγο για έναν φόρο τιμής στις συνθέσεις του Α. Τάσσου για τη μεσσηνιακή γη. Η έκθεση, όπως είπε, περιλαμβάνει εικόνες, φωτογραφίες  κι έργα από θέματα τα οποία εμπνεύστηκε ο δημιουργός από τη μεσσηνιακή γη.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Τατούλης, οι βουλευτές Θανάσης Πετράκος και Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης, κάτοικοι της περιοχής και εκπρόσωποι φορέων.

Κ.Δ.