Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020 19:29

Την ταινία “Ουμπέρτο” προτείνει η Νέα Κινηματογραφική Λέσχης

Γράφτηκε από την

Ενα από τα πιο αγαπημένα φιλμ, μια ταινία ευαισθησίας, ο “Ουμπέρτο” είναι η επόμενη προβολή της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας… στο σπίτι.

Ενα αριστούργημα του ιταλικού νεορεαλισμού από τον σκηνοθέτη του “Κλέφτη ποδηλάτων” Βιτόριο ντε Σίκα, σε σενάριο του βραβευμένου με Οσκαρ, Σεζάρε Ζαβατίνι.

Πρόκειται για την ιστορία ενός πρώην δημόσιου υπάλληλου, του Ουμπέρτο Ντομένικο Φεράρι στη μεταπολεμική Ιταλία, ο οποίος σε όλη του ζωή υπήρξε συνεπής και αξιοπρεπής, αλλά τώρα πια είναι πάμπτωχος χωρίς οικογένεια, με μοναδική του παρέα το μικρό πανέξυπνο σκυλάκι του, τον Φλάικ.

Λόγω χρεών, η μόνη προοπτική που νιώθει πως έχει (δεδομένης και της ηλικίας του) είναι ο θάνατος, μα η θέληση για ζωή βρίσκει τρόπους να θριαμβεύσει και δείχνει την δύναμη που μπορεί να διαθέτει μια μόνο ψυχή.

Μετά τον «Κλέφτη» και το «Θαύμα στο Μιλάνο», ο Βιτόριο ντε Σίκα υπογράφει μία από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του, η οποία όμως παραμένει μέχρι σήμερα από τις κορυφαίες της πλούσιας φιλμογραφίας του.

Μια ταινία για την “ανικανότητα επικοινωνίας” μεταξύ των ανθρώπων, για την έλλειψη ανθρωπιάς και συμπόνιας στο δράμα του συνανθρώπου. Ο αγώνας ενός ανθρώπου να επιβιώσει στο αφιλόξενο περιβάλλον της μεγαλούπολης, διατηρώντας παράλληλα την αξιοπρέπειά του. Εδώ, ο Ντε Σίκα στηλιτεύει την περιθωριοποίηση και τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου.

Σενάριο: Cesare Zavattini, παίζουν οι: Carlo Battisti, Maria Pia Casilio, Lina Gennari.