Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011 21:34

Kalamata Jazz Festival από 22 έως 24 Ιουλίου

Γράφτηκε από την
Kalamata Jazz Festival από 22 έως 24 Ιουλίου

Πάνω από 2.500 άτομα αναμένεται να επισκεφθούν φέτος την Καλαμάτα για να βρεθούν στο Jazz Festival, το οποίο ξεκινά από την Παρασκευή 22 και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 24 Ιουλίου. Πρόκειται για τη δεύτερη χρονιά που υλοποιείται αυτή η προσπάθεια για τους λάτρεις της τζαζ - και όχι μόνο, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον εθελοντισμό.
ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ Kalamata Jazz Festival
Το Kalamata Jazz Festival 2010 έγινε στις 23-26 Ιουλίου του 2010. Ακολούθησε σχεδόν τυχαία το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και αποτέλεσε μια οργανική συνέχειά του. Tο όλο εγχείρημα οργανώθηκε ουσιαστικά μέσα σε ένα μήνα και στηρίχθηκε οικονομικά εξ ολοκλήρου από  ιδιώτες - φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις - ενώ οργανωτικά στηρίχθηκε στον εθελοντισμό. Πέρυσι διοργανώθηκαν τρεις μουσικές βραδιές, η πρώτη στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου στο καφέ "Exis", όπου έπαιξαν οι Miyagi's Dream και η Καλαματιανή μπάντα Freak Brothers Band. H δεύτερη έγινε στο αναψυκτήριο του Πάρκου των Σιδηροδρόμων με σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής τζαζ σκηνής τους "Τζουμ Τρίο", το "Χάρης Λαμπράκης Quartet" και το "Δημήτρης Παντελιάς group". Η τρίτη εκδήλωση παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας με τους Blazin Quartet από το Αμστερνταμ και τους Now vs Now από τη Νέα Υόρκη.
Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Κώστας Γιαξόγλου και Βασίλης Κουτίβας (μαζί με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Mellotron" και τον υπό ίδρυση Σύλλογο Φίλων της Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής Καλαμάτας) έμειναν ικανοποιημένοι από την έκβαση της πρώτης διοργάνωσης, αφού ολοκληρώθηκαν οι συναυλίες με επιτυχία και έπαιξαν στην πόλη μουσικοί υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο. Επίσης, υπήρξε η κατάλληλη τεχνική κάλυψη, πολύ ικανοποιητική προσέλευση του κοινού καθώς και προσέλκυση μουσικών, επαγγελματιών και μη, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να γνωριστούν με ενδιαφέροντες καλλιτέχνες και να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια από αυτούς.
Στόχος τους είναι και φέτος να γίνουν όλα τα events με επιτυχία, έτσι ώστε του χρόνου τα πράγματα να είναι ακόμη καλύτερα.

 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟ JAZZ FESTIVAL


Και φέτος, θα έρθουν στην πόλη για να παίξουν γύρω στους 40 μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πολλαπλάσιος αριθμός μουσικόφιλων θα έρθουν για δουν τις συναυλίες, να συναντήσουν τους μουσικούς και να κάνουν μαθήματα. Για το φεστιβάλ θα εργαστούν στην παραγωγή αποκλειστικά επαγγελματίες της Μεσσηνίας (ήχος, φώτα, εκτυπώσεις, γραφιστικά, Διαδίκτυο, μετακινήσεις, φιλοξενία, διατροφή, διασκέδαση) ενώ στόχος είναι οι χορηγοί να είναι επιχειρήσεις, οργανισμοί ή επιχειρηματίες της Μεσσηνίας ή της ευρύτερης Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Με βάση την περσινή προσέλευση προβλέπεται να παρακολουθήσουν ζωντανά το φεστιβάλ πάνω από 2.500 άτομα και τις 3 μέρες. Πολύ μεγαλύτερος αριθμός φανς θα παρακολουθήσει αποσπάσματά του στο Διαδίκτυο και υπερπολλαπλάσιος αριθμός ατόμων από όλο τον κόσμο θα μάθει για αυτό μέσω των social media (Facebook, twitter, youtube κτλ)
Το φεστιβάλ θα έχει χορηγούς επικοινωνίας τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, ενώ η προβολή του έχει εξασφαλιστεί και μέσω του network του Βασιλικού Κονσερβατορίου της Χάγης και του International Association of Jazz Educators.

 

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Το 2ο Kalamata Jazz Festival θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή 22  μέχρι την Κυριακή 24 Ιουλίου 2011.
Θα δώσει έμφαση σε Ελληνες νέους δημιουργούς οι οποίοι κινούνται στο χώρο της τζαζ και χρήζουν μιας ευρύτερης προβολής και επικοινωνίας με το κοινό. Πρόκειται για καλλιτέχνες πιστούς στο προσωπικό τους αισθητικό όραμα, που έχουν καταφέρει να αναδειχθούν διεθνώς στην απαιτητική σκηνή της τζαζ μουσικής. Το επίπεδο των μουσικών θα είναι και φέτος εξαιρετικά υψηλό και η δουλειά που θα παρουσιάσουν στο φεστιβάλ αποτελεί καρπό πολυετούς έρευνας και μελέτης της μουσικής και της αισθητικής τέχνης.
Η διοργάνωση είναι εξαιρετικά χαμηλού προϋπολογισμού αλλά πολύ υψηλού καλλιτεχνικού και οργανωτικού επιπέδου. Αυτό οφείλεται στο εθελοντικό έργο των ανθρώπων και επαγγελματιών της πόλης της Καλαμάτας -και όχι μόνο- που στηρίζουν τη διοργάνωση αλλά και στην εθελοντική συμμετοχή των μουσικών που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο φεστιβάλ.
Tην Παρασκευή 22 Ιουλίου στο Πάρκο των Σιδηροδρόμων στο χώρο του πατινάζ, ξεκινάει το φεστιβάλ με τους "σουινγκαριστούς" Jazz Steps το γκρουπ του τμήματος τζαζ του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Ακολουθεί το δυναμικό So & So Quartet, ένα εξαιρετικό κιθαριστικό τζαζ κουαρτέτο από την Καλαμάτα με την μουσική επιμέλεια του ντράμερ Αντώνη Κουτίβα. Το ίδιο βράδυ εκλεκτός καλεσμένος του φεστιβάλ θα είναι ο βιρτουόζος κιθαρίστας και τραγουδιστής Adedeji Adetayo από τη Νιγηρία με τους Neo Yoruba People. Η συναυλία θα είναι ανοιχτή για το κοινό.
Το Σάββατο 23 Ιουλίου, στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας έρχεται από το Βασιλικό Κονσερβατόριο της Χάγης ο εκρηκτικός πιανίστας Γιώργος Τσώλης με το τρίο του για να μας ταξιδεύουν μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις στην πολύχρωμη ιστορία του τζαζ πιάνο.  Ακολουθεί η εξ Ολλανδίας Αλεξάνδρα Λέρτα που με την αιθέρια φωνή της και τους Ad Hoc Quartet μας παρουσιάζουν πολύ φρέσκιες διασκευές κλασικών τζαζ τραγουδιών του 30' και του '40. Καλεσμένος τους ο καλός Ελληνας σαξοφωνίστας Γιάννης Παπαναστασίου.
Η Κυριακή 24 Ιουλίου είναι άλλη μια τζαζ βραδιά στο Κάστρο. Ανοίγουν  τη βραδιά οι ατμοσφαιρικοί και υποχθόνια μελωδικοί Broken Fingers του Γιώργου Δασκαλάκη από την Ουτρέχτη με τον Καλαματιανό Πάνο Μάραντο στο μπάσο. Το φεστιβάλ κλείνει με το project του συνθέτη-ενορχηστρωτή και κοντραμπασίστα Πέτρου Κλαμπάνη "Contextual" (CD Inner Circle Music 2011). Κοντραμπάσο μέσα από loop station, ο Mingus και το ελληνικό Θαλασσάκι, κουαρτέτο εγχόρδων, φωνή, πιάνο και περίεργα κρουστά συνθέτουν τον μουσικό καμβά πάνω στον οποίο αναπτύσσονται οι ήχοι του Κλαμπάνη.
Στο αμφιθέατρο του Κάστρου θα υπάρχει ενιαίο εισιτήριο 12 ευρώ.

Το 2ο Διεθνές Τζαζ Φέστιβαλ Καλαμάτας διοργανώνεται από την "Mellotron" και τους μουσικούς Κώστα Γιαξόγλου και Βασίλη Κουτίβα, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης "Φάρις". Αρωγός είναι ο υπό ίδρυση Σύλλογος Φίλων της Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής Καλαμάτας. Συνεπικουρούν αναμέσα σε άλλους, το Κέντρο Νέων Καλαμάτας, οι Ποδηλάτες Καλαμάτας.

Τη γραφιστική επιμέλεια έχει ο Λευτέρης Σταματελόπουλος (diadrasi), στον ήχο θα είναι ο Αλέξης Γκίκας, στη βιντεοσκόπηση ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, ενώ πολύτιμοι συμπαραστάτες είναι οι επαγγελματίες της Καλαμάτας και οι εθελοντές.


NEWSLETTER