Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020 17:51

Αρωμα Δυτικής Μάνης η ταινία "ΣυνΕίδηση”

Αρωμα Δυτικής Μάνης η ταινία "ΣυνΕίδηση”

Ενόψει του καλοκαιριού αναμένεται να προβληθεί η νέα ταινία μικρού μήκους της Ακριβής Κόλλια "ΣυνΕίδηση”, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της γυρίστηκε στην παραλία της Καλόγριας, στη Δυτική Μάνη.

Η υπόθεσή της έχει ως εξής: Η νυχτερινή εικόνα της καλοκαιρινής παραλίας μοιάζει ξεχασμένο τοπίο, γεμάτη από παρατημένα σκουπίδια των παραθεριστών. Ο φακός ενός καθαριστή που μαζεύει τα σκουπίδια από την άμμο φωτίζει μια γυναίκα, ξαπλωμένη λίγα μέτρα μακριά. Εκείνη σηκώνεται και μπαίνει στη θάλασσα, πετώντας ένα κουτί μπύρας πίσω της. Αιφνίδια, ένα φωτεινό δίχτυ εμφανίζεται πάνω στην επιφάνεια του νερού και μοιάζει να την τυλίγει. Ενώ παλεύει να απεγκλωβιστεί, την κυκλώνουν σκουπίδια που διαγράφονται φωτεινά στα κύματα. Η γυναίκα βυθίζεται όλο και περισσότερο…

Σημείωμα σκηνοθέτη: Η «ΣυνΕίδηση» αποτελεί ένα σχόλιο πάνω στη θαλάσσια ρύπανση. Η αφήγηση κινείται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, παρουσιάζοντας το πρόβλημα και τις προεκτάσεις που θα έπρεπε να έχει στη συνείδηση μας. Η ταινία ξεδιπλώνεται μέσα από τα μάτια του καθαριστή, ο οποίος δεν παρουσιάζεται ποτέ. Εκπροσωπεί τον κάθε άνθρωπο που απογοητεύεται όταν αντιλαμβάνεται την ματαιότητα των πράξεων του. Παράλληλα, η γυναίκα παλεύει με ένα φανταστικό δίχτυ, καθώς δεν συνειδητοποιεί την έκταση του προβλήματος. Η πλοκή της ταινίας εξελίσσεται μια καλοκαιρινή νύχτα σε μια έρημη τουριστική παραλία, όπου πάνω της έχουν εγγραφεί τα ίχνη των ανθρώπων που πέρασαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το δίχτυ και τα σκουπίδια που προβάλλονται στη θάλασσα αλλά και πάνω στο σώμα της γυναίκας ενισχύουν τη φαντασιακή ατμόσφαιρα, δημιουργώντας ταυτόχρονα εικαστικό ενδιαφέρον. Κυριαρχούν οι τόνοι του γκρι και του καφέ με χρωματιστά μόνο τα σκουπίδια, σχολιάζοντας ειρωνικά την απάθεια απέναντι σε ένα τόσο καίριο ζήτημα”.

Η Ακριβή Κόλλια είναι απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, της Σχολής Καλών Τεχνών, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Μεταπτυχιακού «Ψηφιακές μορφές τέχνης», της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, της Αθήνας. Η φιλμογραφία της περιλαμβάνει 8 ταινίες μικρού μήκους, video dance, video art, video clips και ντοκιμαντέρ. Παράλληλα έχει σκηνοθετήσει για την τηλεόραση αλλά και το θέατρο. Η μικρού μήκους ταινία της «Πολιορκία» (блокада) βραβεύτηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου "ПЕРЕРЫВ НА ВОЙНУ" της Αγίας Πετρούπολης. Eίναι ιδρυτικό μέλος και έφορος Τμήματος Κινηματογράφου του Πολιτιστικού σωματείου για την Τέχνη και Φύση, «Ναρτούρα».

Περισσότερες πληροφορίες θα υπάρχουν στη σχετική ιστοσελίδα, η οποία θα ανέβει σύντομα, αλλά και στη σελίδα της ταινίας στο fb “ConScienceShortMovie”.

Σχόλιο των συντελεστών: "Θέλουμε να πιστεύουμε πως η ταινία αυτή που ολοκληρώθηκε μόλις στα τέλη Φεβρουαρίου 2020, θα βρει τον τρόπο να επικοινωνήσει το μήνυμα της, τώρα περισσότερο από ποτέ. Η αφήγηση κινείται ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό - με χρήση projection mapping στην επιφάνεια της θάλασσας - τονίζοντας το τεράστιο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης, τις συνέπειές του, καθώς και τις προεκτάσεις που θα έπρεπε να έχει στη συνείδηση του καθενός μας. Μείνετε συντονισμένοι”!

Οι συντελεστές είναι οι: σενάριο – σκηνοθεσία: Ακριβή Κόλλια, ερμηνεία: Χριστίνα Τζιάλλα, διεύθυνση παραγωγής: Βασιλική Κατέρη, μουσική: Γιώργος Δεδούσης, διεύθυνση φωτογραφίας: Ευγενία Κουσμίνα, Λουκία Νταμάνη, 3D designer and 3D/2D animation: Νίκος Ραδαίος, χορογράφος: Σοφία Παγώνη, ήχος: Πάνος Κουραμπάς, script: Arsen Kanaci, γραφικά: Κλειώ Μήτση, φωτογράφος πλατώ: Ευγενία Κουσμίνα, τεχνική διεύθυνση: Παναγιώτης Δρακουλάκος, μοντάζ: Κυρηναίος Παπαδημάτος, σχεδιασμός ήχου – μιξάζ: Γιώργος Δεδούσης, colorist and DCP mastering: Νίκος Δαλέζιος.

Παραγωγή: “Kalliergon” (Καλλίεργον).