Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015 09:03

Ξεκινά αύριο το Διεθνές Συμπόσιο: Κορύφωση με εκδήλωση στην Αρχαία Μεσσήνη

Ξεκινά αύριο το Διεθνές Συμπόσιο: Κορύφωση με εκδήλωση στην Αρχαία Μεσσήνη

Η Μεσσήνη φιλοξενεί από αύριο το τριήμερο διεθνές συμπόσιο με θέμα «Δημοκρατία - Ελληνισμός - Βιώσιμη Ανάπτυξη». Μεθαύριο Σάββατο, τη βραδιά της κόκκινης πανσελήνου, η Αρχαία Μεσσήνη μπαίνει στο επίκεντρο της διοργάνωσης και υποδέχεται τους Eλληνες της διασποράς, κατοίκους και επισκέπτες, για ένα ταξίδι στον μύθο και στον ελληνικό πολιτισμό.

Εξάλλου το συμπόσιο, το οποίο είναι συνέχεια αυτού που έγινε στο οροπέδιο Λασιθίου στην μπλε πανσέληνο της 31ης Ιουλίου γίνεται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), που σκοπό έχει να ανοίξει στο κοινό τους λιγότερο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους. Χθες στη σχετική συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο Μεσσήνης ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΓΓΑΕ Δημήτρης Πλευράκης είπε μεταξύ άλλων ότι η εν λόγω πρωτοβουλία στηρίζεται σε δύο πυλώνες πολιτικής σκέψης: «Την ένωση της ελληνικής διασποράς με τους κατοίκους της περιοχής και την επαφή με τις βασικές έννοιες του ελληνικού πολιτισμού, της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, μέσω ενός βιωματικού ταξιδιού στις ρίζες του πολιτισμού του τόπου τους».

Το πρόγραμμα του συμποσίου ανέπτυξε ο πρόεδρος του ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, Σταύρος Μηλιώνης. Στο πολιτιστικό μέρος του συμποσίου, οι εκδηλώσεις ξεκινούν αύριο Παρασκευή, με θεατρικό δρώμενο στο αμφιθέατρο του πάρκου της Μεσσήνης, όπου η Πέμη Ζούνη συναντά την Μελίνα Μερκούρη.

Το Σάββατο 29 του μήνα θα πραγματοποιηθεί στο φως της κόκκινης πανσελήνου, μουσική βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης με τον Γιώργο Κουρουπό στο πιάνο, τραγούδι από τη σοπράνο Αρτέμιδα Μπόγρη και απαγγελία από την σύντροφο του Οδυσσέα Ελύτη, Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Την Κυριακή 30 Αυγούστου, το πρόγραμμα περιλαμβάνει αντάμωμα Μεσσηνίων με Κρητικούς και προβολή της ταινίας της Ελένης Βλάσση «Ενας Θεός Γεννιέται».

Στο επιστημονικό μέρος οι εργασίες του Συμποσίου θα γίνουν στο Φιλοσοφικό Κέντρο.

Επίσης, ο Παναγιώτης Μπαζίγος, εκ μέρους της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας αναφέρθηκε στο 3ο Αντάμωμα των Απανταχού Μεσσηνίων, το οποίο γίνεται στο πλαίσιο του συμποσίου, το βράδυ του Σαββάτου στην Αρχαία Μεσσήνη.

Τη συνέντευξη άνοιξε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης που επικεντρώθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής της Μεσσήνης, με αιχμή την Αρχαία Μεσσήνη. Τέλος η Γωγώ Παναγοπούλου, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλληλεγγύης του Δήμου  Μεσσήνης (ΚΕΑΔΗΜ), που συνδιοργανώνει το συμπόσιο μαζί με το ΚΕΑΝ, αναφέρθηκε στον άρρηκτο δεσμό της περιοχής με τις αρχές της Δημοκρατίας, ως πρωταρχικές διόδους για την απόκτηση ενός τοπικού brand name πολιτιστικού προορισμού με παγκόσμια εμβέλεια.

Ν.Κ.