Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 15:13

Καλοκαιρινά Φεστιβάλ τον Αύγουστο σε όλη την Ελλάδα

Καλοκαιρινά Φεστιβάλ τον Αύγουστο σε όλη την Ελλάδα

Το φετινό καλοκαίρι διανύει τον τελευταίο του μήνα, αλλά Αύγουστος στην Ελλάδα σημαίνει αποκορύφωση της θερινής ραστώνης.

 

Το Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα μπορεί να έριξε αυλαία, όμως οι επιλογές συνεχίζουν να είναι πολλές και ενδιαφέρουσες, αφού δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί σε όλη την χώρα διοργανώνουν εκδηλώσεις, μουσικές, θεατρικές αλλά και κινηματογραφικές, για να προσελκύσουν τους παραθεριστές του Αυγούστου. Αν σχεδιάζετε ολιγοήμερες ή και μονοήμερες διακοπές εκτός της πόλης, οι παρακάτω επιλογές μπορούν να σας πείσουν για τον προορισμό σας.

1ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου Κεφαλονιάς 

Ο Δήμος του αγαπημένου νησιού της Επτανήσου διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου με τίτλο "SeaNema Festival", στην ειδυλλιακή παραλία του Πλατύ Γιαλού, κοντά στο Αργοστόλι. Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει από τις 10 έως τις 12 Αυγούστου και θα προβάλει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους με ελεύθερη είσοδο! Η επιλογή ταινιών περιλαμβάνει το υποψήφιο για Όσκαρ φιλμ «Ιστορίες για Αγρίους» (Relatos Salvajes, 2014) του Αργεντίνου Νταμιάν Σιφρόν καθώς και τη φετινή θριαμβεύτρια στην κατηγορία Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, την IDA, του Πάβελ Παυλικόφσκι. Κάθε βράδυ, το τέλος των προβολών θα ακολουθείται από πάρτι με εγχώριους Djs. Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

Ο Πλατύς Γιαλός είναι μία από τις ωραιότερες και πιο πολυσύχναστες παραλίες της Κεφαλονιάς, ενώ έχει βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία για τα καταγάλανα, καθαρά νερά της, την κατάξανθη άμμο, και την οργάνωση που προσφέρει στους επισκέπτες. Η παραλία βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Αργοστόλι και μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τα εκεί με αυτοκίνητο, αφού διαθέτει και χώρο για πάρκινγκ. Το Αργοστόλι φυσικά διαθέτει πλήθος ξενοδοχείων, αλλά εάν ενδιαφέρεστε για κάμπινγκ, το νησί προσφέρει οργανωμένο χώρο κάμπινγκ που απέχει όμως 45 λεπτά από την συγκεκριμένη παραλία. Μπορείτε να ταξιδέψετε οδικώς από την Καλαμάτα έως το Λιμάνι της Κυλλήνης από όπου υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με πλοίο για τη Κεφαλονιά, διάρκειας 1 ώρας περίπου. Εναλλακτικά φυσικά, μπορείτε να φτάσετε στο νησί με το αεροπλάνο.

 

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Πίσω από το πρώτο διεθνές φεστιβάλ της Άνδρου βρίσκεται ο σπουδαίος σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, του οποίου η οικογενειακή σχέση με την Άνδρο είναι γνωστή. Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι η ιστορία του πολυδιαβασμένου ‘Μικρά Αγγλία’ που έγραψε η γυναίκα του, Ιωάννα Καρυστιάνη, και που μετέφερε ο σκηνοθέτης στον κινηματογράφο, εκτυλίσσεται στην Άνδρο. Το φεστιβάλ ξεκινά με συναυλία από τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Γιάννη Μηλιώκα, και περιλαμβάνει την Trilogia Jazz των Γιώργου Τριανταλίδη, Γιώργου Κοντραφούρη και Γιώργου Σαμαρά. Το θέατρο φυσικά δεν θα λείψει από την 1η αυτή διοργάνωση, αφού στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται παραστάσεις αρχαίου θεάτρου, όπως οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη από το Εθνικό θέατρο και οι «Αχαρνής» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, αλλά και μια interactive οπτικοακουστική παράσταση με τίτλο «Η Γοητεία του Θορύβου» όπου ακούγονται έργα Bach και Ξενάκη. Τέλος, στις 25 Αυγούστου, η Δήμητρα Γαλάνη θα μας ταξιδέψει στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού με το κουαρτέτο Chronos.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από την 1η έως την 30η Αυγούστου, υπό τη διοργάνωση του Δήμου Άνδρου, στο νεότευκτο ανοικτό θέατρο χωρητικότητας 900 θέσεων που χτίστηκε στον ιστορικό οικισμό της Χώρας της Άνδρου και φέρει την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Κυριακής Κονδυλάτου και Κωνσταντίνου Λούκου. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Δήμου Άνδρου. Το νησί φυσικά διαθέτει μεγάλη γκάμα καταλυμάτων για τους επισκέπτες, από το πεντάστερο MicraAgglia μέχρι το οργανωμένο Camping Andros, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 500 μέτρων από το λιμάνι του νησιού. Φυσικά, εάν δεν επιθυμείτε να διανυκτερεύσετε στην Άνδρο, μπορείτε να πάρετε το πρώτο πρωινό πλοίο, με προορισμό την Αθήνα, στις 7:05. Το θαλασσινό ταξίδι διαρκεί 2 ώρες. 

 

1ο Loutraki Festival

Το πρώτο φεστιβάλ της περίφημης λουτρόπολης διαρκεί μέχρι τις 29 Αυγούστου και περιλαμβάνει μουσικές εκδηλώσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, αλλά και θεατρικές παραστάσεις. Πέρα από σημαντικά ονόματα της ελληνικής μουσικής, όπως η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Μίλτος Πασχαλίδης, το Loutraki Festival φιλοξενεί το μουσικό δυναμικό της περιοχής, στηρίζοντας για 2η χρονιά το Blues Festival και εγκαινιάζοντας το Rock Festival, το οποίο δίνει βήμα σε νέους μουσικούς, ερασιτεχνικά συγκροτήματα και επαγγελματίες της ροκ σκηνής. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την πόλη του Λουτρακίου, σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους, αλλά και σε ειδυλλιακές περιοχές γύρω από αυτή, όμως είναι η Λίμνη της Βουλιαγμένης, τα πευκάκια των Αγίων Θεοδώρων, αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου, όπου θα τραγουδήσει η Ελευθερία Αρβανιτάκη, κάτω από το ολόγιομο Αυγουστιάτικο Φεγγάρι.

Για να ταξιδέψετε από την Καλαμάτα έως τον Κορινθιακό με προορισμό το Λουτράκι μπορείτε να πάτε οδικώς, με τα ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, αλλά και σιδηροδρομικώς. Η συνολική απόσταση είναι περίπου 170 χιλιόμετρα. Η πόλη του Λουτρακίου διαθέτει ποικιλία καταλυμάτων αλλά και εξαιρετικά οργανωμένες ξενοδοχειακές μονάδες. Κάποιες από αυτές έχουν αναλάβει μάλιστα και την υποστήριξη του Φεστιβάλ, όπως το πολυτελές Hotel Poseidon Resort που προσφέρει διαμονή σε ιδιωτικές σουίτες, καθώς και το Hotel Casino Loutraki, το οποίο είναι ίσως ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα, χάρη στα τουρνουά Texas Hold'em Πόκερ που διοργανώνει, σε συνεργασία με τη δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα του παιχνιδιού, την Pokerstars, στα οποία διαγωνίζονται για τον τίτλο του νικητή εκατοντάδες παίκτες από όλη την χώρα.

 

Λευκή Νύχτα στη Καλαμάτα 

Εάν πάλι δεν επιθυμείτε να ταξιδέψετε τον Αύγουστο, η Καλαμάτα διοργανώνει για άλλη μια χρονιά τη «Λευκή Νύχτα», στις 29 Αυγούστου. Ο θεσμός της Λευκής Νύχτας εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με στόχο την ενίσχυση της εμπορικής κίνησης στα καταστήματα. Κατά τη διάρκεια της Νύχτας, και ενώ τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά όλο το βράδυ και μέχρι τις έξι το επόμενο πρωί, πραγματοποιείται ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οι κάτοικοι της πόλης, αλλά και οι επισκέπτες, μπορούν να περπατήσουν ανενόχλητοι στους πεζοδρομημένους δρόμους της πόλης, και να κάνουν τις αγορές τους υπό την υπόκρουση μουσικής σε κεντρικά σημεία.

Η Λευκή Νύχτα συμπίπτει με το τελευταίο Σαββατοκύριακο των θερινών εκπτώσεων, πράγμα που αναμένεται να δώσει επιπλέον ώθηση στην τοπική αγορά. Πέρυσι, παρά τη δυνατή βροχή που έπεσε στο κέντρο της πόλης, η διοργάνωση στέφτηκε με απρόσμενη επιτυχία, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που απόλαυσαν τη βόλτα τους στα μαγαζιά επωφελούμενοι των προσφορών. Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Το Βήμα ο κ. Φώτης Μπουγάς, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, πολλοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν να επισκεπτούν την πόλη κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, αφού η πληρότητα των ξενοδοχείων έφτασε το 100%, ενώ σε κάποια εστιατόρια εξαντλήθηκαν οι προμήθειες! 

Είτε μακριά είτε κοντά στη Καλαμάτα, ο Αύγουστος είναι μια ευκαιρία να αποδράσουμε για λίγο από το καθημερινό άγχος. Γι’ αυτό φροντίστε να τον εκμεταλλευθείτε στο έπακρο.