Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2015 15:13

"Ο θείος Βάνιας" στην Καλαμάτα 

Η παράσταση "Ο θείος Βάνιας" του Αντον Τσέχωφ ανεβαίνει σήμερα και αύριο Τρίτη 3 και Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 9 μ.μ.

Πρόκειται για τη μεγάλη επιτυχία της χρονιάς 2014 - 2015 που παίχτηκε στο Θέατρο "Δημήτρης Χορν" στην Αθήνα, σε sold out παραστάσεις. Το θίασο αποτελούν οι: Γιάννης Φέρτης, Γιάννης Βόγλης, Στέλιος Μάϊνας, Ερση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρης Χαραλάμπους. Είναι μια παραγωγή της "Λυκόφως" του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.

Ο "Θείος Βάνιας" (1896-7), γραμμένος την ίδια περίπου εποχή με τον Γλάρο, αποτελεί ίσως το πιο «τσεχωφικό» από τα έργα του κορυφαίου Ρώσου ποιητή των λεπτότατων αποχρώσεων, και συμπυκνώνει εκρηκτικά το υπαρξιακό αδιέξοδο του φαινομένου που ονομάζεται «άνθρωπος», μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Οι ήρωές του, μικροί και «γκρίζοι» αλλά παρόλα αυτά γνήσιοι και αναγνωρίσιμοι στη λεπτομέρεια και την πολυπλοκότητά τους, αναζητούν απελπισμένα το νόημα της ζωής, φλερτάρουν με τα όριά τους, επιδίδονται σ’ ένα ιλαροτραγικό κυνήγι ευτυχίας, αποζητούν την ελπίδα που θα νικήσει την καθημερινή φθορά – ένα υποκατάστατο της χαμένης, της σπαταλημένης τους ζωής. Ο έρωτας μοιάζει ιδανικό παυσίπονο ευτυχίας. Ωστόσο και αυτός μένει ανεκπλήρωτος. Οι ήρωες του "Θείου Βάνια" θέλουν αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από το τέλμα. Με τις απονενοημένες πράξεις τους, τις εύγλωττες σιωπές τους, τις έντονες εσωτερικές συγκρούσεις τους, οι άνθρωποι του Τσέχωφ ισορροπούν ανάμεσα στην ευτυχία και τη δυστυχία, το τραγικό και το γελοίο, την ελπίδα και την απελπισία, το φως και το σκοτάδι, ιδανικοί «πρωταγωνιστές» στο διαχρονικό τσίρκο της ανθρώπινης  υπαρξιακής περιπέτειας.  

Η μετάφραση είναι της Χρύσας Προκοπάκη, η σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ, τα σκηνικά της Αριάδνης Βοζάνη, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, η μουσική του Σταύρου Γασπαράτου, οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα. Βοηθός σκηνοθέτη ήταν η Μάγδα Κόρπη, βοηθός συνθέτη ο Δημήτρης Γιακουμάκης, βοηθός σκηνογράφου η Ερμιόνη Γκαρραμόνε.
Στην οργάνωση παραγωγής ήταν η Κατερίνα Μπερδέκα, βοηθός παραγωγής ήταν η Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη.

Για πληροφορίες: Πνευματικό Κέντρο, για κρατήσεις: 6α934-115555. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 16 ευρώ το κανονικό και 12 το φοιτητικό -ανέργων. Η προπώληση γίνεται: στο Πνευματικό (27210 87902), κατάστημα "Ολα χαρτί) 27210 63690.