Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 15:03

Προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο του ντοκιμαντέρ Mr. Gaga» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Προβολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο του ντοκιμαντέρ Mr. Gaga» σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το ντοκιμαντέρ του Τόμερ Χέιμαν με τίτλο «Mr. Gaga» (2015, 100’) το οποίο αφορά τον κορυφαίο Ισραηλινό χορογράφο Οχάντ Ναχαρίν, θα προβληθεί αύριο Τετάρτη στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Μετά την προβολή μάλιστα, θα ακολουθήσει συζήτηση με την καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, Kατερίνα Κασιούμη, και τη χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη.

Ο Οχάντ Ναχαρίν είναι ένας από τους κορυφαίους και πιο χαρισματικούς χορογράφους της εποχής μας. Ηταν μαθητής της Μάρθα Γκράχαμ. Διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Batsheva Dance Company το 1990, όπου και χορογράφησε περισσότερα από 30 έργα. Οι χορογραφίες του είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο, περιλαμβάνονται στο ρεπερτόριο των μεγαλύτερων σύγχρονων Μπαλέτων (Nederlands Dans Theater, Μπαλέτο της Φρανκφούρτης, Μπαλέτο της Οπερας της Λυών, της Οπερας του Παρισιού, Cedar Lake Contemporary Ballet, Les Grands Ballets Canadiens του Μόντρεαλ, κ.ά.). 

Ο Οχάντ Ναχαρίν έχει επινοήσει μια πρωτοποριακή «γλώσσα» κίνησης, που έχει ονομάσει Gaga - και η οποία σήμερα αποτελεί τη βασική μέθοδο εξάσκησης για τους χορευτές της Batsheva. Η μέθοδος δίνει έμφαση στην εξερεύνηση των αισθήσεων και στη διαθεσιμότητα απέναντι στην ίδια την κίνηση. Ο Οχάντ Ναχαρίν κάνει λόγο για έναν ιδιαίτερο τρόπο επάνω στην έρευνα της κίνησης, μια φιλοσοφία που έχει να κάνει με το πώς και το γιατί χορεύει κανείς. 

Η ταινία «Mr. Gaga» θα προβληθεί (με ελληνικούς υποτίτλους) στην αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών αύριο στις 7.30 μ.μ.

Την Κυριακή 30/10 στις 4 μ.μ. θα προβληθεί επίσης στον κινηματογράφο «Δαναός».