Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2011 16:27

"Yπηρέτης δύο αφεντάδων την Πέμπτη στο Σαϊνοπούλειο

Γράφτηκε από την

Με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεχίζονται οι παραστάσεις του 24ου Πολιτιστικού Καλοκαιριού του Σαϊνοπουλείου Αμφιθεάτρου. Το θεατρικό έργο του Ιταλού κωμωδιογράφου Κάρλο Γκολντόνι «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, αφού έκανε πρεμιέρα στο Ηρώδειο στις 29 και 30 Ιουνίου αποσπώντας άριστες κριτικές, παρουσιάζεται στην πόλη μας την Πέμπτη 11 Αυγούστου στις 9.30 μ.μ.
Ο ανανεωτής της καθιερωμένης commedia dell’ arte και θεμελιωτής της ιταλικής ρεαλιστικής κωμωδίας Κ. Γκολντόνι διασκεδάζει μέχρι και σήμερα το θεατρόφιλο κοινό, που μπορεί εύκολα μέσα από τους απρόβλεπτους και διασκεδαστικούς χαρακτήρες των έργων του να βρει αναλογίες με την εποχή μας.
Ο «Υπηρέτης δύο αφεντάδων» είναι μία σάτιρα για τον έρωτα, το πάθος για ευτυχία, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου για επιβίωση. Με όπλο του το χιούμορ, παράλληλα όμως με μια διεισδυτική ματιά στις συμπεριφορές των ηρώων του, ο συγγραφέας αποκαλύπτει την ηθική παρακμή μιας κοινωνίας που στηρίζεται στην υποκρισία και τη διαφθορά. Η περιπέτεια για την κατάκτηση του αντικειμένου του πόθου του αφέντη συνυπάρχει με την περιπέτεια για τον κορεσμό της πείνας του υπηρέτη, που επιστρατεύει όλη του την τέχνη για να επιβιώσει σ’ έναν κόσμο που μόνο δημαγωγικά ενδιαφέρεται για την ικανοποίηση των αναγκών του.
Ο υπηρέτης Τρουφαλδίνο, τον οποίο ενσαρκώνει ο απολαυστικός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, υπηρετεί δύο αφεντάδες. Είναι πονηρός και πολυμήχανος, γκαφατζής και συνάμα αναιδής. Τα θαλασσώνει και τα μπαλώνει, ενώ περιπλέκει τους πάντες και τα πάντα. Τελικά αποδεικνύεται αυτός αφέντης των αφεντάδων του, αφού καταφέρνει να τους κοροϊδεύει και να πληρώνεται και από τους δύο. Τι γίνεται όμως όταν ο έρωτας τον επισκέπτεται;…
Παίζουν ακόμη οι Φαίη Ξυλά (Μπεατρίτσε), Γιώργος Χρυσοστόμου (Ρομπέρτο), Αλέξανδρος Μυλωνάς (Πανταλόνε), Γιώργος Παπαγεωργίου (Σίλβιο), Βαγγέλης Χατζηνικολάου (Μπριγκέλα), Μένη Κωνσταντινίδου (Σμεραλντίνα), Αννίτα Κούλη (Κλαρίσσα) κ.ά.
Τη μετάφραση επιμελήθηκε ο Ερρίκος Μπελιές, τα σκηνικά ο Μανόλης Παντελιδάκης, τα κοστούμια είναι της Βάλιας Μαργαρίτη και οι χορογραφίες του Κυριάκου Κοσμίδη.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 15 και 12 ευρώ (μαθητικό).

Πληροφορίες στα τηλέφωνα του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος 27310 82470 και 27310 28878.