Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου 2019 13:36

Το σταφιδικό κίνημα και ο Τάσης Κουλαμπάς (212ο μέρος)

Γράφτηκε από τον

Η δραστηριότητα του ΚΚΕ κυρίως στη Δυτική Μεσσηνία εντείνεται και ο Πήδασος αναδεικνύεται σε “κόκκινο κέντρο” για την ευρύτερη περιοχή, καθώς εκεί λειτουργεί μια υπολογίσιμη οργάνωση του κόμματος και εμφανίζονται πράξεις αντίστασης:

«Ενας νωματάρχης με δύο χωροφύλακες πήγε στο χωριό Πήδασος για να συλλάβει δήθεν για ανάκριση δύο αγρότες, που δεν τους κοινοποιήθηκαν εντάλματα. Βρήκαν τον ένα, τον οποίο ξυλοκόπησαν άγρια. Οι αγρότες τον απέσπασαν από τα χέρια του κι’ ανάγκασαν τους χωροφύλακες να φύγουν» (1133).

 

Φοροκυνηγητό και διώξεις κομμουνιστών εκδηλώνονται σε διάφορες περιοχές της υπαίθρου, ιδρύονται φασιστικές ομάδες και σημειώνονται νέες αντιδράσεις στην Πυλία:

«Η κατάσταση των αγροτών ολοένα χειροτερεύει. Φτώχεια, πείνα και φοροκυνηγητό βασιλεύουν στην ύπαιθρο. Οι φτωχοί αγρότες κινδυνεύουν να χάσουν και τα χτήματά τους που βγαίνουν στο σφυρί από τους τοκογλύφους.

Στο χωριό Λαχανάδα Πυλίας μας είπαν να γράψουμε στο “Ριζοσπάστη” πως τους περισσότερους που χρωστάνε, τους σέρνουν στα δικαστήρια οι τοκοφλύφοι. Τους αγρότες Γ. και Π. Βενιέρη τους έκλεισαν 11 μέρες στη φυλακή για χρέη και βγήκαν μ’ εγγύηση. Το Ν. Μουτζούρη τον έκλεισαν ένα μήνα φυλακή γιατί έκοψε ξύλα για να ζήσει την οικογένειά του. Πλήρωσε 300 δρχ. πρόστιμο. Ο φορατζής έγινε ο εφιάλτης των αγροτών. Στο χωριό Ανεμόμυλος Μεσσήνης τον αγρότη Στάθη Μυλωνά τον ανάγκασαν να πληρώσει ένταλμα 437,40 δρχ. δίχως να είναι δικό του όνομα στο ένταλμα που έγραφε Θωμάς. Σε λίγες ημέρες για το ίδιο ένταλμα τον ξαναπιάσανε. Οι αγρότες αναγκάζονται να πουλήσουν τα χτήματά τους στους πλουσιοχωρικούς για να πληρώνουν φόρους.

Στο Χανδρινού Πυλίας οι φασίστες του Εθνικού Κυρίαρχου Κράτους παρέσυραν μερικούς αγρότες και ίδρυσαν φασιστική ομάδα μοιράζοντας τη φυλλάδα “Κράτος”. Μόλις έμαθαν οι αγρότες τι είνε φασισμός διάλυσαν την ομάδα και πέταξαν την πατσαβούρα “Κράτος” δηλώνοντας ότι θα γίνουν αντιφασίστες.

Στο κόκκινο χωριό Πήδασος οι χαφιέδες συχνά κάνουν επιδρομές και συλλαμβάνουν αγρότες για να τους τρομοκρατήσουν. Πριν ένα μήνα έδειραν κανιβαλικά το νέο Ντίνο Ασημακόπουλο. Επειδή οι αγρότες διαμαρτυρήθηκαν ο αστυνόμος έκανε “διάψευση” και υπέβαλε μήνυση ενάντια στους αγρότες Φ. Κουβελιώτη, Α. Καλομοίρη και Γ. Καρβέλα που υπέγραψαν τη διαμαρτυρία. Μαζί μ’ αυτούς θα δικασθεί και ο διευθυντής της εφημερίδας “Πήδασος” γιατί σχολίασε τους ξυλοδαρμούς και γράφει κάπου-κάπου αντιφασιστικά άρθρα.

Τελευταία οι χωροφύλακες ήθελαν να συλλάβουν τους Π. Κουβελιώτη, Χαρ. Καλομοίρη και Ψυχάρη γιατί είχαν ένταλμα συλλήψεως για ιδιώνυμο, αν και οι δύο ήταν άρρωστοι. Οι αγρότες αγαναχτισμένοι τράβηξαν και πήραν δύο από τα χέρια τους τον Κουβελιώτη και τους ανάγκασαν να φύγουν χωρίς να πάρουν κανένα. Μάθαμε ότι ύστερα από χαφιεδισμούς του Χρ. Κουρή ή Μάστορα θέλουν να τους εξορίσουν.

Ολα τα χωριά πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα των αντιφασιστών του Πηδάσου, διώχνοντας τους χαφιέδες και τους φορατζήδες» (1134).

Διευθυντής στον “Πήδασο” ήταν ο Χρ. Κουβελιώτης, από τους πρωτεργάτες του Αγροτικού Κόμματος στην περιοχή, που έφερνε τη σφραγίδα του Τσικλητήρα, ο οποίος είχε κρατήσει μαχητική στάση στις συγκεντρώσεις, τις συσκέψεις και τα συνέδρια που είχαν γίνει το καλοκαίρι. Ο αδελφός του Π. Κουβελιώτης ήταν ουσιαστικά επικεφαλής του κόμματος στην περιοχή, γι’ αυτό και είχε μπει στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών που επιστράτευσαν το “ιδιώνυμο”.

Στα Φιλιατρά όπου επίσης το ΚΚΕ έχει ισχυρή κομματική παρουσία, σημειώνονται ανάλογες αντιδράσεις στο φοροκυνηγητό:

«Η ανέχεια και ο χειμώνας μας ελύγισε. Παράλληλα οι χωροφύλακες μας κυνηγούνε για φόρους. Στις 25 του μήνα ένας χωροφύλακας χτυπήθηκε μ’ έναν πολίτη που τον απελευθέρωσαν οι εργαζόμενοι αλλά ξανασυνελήφθηκε γιατί τον κυνηγούσαν με πιστολιές οι χωροφύλακες.

Κοντά 500 φτωχοί αγρότες και εργάτες συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας κάτω οι φόροι. Ο διοικητής της Χωροφυλακής γιουχαΐστηκε άγρια και κιτρίνισε. Συνέλαβαν έναν εργάτη. Αυθόρμητα έπεσε το σύνθημα “απελευθέρωση”. Σαν χείμαρρος ξεχύθηκαν οι φτωχοί αγρότες και εργάτες, που στους σταμάτησαν οι χωροφύλακες με τα πιστόλια. Οι χωροφύλακες τέθηκαν σε επιφυλακή φυλάγοντας την αστυνομία, στα μπουντρούμια της οποίας έκλεισαν τον εργάτη.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουμε αντιφορολογική επιτροπή και με συλλαλητήρια και καθόδους να απαιτήσουμε: Πεντάρα στους ξένους τοκογλύφους. Χρεωστάσιο στα χρέη και ακύρωση των ενταλμάτων για φόρους, κατάργηση των δασμών στα είδη πρώτης ανάγκης κλπ». (1135).

Αυτή η δραστηριότητα του ΚΚΕ έχει κινητοποιήσει τους διωκτικούς μηχανισμούς και η Ειδική Ασφάλεια μετά από παρακολούθηση συλλαμβάνει στην Καλαμάτα το στέλεχος του ΚΚΕ Νίκο Κόμητα που καθοδηγεί την οργάνωση της Μεσσηνίας:

«Παρ’ οργάνων της Ειδικής Ασφαλείας συνελήφθη χθες εις εκ των πλέον επικινδύνων κομμουνιστών, από τα καλύτερα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος, ο οποίος διά της εν γένει δράσεώς του, ουχί μακράς ευτυχώς, είχεν επιτύχει να οργανώση συστηματικώς την κομμουνιστικήν προπαγάνδαν εν Μεσσηνία κατευθύνων εκ του αφανούς ολόκληρον την σχετικήν κίνησιν.

Από μηνός περίπου είχεν περιέλθει εις γνώσιν του κ. Ναθαναήλ η πληροφορία ότι από ημερών ευρίσκετο εν τη πόλει μας ένα από τα δρώντα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος, το οποίον είχεν αποσταλή ενταύθα εξ Αθηνών με την εντολήν όπως αναδιοργανώση το κομμουνιστικόν κίνημα εις την Μεσσηνίαν επί νέων βάσεων και συμφώνως προς τας γενικάς γραμμάς του κόμματος. Επί πλέον ο κ. Ναθαναήλ εγνώριζεν ότι το πρόσωπο τούτο συνηντάτο συχνά εις απόκρυφα μέρη μετά των εδώ εκπροσώπων της κομμουνιστικής κιινήσεως οι οποίοι ελάμβανον παρ’ αυτού οδηγίας. Τας πληροφορίας ταύτας ο κ. Ναθαναήλ έθεσον υπ’ όψει του Μοιράρχου κ. Ι. Παπαδοπούλου και έλαβε παρ’ αυτού εν λευκώ την εντολήν να ενεργήση διά την σύλληψιν του περί ού ο λόγος μυστηριώδους προσώπου.

Κατόπιν της ανωτέρω εντολής ο κ. Ναθαναήλ ήρχισε παρακολουθών συστηματικώς τον Νικόλαον Κόμηταν -ο οποίος δεν ήτο άλλος από το μυστηριώδες άτομον που κατεζήτη- ανακαλύψας την οικίαν εις την οποίαν διέμενεν. Ο Κόμητας εις διάστημα ενός ημίσεως μηνός ήλλαξε τρεις κατοικίας εις τα συνοικίας Ράχης, Αγίου Ιωάννου και Φυτειάς. Ούτος τακτικώς σχεδόν προήδρευεν “αχτιδικών” συσκέψεων των ενταύθα στελεχών του κομμουνιστικού κόμματος, αλλ’ η ασφάλεια δεν προέβαινεν εις την σύλληψίν του αποβλέπουσα κυρίως εις την ανακάλυψιν των αρχείων των κομμουνιστών. Ο Κόμητας δρών εντατικώς υπέρ του κομμουνισμού, κατώρθωσε, κατά τας πληροφορίας των οργάνων της Ειδικής Ασφαλείας, να ιδρύση επαναστατικάς παρατάξεις εις τα σωματεία φορτοεκφορτωτών λιμένος και εργατών της Ε.Ε.Ο.Ο (Οίνων και Οινοπνευμάτων) μετά των οποίων ευρίσκετο εις διαρκή επαφήν».

 

(1133) “Ριζοσπάστης” 25/1/1935

(1134) “Ριζοσπάστης” 13/2/1935

(1135) “Ριζοσπάστης” 9/2/1935