Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 18:53

«Το φως στην πόλη» το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

«Το φως στην πόλη» το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Μια εκδήλωση αφιερωμένη στο φως, με αφορμή το Διεθνές Ετος Φωτός (UNESCO International Year of Light 2015), διοργανώνεται αυτό το Σάββατο στις 6 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας. 

Η εκδήλωση έχει τίτλο «Το φως στην πόλη» και διοργανώνεται με την επιμέλεια του Μιχάλη Δημητρακόπουλου και της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών - παράρτημα Μεσσηνίας, στο πλαίσιο της έκθεσης «Φαντάσου την πόλη», η οποία ξεκινά την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο και θα διαρκέσει ως την 1η Νοεμβρίου.

Αρχικά θα προβληθούν έργα βιντοτέχνης με γενικό θέμα «Street Views» με την επιμέλεια της Γιούλας Παπαδοπούλου από το Festival Μηδέν. Στην ενότητα αυτή συμμετέχουν 15 σύγχρονοι βιντεοκαλλιτέχνες από Ελλάδα, Καναδά, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ρωσία και Μεξικό. Πρόκειται για τους: Αντώνη Μίγκο, Dan Hudson, Benjamin R. Taylor, Emilio Vavarella, Jesús Segura, Jeroen Nelemans, Juliana Abud & Marina Takami, Nick Jordan, Carlos Espinosa, Αννα Βάσωφ, Natalia Skobeeva, «Κενό Δίκτυο», Παναγιώτη Βούλγαρη, Βασίλειο Παπαϊωάννου και Σταύρο Κάσση. 

Στη συνέχεια θ' ακολουθήσει διάλεξη και συζήτηση με τον φυσικό - εκπαιδευτικό Ανδρέα Κασσέτα και θέμα «Θεός ελαιοχρωματιστής της παπαρούνας και της Καλαμάτας. Μια φιλική συζήτηση για το φως». Στο πλαίσιο αυτής της ενότητας το φως θα εξεταστεί ως «κομμάτια» του ολόκληρου: η Φυσική, η Ποίηση, η Χημεία, η Ζωγραφική, η Κοσμολογία... και η ανθρώπινη απόλαυση.

Αλλωστε, το Διεθνές Ετος Φωτός γιορτάζεται φέτος από τη διεθνή επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα για να δώσει μια ευκαιρία σε όλους μας να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα αυτό το φαινόμενο, που ενώ δεν ξέρουμε ακριβώς τη φύση του, το χρησιμοποιούμε όσο οτιδήποτε άλλο στην καθημερινότητα μας.

Διανύουμε έτσι κι αλλιώς τον αιώνα των τεχνολογιών φωτός. Ετσι το φως, ορατό(;) και αόρατο, όπως επίσης οι τεχνολογίες που σχετίζονται μ’ αυτό, επηρεάζουν πια κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής.