Κυριακή, 08 Φεβρουαρίου 2015 10:19

Σαν σήμερα... 8 Φεβρουαρίου

Γράφτηκε από την
Σαν σήμερα... 8 Φεβρουαρίου

Σαν σήμερα... 8 Φεβρουαρίου

1692....Ενας γιατρός στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης αποφαίνεται ότι τρία κορίτσια έχουν κυριευτεί από το Σατανά και εξασκούν τη μαγεία. Η διαπίστωση αυτή θα οδηγήσει αργότερα στο «Κυνήγι Μαγισσών του Σάλεμ», όπως έμεινε στην ιστορία.

1833....Με Βασιλικό Διάταγμα του Οθωνα, αντικαθίσταται ο Φοίνικας- η πρώτη νομισματική μονάδα της σύγχρονης Ελλάδας- με την Δραχμή.

1912.... O Εμμανουήλ Αργυρόπουλος γίνεται ο πρώτος Ελληνας αεροπόρος, πετώντας με ένα αεροσκάφος «Νιούπορτ» 50 ίππων. Στη δεύτερη πτήση, που εκτέλεσε ο Αργυρόπουλος την ίδια μέρα, πέταξε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας, Ελευθέριο Βενιζέλο.

1981.... Σε τραγωδία καταλήγει το ποδοσφαιρικό ντέρμπυ Ολυμπιακού- ΑΕΚ, στο γήπεδο Καραϊσκάκη στον Πειραιά. Δεκαεννέα άτομα, τα περισσότερα νεαρής ηλικίας, πεθαίνουν από ασφυξία όταν, για αδιευκρίνιστους λόγους, στριμώχνονται, στην έξοδο της Θύρας 7 και πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Λίγο αργότερα θα ξεψυχήσει ακόμη ένας στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο του Πειραιά, όπου μεταφέρονται οι σοβαρά τραυματισμένοι. Εξι μήνες αργότερα θα προστεθεί ακόμη ένας άνθρωπος στον τραγικό κατάλογο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 21, καθώς δεν κατόρθωσε να ξυπνήσει ποτέ από το κώμα στο οποίο έπεσε.

2004.... Ο Γεώργιος Α. Παπανδρέου εκλέγεται πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μέσω μιας ανοιχτής διαδικασίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ψηφίζουν 1.020.145 μέλη και φίλοι του κινήματος.

2005.... Η Βουλή των Ελλήνων εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κάρολο Παπούλια.

Σαν σήμερα το 1828 γεννήθηκε ο Ιούλιος Βερν, Γάλλος συγγραφέας και "πατέρας" της επιστημονικής φαντασίας, το 1920 η σταρ του Χόλιγουντ, Λάνα Τάρνερ και το 1931 ο Τζέιμς Ντιν, το κινηματογραφικό ίνδαλμα της δεκαετίας του 50, με την πιο σύντομη καριέρα από όλους τους σταρ της Εβδομης Τέχνης. Την ίδια μέρα, το 1972 πέθανε ο ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης και το 1980 ο λυράρης και τραγουδιστής, Νίκος Ξυλούρης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER