Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014 19:21

Δημιουργίες με ανακυκλωμένα υλικά από τη Δήμητρα Γαϊτάνη - Συρεγγέλα

Δημιουργίες με ανακυκλωμένα υλικά από τη Δήμητρα Γαϊτάνη - Συρεγγέλα

"Δημιουργίες με ανακυκλωμένα υλικά της φύσης". Έτσι συστήνει τα έργα της η Δήμητρα Γαϊτάνη - Συρεγγέλα, που στις 16 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στο Αρχοντικό Ταρσούλη στο Μώλο της Κορώνης, θα εγκαινιάσει έκθεση αυτών των δημιουργιών, η οποία θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου.

 

Η Δήμητρα Γαϊτάνη - Συρεγγέλα, κατάγεται από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας, ζει στην Αθήνα, αλλά και αρκετούς μήνες το χρόνο στο Βασιλίτσι. Η δημιουργία αντικειμένων τέχνης από υλικά της φύσης, δεν αποτελούσε πάντα μέρος της δραστηριότητάς της. Πέρασε πολλά χρόνια μια καθημερινότητα  που απείχε αρκετά από αυτό, καθώς οι μαθητές της ήταν η προτεραιότητά της. Όταν ολοκλήρωσε την θητεία της ως φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση άρχισε να ασχολείται με την δημιουργία μικρών έργων τέχνης, ακριβώς για να βρει μια δημιουργική απασχόληση. Άλλωστε πάντα πίστευε ότι "η απραξία είναι αυτή που γερνάει τον άνθρωπο" Αυτά τα έργα που παρουσιάζει συγκεντρωμένα στη συγκεκριμένη έκθεση είναι δουλειά δυο χρόνων, ενώ υπάρχουν πολλά ακόμα που δεν ήταν δυνατόν να συμπεριληφθούν σε μια έκθεση.

Άλλωστε ο επισκέπτης της έκθεσης θα διαπιστώσει πως κάθε ένα από τα έργα, με τη σειρά που είναι τοποθετημένα αποτελεί τμήμα μιας "αφήγησης" γύρω από το θαύμα της ζωής και της φύσης. Από τη ζωοδότρια ελιά και τους συμβολισμούς της, έως αντικείμενα όπως ένα σεντούκι, ένας καθρέφτης, πιθάρια ζωγραφισμένα περίτεχνα, καράβια από θαλασσόξυλα,  έχουν να "διηγηθούν" με έναν άλλο τρόπο το θαύμα της ζωής και της φύσης.

Η Δήμητρα Γαϊτάνη - Συρεγγέλα αντλεί την έμπνευσή της από την ίδια τη φύση που την "εξερευνά" κυρίως το χειμώνα με πολλές ώρες περπάτημα σε παραλίες και αλλού όπου συναντά και τα υλικά της. Στο χώρο του Αρχοντικού Ταρσούλη η ίδια θα βρίσκεται τις ημέρες της έκθεσης, από τις 8 έως τις 11 το βράδυ και θα μπορεί να ξεναγεί τους επισκέπτες της έκθεσης.